Cytuj:
U ciebie nie znaczenie ma Amperarz tylko Napięcie.Przypuszczam żepodczas obciązena (światła,radio,grzanie szyb etc) powoują spadki napięcia na alternatorze.
Z tą "nieważnością" amperażu to sie akurat nie zgodzę...Wyposażenie mam standardowe, bez żadnych dokładek, więc Panowie, nie przesadzajmy, to nie maluch na prądnicy, o bilans energetyczny powinien sam zadbać, zwłaszcza, że ostatnio raczej auto pokonuje dłuższe odcinki, a nie kręci sie po mieście.... W czasie ostatnich mrozów pierwsze, czego sie obawiałem, to właśnie stanu akumulatora, ale przy okazji wyszło, że miałem problem ze świecami żarowymi i trzeba było kręcić rozrusznikiem (oczywiście z przerwami) ze 2-3 minuty i akumulator nawet nie jęknał. W tym własnie problem, że jazda na światłach mijania i grzaniu szyby powoduje czasem spadek ok 1-2V a czasem wcale nie. Zazwyczaj jest OK, pow. 14V, a czasem przy rozruchu są dokładnie takie objawy, jak opisywał w pierwszym akapicie Reso. Ale nic to, gadanie nic nie da, trzeba brać się za kabelki i ewentualnie odwiedzić elektryka, jak we własnym zakresie nie poradzę....