.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 19:00:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6] Wymiana żarówek
PostNapisane: 17.sie.2008 19:03:20 
Użytkownik

Trzy tygodnie temu padła mi H7. Zniechęcony zabudowaniem lamp pojechałem do serwisu. Zajęło im to pół godziny za pierwszym razem i ok. 25 minut (poprawka, bo świeciły na 3 metry).

Padła mi teraz W5W (postojowa) i nie mam zaufania jechać znowu do serwisu i liczyć na to, że tym razem się uda! Myślę, że ich wiedza na temat tego auta jest mierna.

Czytałem, że są trzy śrubki, które należy odkręcić i cała lampa wychodzi do przodu umożliwiając bezproblemową wymianę. Czytałem, że są dwie z góry i jedna z tyłu (od komory silnika), nie widzę ich jednak fizycznie w moim aucie. Czy ktoś może pomóc jak je zlokalizować?

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 01:15:25 
Użytkownik

Auto: A6 C6 Avant Quettro 3.0 ASN 2002
Według ELSA żarówki wymienia się od tyłu, obudowa tylna lampy ma 2 zatrzaski od góry, potem gniazdo z żarówką po prostu się wyciąga - jest na wcisk.

Jednak aby się dostać do lampy od tyłu trzeba pokombinować:
- lewa strona: przeszkadza zbiorniczek z płynem do wspomagania - trzeba rozkręcić jego obejmę (jedna śruba) i przesunąć go na bok (tylko ostrożnie żeby nie wyrwać wężyka, bo wiadomo)
- prawa strona: przeszkadza obudowa filtra powietrza - jak się jej pozbyć zależy od konkretnego silnika

Jakby opis słowny nie pomógł mogę powyciągać ilustracje, ale nie wiem czy wolno takie zamieszczać na forum (najwyżej na priva - tylko podaj jaki silnik).

PS: masz racje, żeby wymontować całe lampy odkręca się 3 śruby, tyle, że są one schowane za zderzakiem - trzeba go najpierw zdemontować. Więc chyba łatwiej tak jak opisałem powyżej.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 09:00:40 
Użytkownik

Dzięki za info. Tylną klapkę z lewej strony ściągnąłem, z prawej jest filtr powietrza i kanał powietrza na pewno do ściągnięcia. Jak po lewej klapkę ściągnąłem do obudowę mogę dotknąć opuszkami palców, ale nie jestem w stanie wyciągnąć (zbyt kiepski dostęp, spróbuje poluzować zbiorniczek).

Mam 2.0TDi, jakbyś mógł wrzucić obrazki na forum/priv/email byłbym wdzięczny :)

Strefa czasowa: UTC + 1