Pablo200 napisał(a):
Tak.
Należy właściwie zakodować sterownik.
czy da rade zrobić to we własnym zakresie (VAGiem??)? czy raczej trzeba zdolnego specjalisty?
Dziś pojawił się kolejny problem. Rano był lekki mróz. Odpaliłem silnik i zabrałem się spryskani szyb odmrażaczem. Wsiadłem do auta i zobaczyłem, że ten wyświetlacz się nie wysunął, a tylko uchylił na ok 3mm, widać było, że ekran jest włączony, lekko, na prawdę lekko dotknąłem tej osłonki i się wysunął, ale teraz jest tak jakby nie mógł się zablokować i po wysunięciu tek terkocze przez chwilkę, czasami też się tak blokuje, że nie chce się wysunąć i trzeba mu lekko pomóc.
Zakładam, ze to jakaś pierdoła, ale żeby to zobaczyć trzeba się tam dostać.
Moje kolejne pytanie brzmi: jak to zrobić?? Z tego co widzę można wyjąć wyloty powietrza, a jak dalej??
Uparłem się, że sam dojdę do tego, czemu się przycina i czemu terkocze po wysunięciu.
Okazało się, że wyłamał się 1 ząbek na jednej z zębatek
Operację wyjęcia wyświetlacza zaczynamy od wyjęcia nawiewów, wszystkich 4. Aby je wyjęć należy unieść do góry uszy zatrzasków (2 cienkie śrubokręty), po 2 na nawiew. Po wysunięciu trzeba odłączyć od nich przewody. Następnie delikatnie wyjmujemy cienką listwę na konsoli-jest zamontowana na wsuwkach. Przed ty należy jeszcze zdjąć przednią część szufladki na monety.
Po zdjęciu tej listwy zobaczymy śrubki-torxy. Musimy je odkręcić, aby poluzować cały panel ciągnący się do drzwi do drzwi.
Teraz możemy zacząć wysuwać MMI. Ekran musi być wysunięty.
Ostatnim etapem jest odłączenie kabli (są 2), trzeba rozciąć wszystkie spinki które je przytrzymują i odłączyć wszystkie wtyczki.
Teraz jest pytanie, ile może kosztować naprawa, wymiana??
uszkodzone jest tylko jedno koło zębate, ale zakłąadam, że wymienia się całość, ewentualnie sam mechanizm bez ekranu.
Czy ktoś może wie coś na ten temat??