.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lip.2025 18:01:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI A6 C5 PROBLEM Z XENONAMI
PostNapisane: 03.paź.2009 15:41:38 
Użytkownik

Witam
Jestem użytkownikiem Audi A6 1.9TDI 2003r z systemem świateł xenon. Mam kilka pytań odnośnie problemów z ich użytkowaniem :

1. Światła notorycznie mi drżą na wolnych obrotach bądź przy ruszaniu (wtedy gdy silnik wysyła najwięcej drgań) pojedynczo bądź obie naraz czy jest sposób aby temu zaradzić

2. ok 3 tyg temu po spotkaniu z sarną wymieniłem lewą lampę (używka z 2004r) szybka lampy w bardzo dobrym stanie co bardzo się odznacza szczególnie w nocy (prawa poobijana przez kamienie itd) Z tego względu chciałbym wymienić szybkę w prawej lampie jednak w serwisie powiedziano mi że nie występuje jako oddzielna część (czyli wg serwisanta użytkownik przez np pęknięcie szybki jest zmuszony do zakupu nowej lampy za ok 2tyś mimo że szybka jest rozbieralna...) Czy faktycznie nie da się dokupić samej szybki bądź istnieją zamienniki tego typu?

P.S. do punkt 1 drżała zarówno lewa stara lampa jak i nowa

3. Mój największy problem przez który głównie piszę ten temat... od paru dni prawy xenon świeci mocno w górę myślałem że może coś wypadło z mocowania itd jednak wg mojego sprawdzenia wszystko sztywno siedzi na miejscu) zaznaczam tu że system samopoziomowania działa poprawnie tzn. podczas włączania świateł ruch w górę i w dół wykonują oba światła jednak na zupełnie innych poziomach może 3-4 razy zdarzyło się że xexnon prawy "zszedł" niżej jednak dalej to nie był poziom odpowiedni do poprzedniego (wcześnei trzymały równą linię z charakterystycznym załamaniem) obecnie prawy xenon świeci na wysokości świateł drogowych Czy ktoś wie jakie mogą być tego przyczyny?

Z góry dziekuję za pomoc
Pozdrawiam MICHAŁ

Tytuł:
PostNapisane: 03.paź.2009 16:21:29 
Użytkownik

Szybki samej nie wymienisz.
Pdjedź na vaga niech ci ktoś zrobi adaptacje świateł - obie lampy powinny się ustawić wtedy do jednego poziomu.
Jak lampy nie są klejone to wkład nie powinien latać - chyba że dwumas nadaje się na śmietnik i ci całą budą rzuca.

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2009 07:57:35 
Użytkownik

Dzięki za pomoc od 2 dni prawy Xenon zszedł na właściwy poziom jednak mam wrażenie że brak jest samopoziomowania podczas jazy (wzniesienia itp) jeśli znów coś się zmieni to pojadę na komputer i dam znać o rezultatach. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2009 15:53:44 
Użytkownik

Witam ponownie trochę pogrzebałem w sprawie moich dolegliwości i moge podzielić się tym co udało mi się zrobić bądź ustalić...

1. Drżenie - rozmawiałem z użytkownikami Bi-xenonów i również spotkałem się z opiniami drżenia ale tylko u użytkowników 4-cylindrowego diesla problem nie występuje ani w silnikach V6 ani w benzynie co najlepsze w salonie skody poinformowano mnie że problem potrafi wystąpić w samochodach "wyjętych z folii" właśnie w 4-cylindrowym dieslu tłumaczone to jest tym że jest to silnik wysyłający największą ilość drgań na karoserię.

2. Szybka wymieniona :-) rozklejona palnikiem sklejona klejem do szyb puki co wszystko trzyma:-)

3. Problemem była zepsuta regulacja mechaniczna poziomu świateł (coś się urwało bądź wyskoczyło) oczywiście po telefonie do serwisu czy da się wymienić samą regulację u Państwa odp: "to nie występuje jako część wymieniamy całą lampę" dla mnie to jest chore... naprawiła mi to osoba która wymieniała szybkę o konkretne szczegóły nie dopytywałem najważniejsze że wszystko chodzi :-)

Strefa czasowa: UTC + 1