.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 17:52:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] Spryskiwacze reflektorów i oryginalne ksenony Helli
PostNapisane: 20.kwi.2009 19:50:53 
Użytkownik

Witam szacowne grono Forumowiczów :peace:

Zabieram się właśnie do rezania wymienionych w tytule rzeczy i mam trzy pytania.

1. Oryginalna przetwornica Helli ma 4-pinowe złącze zasilające. Przewód czerwony to główne zasilanie - w jaki sposób jest podłączony w fabrycznej instalacji - do plusa stałego czy po stacyjce :?: Przewód koloru czarnego - gdzie go podłączyć (plus po stacyjce, AC :?: ).
2. Kiedy działają spryskiwacze reflektorów :?: Tzn. włączone światła, czas pociągnięcia manetki itp.
3. Dostałem prawą manetkę z dodatkowym przyciskiem. Jest na nim ikonka spryskiwacza przedniej szyby a pod nią napis INT - cóż to za wynalazek jest :?:

Za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
I oczywiście pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2009 20:25:04 
Użytkownik

Nie wypowiem się odnośnie przetwornicy, natomiast też mam dodatkowy przycisk w manetce do wycieraczek i w momencie kupna byłem baaaardzo zdziwiony że jest takie coś więc zerknąłem do instrucji i okazuje się że przycisk ten stosowali właśnie do spryskiwaczy reflektorów lub jako dodatkowy sprysk szyby ze zbiornikiem na koncentrat (taki płyn na muchy :D ).

U mnie niestety jest to drugie INT=INTENSIVE

Tytuł: Re: [A6 C4] Spryskiwacze reflektorów i oryginalne ksenony He
PostNapisane: 21.kwi.2009 10:08:42 
Użytkownik

Auto: noo... ford :]
swireek napisał(a):
Witam szacowne grono Forumowiczów :peace:

Zabieram się właśnie do rezania wymienionych w tytule rzeczy i mam trzy pytania.

1. Oryginalna przetwornica Helli ma 4-pinowe złącze zasilające. Przewód czerwony to główne zasilanie - w jaki sposób jest podłączony w fabrycznej instalacji - do plusa stałego czy po stacyjce :?: Przewód koloru czarnego - gdzie go podłączyć (plus po stacyjce, AC :?: ).
2. Kiedy działają spryskiwacze reflektorów :?: Tzn. włączone światła, czas pociągnięcia manetki itp.
3. Dostałem prawą manetkę z dodatkowym przyciskiem. Jest na nim ikonka spryskiwacza przedniej szyby a pod nią napis INT - cóż to za wynalazek jest :?:

Za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
I oczywiście pozdrawiam :)

Szkoda, że nie zobaczyłem tego tematu wcześniej, bo wczoraj zakładałem błotnik i fabryczna jeszcze przetwornica i jej podłączenie było na wierzchu

Obrazek
Obrazek

Spryski lamp działają przy włączonych światłach, kilka ok. 2-3 sekund od podciągnęcia manetki (zanim pompka wytworzy odpowiednie ciśnienie).
Potrzebujesz większego zbiorniczka, w którym jest miejsce na dodatkową pompkę.

Jeśli masz manetke z INT (sprawdzałeś średnice otworu centrującego?), to jeszcze lepiej, bo po sprawdzeniu pinologii podepniesz się tylko pod int i problem oblewania sobie całej maski chcąc umyc szybę przednią z głowy :)

JEST: F Explorer, A8 D2 i 80 B4
ObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.kwi.2009 14:32:21 
Użytkownik

podpiąć int pod fabryczny przekaźnik w gniezdzie w centralnym panelu
nie jest łatwo bo połączenie między przekaźnikiem od szyb a tym
od reflektorów jest w środku w panelu

można to zrobic na kilka sposobów ja zmodyfikowałem panel w środku
i pod intem mam same reflektory

Tytuł:
PostNapisane: 21.kwi.2009 21:08:44 
Użytkownik

Przycisk INT można spokojnie podłączyć osobno. Mam wizję, coby zrobić sterowanie spryskiwaczy reflektorów tak, żeby po naciśnięciu na min. 0.5 sek włączały się spryskiwacze na czas od 1 do 5 sek (regulowane). Moduł na zrezanie już jest - wyłącznik tylnej wycieraczki :D W przypadku niskiego poziomu płynu, spryskiwacz nie będzie działał. To taki plan :D

Do przetwornicy prawego ksenona blaszka mocująca jest w trakcie produkcji :D natomiast co do lewej, bardzo byłbym wdzięczny koledze Tomsowi za zerknięcie, chociaż pobieżne, jak i gdzie powinna być zamontowana.

Niestety w dalszym ciągu nie wiem, w jaki sposób powinny być podłączone oryginalne ksenony. Wykorzystałem nawet wejście w serwisie, ale komp, po wejściu w katalog "reflektory gazowe" niestety się zwiesza... :/ Więc liczę na Waszą pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 22.kwi.2009 09:20:51 
Użytkownik

osobno pewnie że można mówiłem o wykorzystaniu fabrycznego przekaźnika w fabrycznym miejscu

http://www.isham-research.co.uk/quattro ... mj1997.pdf

moze schemat ci pomoze

Tytuł:
PostNapisane: 22.kwi.2009 21:57:36 
Użytkownik

Maciu, dzięki wielkie za linka :): Wszystkie schematy zassałem na twardziela, bo różnie z serwerami bywa...

A więc, według schematu, tak powinny być podłączone oryginalne ksenony w A6 C4 (może sie komuś przyda): przewód brązowy - masa, czerwony - stały plus przez bezpiecznik S3 lub S4 (lewa lub prawa strona), żółty to włączenie lampy i jest podłączony bezpośrednio pod wyłącznik (bez bezpiecznika :| ) i na koniec przewód czarny - AutoCheck - podpięty na pozycji nr 1 w 14-to pinowym złączu AC w zegarach.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1