.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.cze.2025 23:36:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: B4 - twardy hamulec
PostNapisane: 09.maja.2005 09:17:42 
Użytkownik

Wydaje mi się, że w moim samochodzie pedał hamulca jest zbyt twardy, w porównianiu z innymi autami. Żeby zahamować ostro muszę go dosyć mocno wcisnąć. Podobnie jest przy zwykłym hamowaniu, tak jakby hamulce reagowały dopiero, gdy porządnie przycisnę pedał.

Czy to może być uszkodzony układ wspomagający? A może B4 tak po prostu mają?

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2005 11:32:28 
Moderator

W porównaniu do renówki ojca w B4 jest twardy pedał, trzeba go zdecydowanie mocniej depnąć żeby dobrze zachamować. Osobiście przyzwyczaiłem się do tego i nie przeszkadza mi to wogóle.

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2005 13:48:17 
Użytkownik

jeżeli masz problem z zablokowaniem kól to nic innego jak servo od hamulców, masz nieszczelne.......najłatwiej sprawdzic servo przed uruchomieniem silnika,wcisnij i trzymaj pedał hamulca i odpal motor jeżeli pedał pozostanie w tej samej pozycji to masz walniete servo ......

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2005 14:11:39 
Użytkownik

syncro 2.2 napisał(a):
jeżeli masz problem z zablokowaniem kól to nic innego jak servo od hamulców, masz nieszczelne.......najłatwiej sprawdzic servo przed uruchomieniem silnika,wcisnij i trzymaj pedał hamulca i odpal motor jeżeli pedał pozostanie w tej samej pozycji to masz walniete servo ......

Bez włączonego silnika praktycznie nie da się wcisnąć hamulca. Jest twardy jak cholera.

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2005 14:37:36 
Użytkownik

Auto: A4 B6 1.9 TDI Avant
Hej!
U mnie też jet podobnie.
Także mam porównanie do Megana moich rodziców i faktycznie u nich wystarczy lekko dotknąć pedału hamulca żeby auto stało jak wryte.

Na początku też mi troszkę przeszkadzało - ale jak koledzy wcześniej wspomnieli wszystko jest kwestią przyzwyczajeń

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2005 15:01:40 
Użytkownik

OK, czyli wszystko w porządku.

Cały weekend jeździłem Toyotą porsto z fabryki, w której wszystko działa na dotyk. Dlatego trudno mi było przestawić się z powrotem i stąd wątpliwości :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2005 17:43:40 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Ja proponuje zwrócic uwage na waku pompe , przerabiałem to w nissanie patrolu , z czasem na biezni wucieraja sie rysy i waku nie dale odpowiedniego ciśnienia przes co hamulec robi sie twardy . Zdejmij przewód z cerwa i na odpalonym silniku zatkaj go palcem powinno bardzo mocno ssac a palec i aby go oderwać trzeba użyc siły , jeżeli ssa lekko waku raczej do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2005 19:49:09 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
-> szukacie dziury w calym i zaraz posypia sie teorie o wymianie polowy samochodu...jak nie uruchomisz samochodu to bedzie ciezko chodzil pedal a jak zalaczysz to leekko ale bedzie uczucie hydraulicznego oporu...w nowych samochodach jest to juz inaczej rozwiazane i przy lekkim wciskaniu, heble lapia jak cholera...czasami smigam seatem cordoba z 2001 i nie podoba mi sie takie dzialanie hamulcow.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1