.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 07:17:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaka temp załączania wiatraka?
PostNapisane: 24.maja.2005 20:57:34 
Użytkownik

Witam.
W związku z tym, że zaczynają się ciepłe dni, powstało u mnie jedno pytanie, a w zasadzie prośba. Czy mógłby ktoś z dostępem do ETKi, lub ETOSa sprawdzić jakie są temperatury załączenia i wyłączenia czujników temperatury dla wiatraka w moim furaczu? Pomykam B3 '87 motór ;) DZ, 1,8 wielopunkt. Chodzi mi dokładnie o ten czujnik na dole w chłodnicy, który załącza wiatrak, przy jakiej temp powinien go włączyć, a przy jakiej powinien go na powrót wyłączyć, bo coś mi się zdaje, że chyba nie tak mi trybi, bo coś za krótko mi kręci ten wiatrak. Drugi czujnik, to ten odpowiedzialny za załączenie po wyjęciu kluczyków ze stacyjki, czyli ten na bloku silnika, jak stoimy przed autem, to na górze z przodu po lewej stronie - jaka jest jego pętla hizterezy? kiedy go załącza, a kiedy go wyłącza? Przy jakich temperaturach? Dodam, że na tym na bloku widnieje napis MAX 140 i na innym skosie coś o 24V, ale nie mogę się dokładnie doczytać.
Pomoże ktoś?
THX i PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 09:19:46 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
zalaczenie wiatraka podczas jazdy powinno byc standardowo 93st.

a to ze sie zalacza na 5 czy 10 sekund nie musi znaczyc ze jest cos zle.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 09:34:17 
Użytkownik

Witam Lukasik.
Ale, czy aby na pewno? W wątku:

KLIK KLIK

jest napisane, że wiatrak załącza się w okolicach 99 stopni. W moim przypadku jest tak, że załącza się w okolicach (w/g wskaźnika na zegarach) 98-99 st , a rozłącza w okolicach 90-92 st. I teraz nie jestem pewien, czy to jest ok ? W czasie jazdy trzyma równo 90 st, tylko na postoju i w korkach tak łapie. powstaje zapytanie, czy to są temp załączenia i wyłączenia prawidłowe, czy już lecieć i kupować nowy czujnik do chłodnicy?
PZDR.[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 11:22:34 
Klubowicz

Różnica polega na tym, że włącznik wentylatorów jest na dole chłodnicy, a czujka temperatury z reguły u góry przy silniku i tutaj pojawiają się rozbieżności... - temat wałkowany - myślę, że nie ma się czym przejmować o ile nie jeździsz na wodzie :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 12:16:12 
Użytkownik

Na wodzie nie jeździłem nigdy, a mam zalany gliko_szel, czy jakoś tak - szelowski zajzajer do chłodnic, tak więc nie powinien się zagotować. Pozostaje tylko pytanie, jaki "rozstrzał" ma ta czujka - zakres stopni załączania i rozłączania wiatraka. Czy 99-92, to nie jest za mało? Czy nie powinno być 95-85? Ktoś może to sprawdzić w jakiejś dokumentacji? Lub na swoim furaczu podać, w jakim zakresie temperatur się załącza i rozłącza wiatrak?
PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 13:40:54 
Użytkownik

wskaznik na desce jest srednio dokladny, tak na kulawe oko ze 2-3st moze rozjezdzac.

z tego co sie spotkalem w audikach, moja 2.2t , kolegi 2,3ng i 2,8v6 , wlaczniki termiczne w chlodnicy są na 93st i bieg , oraz 97st drugi bieg(rzadko wlaczajacy sie!, to taki bardziej awaryjny mi sie wydaje, jak jest na prawde ciezko i gorąco). w malych silniczkach jest zawzwyczaj wlacznik na jedna temp. 93st.

byc moze u ciebie tez jest dwubiegowy i po prostu pierwszy bieg nie dziala, a od razu zalacz sie drugi szybki przy 97st. sprawdz czujnik czy ma 2 czy 3 piny.

i tak jak ktos juz napisal wczesniej, wlacznik wiatraka jest w chlodnicy, a
czujnik temp do deski rozdzielczej w glowicy, takze moga byc lekkie rozbiezności, bo plyn zdazy zgubic kilka st zanim dotrze do wlacznika.

mysle ze jak za czesto nie przekracza 100st, to nie ma bulu.

a tak jak lecisz na trasie w miare spokojnie to ile masz temp?

