Witam!
Mam od kilku dni taki upierdliwy problem z centralnym:
centralny ogólnie pracuje tak jak nalezy, wszystko działa i jest OK, ale:
jak wsiądę do auta zamknę drzwi i odpale silniki to słyszę pompkę robi bzt, bzt, bzt, z różną częstotliwością, zależnie jak ustawię skobelek od zamka na słupku B (drzwi od kierowcy). Nie da się go ustawić tak, aby wyeliminować problem. Pompka cały czas pracuje impulsowo (aż widać po żarówkach), ale jak drzwi są zamknięte ale nie zakluczone. Wystarczy, że:
-wcisnę rygielek (automatycznie wessane zostaną wszystkie rygle)
-otworze drzwi
-zgaszę silnik
Pompka przestaje impulsowo pompować.
Poza tym jak zarygluje drzwi wduszając "korek", a nastepnie je odblokuje to chociaż silnik chodzi drzwi są zamknięte ale nie zakluczone, wszystko jest ok, dopóty, dopóki nie "zrestartuje" silnika!
Nie wiem od czego zacząć:
Czy to coś ze samym sterownikiem?
Czy to coś z ustawieniem tego skobelka na słupku (powiem szczerze, że drzwi od kierowcy trzeba u mnie nieco mocniej trzasnąć w celu zamknięcia - problem ten pojawił się chyba po próbie regulacji; teraz niestety już problem pozostał, pomimo ponownych regulacji. Nawet jak zatrzasne palcem mechanizm zatrzaskowy przy otwartych drzwiach - dzieje się tak nadal.
Rocznik jest 95, więc modułu komfortu niby nie ma, ale może coś się popieprzyło w tym sterowniku i on próbuje ryglować drzwi po ruszeniu? Problem pojawia się co prawda już przed ruszeniem, ale wciśnięcie rygla od drzwi kierowcy powoduje zamknięcie wszystkich zamków, podczas jazdy już nie, -zamykam tylko swoje drzwi.
Spotkał się ktoś z choć podobnym problemem kiedyś?
Edyta:
Teraz jeszcze taka sprawa: o ile padną tutaj jakieś odpowiedzi, część z nich będzie zawierała zwrot: "szczelność układu" - otóż podczas otwierania/zamykania pompka pracuje idealnie, szybko - około jednej sekundy. W zasadzie wszystko jest OK, dopóki nie włącze silnika, czyli dopóki nie zwiększymy napięcia z 12 na 14,xV.
_________________ Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008) AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009) 530d avant (IX2009 - X2010 E38 740i (I 2011 - 2018) Teraz: bmw E60; cbr1100xx
|