.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 11:15:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 TDi] Problem z kontrolką oleju w AC - autocheck.
PostNapisane: 18.mar.2009 12:52:30 
Użytkownik

Auto: B4 1Z
Problem polega na tym, że jak podłączyłem AC w swoim aucie B4 TDI to po przestawieniu tego przełącznika:
Obrazek
na "DIESEL" po kilku sekundach po dopaleniu auta AC zgłasza mi brak ciśnienia oleju mrugającą "olejarką", natomiast jak przełączę na "BENZIN" nie ma tego problemu.

Czujniki oleju sprawdzałem na MC ( a raczej kontrolkę oleju :-) ):
-> na uruchomionym silniku odłączyłem kabel od niebieskiego czujnika (0.3 bar) i podłączałem go do masy - wynik kontrolka od oleju się zapaliła
-> odłączyłem kabel od białego czujnika oleju (0.9 bar) i następnie trzymałem silnik na obrotach powyżej 2 tyś - wynik kontrolka również się zapaliła

Na podłączonym AC i ustawionym na "BENZIN" odłączyłem niebieski czujnik i dałem do masy - wynik AC NIE zasygnalizował niskiego ciśnienia oleju, więc białego już nie sprawdzałem. W ustawieniu na "DIESEL" w ogóle nie sprawdzałem czujników, gdyż to nie miałoby sensu bo za każdym razem chwilę po dopaleniu AC sygnalizował mi niskie ciśnienie oleju.

Piny podłączone z MC do AC, sprawdzałem trzy razy, czy dobrze podłączyłem, numer AC to 8A0 919 067 D.

Podłączyłem AC u kumpla, który posiada B4 2.0 ABK. U niego na włączniku w pozycji "BENZIN" nie wyświetla żadnych błędów, dopiero jak zmasuje się kabel od czujnika ciśnienia oleju (niebieskiego) to wtedy AC wyświetla, że nie ma prawidłowego ciśnienia oleju. Natomiast jak przełączyłem na "DIESEL" to tak jak w moim dieslu po kilku sekundach od uruchomienia wyświetla, że silnik nie ma odpowiedniego smarowania. I co z tym fantem zrobić?

Tytuł:
PostNapisane: 18.mar.2009 13:20:04 
Klubowicz

mialem dokladnie to samo w B4 1Z, ktore fabrycznie zostalo uzbrojone w AC i fabrycznie ustawione bylo na "benzin". wowczas pomyslalem, ze to jakis blad i zmienilem na "diesel" i objaw byl dokladnie taki jak opisujesz. powrocilem do nastawy fabrycznej i wszystko wrocilo do normy. TTTM :diabel:

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 18.mar.2009 22:19:43 
Użytkownik

Auto: B4 1Z
BiLu tylko, że u mnie w TDi na "benzin" jak zmasuje czujnik od oleju to nie zapala się kontrolka sygnalizująca niskie ciśnienie oleju. Chociaż teraz po Twojej wypowiedzi zamontuje jeszcze raz AC i sprawdzę, dla pewności :peace: co by mnie później nie korciło, że mogłem jeszcze raz wszystko od początku posprawdzać zanim się tego pozbyłem.

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2009 15:56:10 
Użytkownik

w moim b-4 2.8 AAH jak przełączę na disel też wywala brak ciśnienia na AC

Strefa czasowa: UTC + 1