.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.cze.2025 14:44:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4] Samoczynne opuszczanie szyby
PostNapisane: 28.kwi.2008 21:30:40 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8T
Dziś wymieniłem plastikowe prowadnice w prawych przednich drzwiach od strony pasażera. Niestety ... nie wiem dlaczego gdy podnoszę szybę, to po osiągnięciu skrajnego położenia (szyba zamknięta), szyba sama się opuszcza. Próbowałem wiele razy - zawsze ten sam efekt, podnosi się do góry, a następnie idzie w dół o około 1/4 wysokości. Po osiągnięciu 3/4 wysokości zatrzymuje się.

Ktoś ma jakieś domysły co do przyczyny tego zjawiska?

[EDIT] by KORU Tematy nazywamy poprawnie

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2008 22:06:35 
Użytkownik

A do góry podjeżdża bez problemów? U mnie z oporem jechała do góry i sama się opuszczała. Po przesmarowaniu prowadnic problem zniknął.

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 10:46:02 
Użytkownik

Miałem to samo po wymianie ślizgu. Do tego dochodziły jakieś trzaski.
Przeszło po kilku operacjach podnoszenia do samej góry i opuszczania do samego dołu szyby.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 12:57:08 
Użytkownik

A przypadkiem nie jest tak ze położenie szyby jest odczytywane przez postęp zębatki silnika - wyjąłeś szybę w innych pozycjach zębatek niż założyłeś od nowa i są teraz cuda z innym odczytem położenia szyby niż w rzeczywistości (ps. strzelam bo nie wiem jak jest w audi ale coś mi tym zalatuje). Pewnie jest tam przełącznik krańcowy otwartych i zamkniętych szyb. Jeśli mam racje a będziesz się tym bawił to za którymś razem padnie... a będzie działać zabezpieczenie przeciążenia silnika/blokady szyby.
Furki na full wypasie (pewnie A8 i S-ki) maja odczyt na potencjometrach w celu zapamiętania pozycji szyb przez zamknięciem auta tu powinny być tylko przełączniki krańcowe.

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 18:43:52 
Użytkownik

Auto: A6 C6 4.2 BAT
Sas_AS napisał(a):
A przypadkiem nie jest tak ze położenie szyby jest odczytywane przez postęp zębatki silnika

Czegoś takiego nie ma... szyba jest zrobiona w prosty sposób... silniczki kręcą na do oporu w jedną manie jak i w drugą i zatrzymują się po napotkaniu oporu... czyli ten opór ruchu może stawiać już domknięta szyba lub głowa Twojego dziecka wsadzona w szybe. ( trochę drastyczny przykład ale tak jest )

Miałem silniczki w rękach...

Co ja bym zrobił na Twoim miejscu:
1) Sprawdź czy szyba idąc w górę nagle napotyka jakiś opór... Aby to zlikwidować możliwe że coś źle złożyłeś lub może troszeczkę smaru nie zaszkodzi...

Moje drugie rozwiązania to jest " przyuczenie szyby " Czyli zrób tak naciśnij guzik aby szyba poszła do góry... jak stanie w połowie naciśnij ponownie w górę aby dojechała do końca i tak przytrzymaj naciśnięty guzik przez co najmniej 5 sekund... lub może trochę dłużej potem zjedź szybą na sam dół i zrób to samo i przytrzymaj ciągle naciśnięty guzik...

Pewnie wielu z was pomyśli że to lipa jakaś... ale Ci co się orientują to kojarzą co teraz opisałem...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 08:47:24 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8T
Przesmarowałem prowadnice - nic to nie pomogło. Próbowałem też "przyuczyć" szybę jak radzi Wisznu, ale to również nie pomogło. :(

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Szyba zawsze zatrzymuje się w tym samym miejscu :( Nie wiem też dlaczego jest tak, że muszę trzymać przycisk aby podnieść lub opuścić szybę, a innym razem wystarczy tylko raz "kliknąć". Nie udało mi się znaleźć żadnej zależności.

Strefa czasowa: UTC + 1