.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lip.2025 06:59:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2008 23:23:57 
Klubowicz

Trzeniu - mi wymienili w 2h - normalnie to trwa ponoć 40 minut ale ja im sprzęta zostawiłem i powiedziałem, że nie muszą się spieszyć. Ustal tylko czy będą mieli napęd...

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2008 21:18:36 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Aby było trudniej włączyłem "KOMPAS" więć Navi cały czas wyświetla nazwy ulic :)

Masz na myśli RNS-E :?: DX :?:

Moja A4 B6 2.5 V6 TDi Quattro BDH:
http://public.fotki.com/and777rew/
http://www.a4-klub.pl/smf/audi_a4_b6/b6 ... 376.0.html

quattrocat
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2008 21:57:02 
Klubowicz

AndyN napisał(a):
GrzesB napisał(a):
Aby było trudniej włączyłem "KOMPAS" więć Navi cały czas wyświetla nazwy ulic :)

Miałem na myśli RNS-E.
W DX na całym ekranie Navi pokazywała się tarczka KOMPASu... a w RNSe na fisie wyświetla tylko główne kierunki, ale za to podaje też nazwę bieżącej ulicy, na której się znajdujesz - stąd pewnie Twoje pytanie.

Inna sprawa, że ze sprawną Navi przejechałem już 4 długie trasy i wszystko bangla aż miło - nie żałuję nawet złotówki wydanej na naprawę!

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2008 22:04:09 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
AndyN napisał(a):
GrzesB napisał(a):

Miałem na myśli RNS-E.
W DX na całym ekranie Navi pokazywała się tarczka KOMPASu... a w RNSe na fisie wyświetla tylko główne kierunki, ale za to podaje też nazwę bieżącej ulicy, na której się znajdujesz - stąd pewnie Twoje pytanie.

A jak ten kompas można włączać/wyłączać? Bardzo często navi nie jest mi zupełnie potrzebna, nie korzystam z niej (nawigacja jest "off-line" ;) ) a przy włączonym RNS napęd i tak pracuje by odczytywać nazwy ulic, po których akurat się jedzie. Jak navi dezaktywować (by oszczędzać napęd) w takiej sytuacji nie rezygnując z radia, CD czy mp3? Nie chodzi mi o wyjmowanie płyty z mapami z napędu ;)

---------------------

GrzesB napisał(a):
Miałem to samo - wymiana lasera razem z mechaniką. Koszt? och... zależy jakiego speca znajdziejsz (...)

Ciekawe jak by z tym problemem poradzi sobie w ASO Audi? :614: Zaproponowali wymianę całego RNS'a? :diabel:

quattrocat
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 10:11:15 
Klubowicz

Nie da się wyłączyć całkiem - no poza wyjęciem płyty. Navi zaczyna czytać mapę jak tylko otworzysz drzwi samochodu (kierowcy napewno, nie wiem jak reszta) i cały czas czyta mapę by być "w pogotowiu" gdybyś przypadkiem chciał uruchomić mapę (jest od razu wyświetlona, a nie dopiero wczytywana). Jedyna opcja - wyjąć płytę (co w moim przypadku byłoby głupotą - wolę raz na 3 lata wymienić napęd, choć wątpię, bym aż tak długo śmigał tym egzemplarzem).

Co do ASO - tak - zaproponują wymianę całej jednostki. Nie dziwi mnie to - to nie jest serwis navigacji tylko samochodów. Gdybyś popracował trochę w jakimkolwiek większym serwisie też nie byłoby to dla Ciebie dziwne. Nawet serwis Blaupunkta nie ma części do Navi DX (potrzebowałem gałkę) a jak się okazało te wszystkie części bez problemu kupuje się w Navi Service :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2008 21:44:39 
Użytkownik

AndyN napisał(a):
Zaproponowali wymianę całego RNS'a? :diabel:

chyba żartujesz :D co za ludzie...
ja teraz będę wymieniał napęd i zapewne w NS skoro tak polecacie tą firmę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2009 01:13:58 
Użytkownik

a kto mi powie jakie są koszta wymiany lasera w nawigacji DX AUDI . Wogóle nie czyta płytek , szwankuje napęd ????
Ma ktoś z waz jakiś namiar na serwis
CZEKAM NA PRIV ALBO NA POST , POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 12.cze.2009 16:14:48 
Użytkownik

biorąc pod uwagę co przeczytałem powyżej to i mnie czeka "wysyłka" navi do Warszawy - tylko trzeba poczekać, aż się uzbiera c-ka 600 PLN wolnych środków :)

Komunikaty od dawna sie pojawiały, ale kupiłem płytkę czyszcząca więc pomagało - najbardziej mnie wkurzało kiedy już dojeżdżam do celu a tu "kupa" wywala - jakby sie przegrzewała i faktycznie po wyjęciu nośnika był bardzo gorący, ale po "czyszczeniu" wracało do normy, aż do następnego razu.

Ostatnio w lutym miałem trasę do Warszawy na konferencję w nowym miejscu navi wysiadła dosłownie na przedmieściach Warszawy :( - na miejsce trafiłem na "pamięć" i od tego czasu próbuję różnych spraw jeszcze tylko nie wymontowywałem i nie czyściłem na zewnątrz - może takie mechaniczne oczyszczenie pomoże?
Na jak długo? - pewnie niewiele więc koniecznie będzie potrzebny zastrzyk finansowy.

Czasem działa czasem nie teraz mam kilka książek na mp3 na CD więc na razie korzystam z map papierowych :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.cze.2009 18:16:47 
Użytkownik

Waclaw_Szubert napisał(a):
(..) jeszcze tylko nie wymontowywałem i nie czyściłem na zewnątrz - może takie mechaniczne oczyszczenie pomoże?
Na jak długo? - pewnie niewiele więc koniecznie będzie potrzebny zastrzyk finansowy.

Z tego co czytałem opinie osób, które wyjmowały RNS i po rozkręceniu obudowy czyściły soczewkę lasera to dawało to dużo trwalsze efekty niż użycie płyty czyszczącej. I co ważniejsze dawało oczekiwany efekt gdy użycie płyty czyszczącej nic już nie dawało.

Może warto spróbować?

Nie pamiętam nazwy specyfiku czyszczącego ale jest to ważna sprawa. Użycie nieprawidłowego może uszkodzić laser.

quattrocat
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1