tom124 napisał(a):
dziękuje za odpowiedź
Nie ma sprawy
tom124 napisał(a):
-na liczniku środkowym pojawił mi się błąd "dynamiczna regulacja świateł" wymieniłem sterownik na wahaczu na inny sprawny jednak błąd dalej jest (czy trzeba go skasować komputerem, czy może być inna przyczyna)
Błąd może się pojawić np po wyjęciu reflekotra i włączeniu świateł bez niego. Może też być skutkiem uszkodzonych czujników, wiązki itd. Wykasowanie błędu jeżeli pozbyłeś się przyczyny usunie warna z fisa
tom124 napisał(a):
-nie wiem jak w tym samochodzie powinny prawidłowo funkcjonować czujniki parkowania, jak jeździłem mercedesem to przy zwalnianiu czujniki parkowani aktywowały się automatycznie, natomiast w moim audi naciskam przycisk od czujników parkowania coś tam piszczy ale ma wrażenie że nie działa (może ktoś orientuje się o co w tym chodzi i co może być przyczyną że czujniki zawieszają się
Czyjniki parkowania włączają się przy załaczaniu wstecznego. Są aktywne chyba do przekroczenia 15km/h (coś w tym zakresie). Można wyłączyć/włączyć je przyciskiem. Przy włączeniu piknie. Później to już pika w zależności od odległości. Jeżeli masz parktronic przód i tył to pikać będzie tam gdzie jest bliżej przeszkoda (czyli jeżeli z przodu i tyłu są przeszkody to w przypadku gdy z tyłu masz słupek 40cm a z przodu ścianę 60cm to pikać będzie z tyłu). Jeżeli będziesz w odległości krytycznej od przodu i tyłu samochodu względem przeszkody to będzie pikało iiiiooooiiiioooo - jak karetka - na przemian przód i tył ciągłym sygnałem.
Jeżeli są inne problemy to diagnoza odległości mierzonych vagiem od poszczególnych czujników powinna przynieść rozwiązanie problemu.
tom124 napisał(a):
-interesuje mnie również taka rzecz, czy w audi a8 d2 rok 2002 (lampy kseonowe) jest możliwość ustawienia automatycznego włączani się świateł przy rozruchu samochodu oraz opcji odprowadzania do domu światłami (z tego co widzę na tablicy przyrządów to nie ma opcji auto) oraz czy jest możliwość ustawienia szarego tła na nawigacji plus na stałe nawet przy włączonych światłach (tak jak przy zgaszonych)
Nie ma możliwości zakodowania sterowników w ten sposób. Tu nie steruje światłami moduł comfortu tylko elektryczny przełącznik którym je włączasz. Możesz dołożyć układ zapalający światła dostępny w sklepach moto/allegro lub u elektryka samochodowego.