.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 00:36:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Dobry elektryk poznań
PostNapisane: 03.wrz.2008 10:44:33 
Użytkownik

Witajcie,

Dałem zamontować automatyczny włącznik świateł.

Niestety pojechałem do polecanych elektryków i okazali się drogimi partaczami.

Po paru wizytach u nich w końcu jakoś działa.
Jednak otatnio zauważyłem, że światła się włączają, ale nie włącza się oświetlenie tablicy rejestracyjnej i w schowku. Jak przełącze włącznikiem świateł to wszystko jest.
Jeszcze schowek przeżyję, ale za tablice mogę chyba dostać od mundurówych.

Możecie polecić dobrego elektryka z poznania lub okolic, bo sam tego grzebać nie chcę a i tych amatorów wolę ominąć z daleka.

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2008 18:30:26 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
Wszystko masz OK ! Też montowałem automat i miałem opcje dodatkowego podświetlenia deski ale nie chciałem tego. Po co ma świecić przy dziennych ? Podobnie z oświetleniem tablicy. Przy dziennych nie jest wymagane a gdy jest ciemno to zapalasz światła normalnie.

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2008 12:02:31 
Użytkownik

"miałem opcje dodatkowego podświetlenia deski" - a konkretnie co masz na myśli? Jakieś dodatkowe czy normalne podświetlenie deski?

Deska mi się świeci jak przy normalnym włączeniu świateł.

Nie świeci mi się schowek. Raczej tam (co prawda nie sprawdzałem :) ) jest jakiś wyłącznik, gdy schowek jest zamknięty, więc nie świeciło by cały czas.

Co do podświetlenia tablicy to faktycznie masz rację, natomist jest to kwestia wyrobienia w sobie nawyku, że gdy ciemno włącz podświetlanie tablicy :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2008 12:52:47 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
Ta "opcja..." to była po prostu mozliwość podłączenia równiez normalnego oświetlenia deski (zegary, włączniki, nawiewy...) do automatu załączającego swiatła. Nie podłączałem tego bo automat działa typowo jako włącznik świateł dziennych a nie włącznik samoczynny wszystkich swiateł. Gdy on załącza światła to deska nie jest załączona (w dzień jej świecenie jest bez potrzeby), natomiast odpada mi konieczność pamiętania o normalnym włączeniu świateł gdy się ściemnia. Mam po prostu nieoświetlone zegary i resztę deski a tego wieczorem nie sposób nie zauważyć :)
Zawsze jeden nawyk mniej :D
Wygląda na to, że u Ciebie wykorzystano taką opcję, pytanie tylko po co ???
Ja normalnie podłaczałem tylko zasilanie na pozycyjne i mijania. Bez deski.

Co do schowka to pewnie padła Ci żarówka, albo włącznik albo ktoś go demontował i odłączył kabelek a potem zapomniał podłączyć albo coś w tym stylu. Sprawdź, nie masz innego wyjścia ;)

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Strefa czasowa: UTC + 1