P.S. a czy wczesniej bylo inaczej??

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 13:58:32 
Użytkownik

Sorry, że wam wchodze w dialog, ale ja też na temat: który ze styków czujnika 3-stykowego ma podawane +12 V z akumulatora? Środkowy, czy któryś z bocznych?

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 14:18:55 
Użytkownik

cygaro-avant napisał(a):
Sorry, że wam wchodze w dialog, ale ja też na temat: który ze styków czujnika 3-stykowego ma podawane +12 V z akumulatora? Środkowy, czy któryś z bocznych?

to jest troche inaczej... wlacznik w chlodnicy załącza dopiero przekaznik ktory zapodaje zasilanie na wiatrak.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 14:21:56 
Użytkownik

@ Lukasik
Czujnik to faktycznie muszę sprawdzić, bo nie wiem, ile ma pinów, a załącza mi zanim wskazówka dotrze do kreski oznaczającej 100, lub, jak się jej leciutko "dotknie". Kręci wtedy jak opętany i jest to chyba 2 szybszy bieg, bo jak zwierałem ten czujnik na głowicy, to załączał, ale na mniejszych obrotach, tak więc to byłby ten wolniejszy 1 bieg. Rozłącza mi wiatrak tak gdzieś w okolicach 92 na wskaźniku. W trasie nie ma problemu - nawet przy ostrym lataniu wskaźnik pokazuje max 92 stopnie, i oscyluje cały czas w okolicach 90. Martwi mnie tylko, czy jak przyjdą upały to te 99 stopni na wskaźniku, kiedy się wiatrak załącza, nie będzie za dużo dla silnika. A też nie chcę kupować niepotrzebnie czujnika, jeżeli tan, co mam byłby sprawny.
@ cygaro-avant
Witam kolegę.
forum jest od tego, żeby zadawać pytania i nawet lepiej, jeżeli sprawa dotyczy poruszanego tematu, pytać w istniejącym wątku, tak więc nie ma za co przepraszać ;) . Co do tego, który ma podawane napięcie, to jeszcze nie badałem. Najszybciej, to miernikiem zbadasz pomiędzy blokiem silnika, a poszczególnymi pinami. Albo żarówką - ten z napięciem ją zapali.
PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 15:27:46 
Użytkownik

Cytuj:
to jest troche inaczej... wlacznik w chlodnicy załącza dopiero przekaznik ktory zapodaje zasilanie na wiatrak.

Wiem. Ale który styk zasila czujnki tempereatury? Wiem, że dwa pozostałe muszą iść do przkaźników

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2005 16:21:51 
Klubowicz

cygaro-avant napisał(a):
Cytuj:

Wiem. Ale który styk zasila czujnki tempereatury? Wiem, że dwa pozostałe muszą iść do przkaźników

Opcja szukaj Twoim przyjacielem. Opisywałem tę wtyczkę w C4 na forum. Z jednej strony jest masa, dalej dwa biegi (pierwszy to środkowy pin a drugi zewnętrzny). Poszukaj na forum bo napisałem jak zlokalizować te biegi i masę...

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2005 12:52:24 
Użytkownik

Cytuj:
te biegi i masę

Chyba "biegi i +12 V". Przecież czujnik jest podłączony do zasilania, a posoztałe dwa kontakty poprzez przekaźniki do masy. Czy nie tak?

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2005 12:56:51 
Klubowicz

W C4 jest to ewidentnie MASA!!

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2005 22:11:09 
Użytkownik

Teraz mamy taka pogode ze szybko sie silniki nagrzewaja. Ja wczoraj sprawdzalem czy mam wszystko ok .Jezdzilem po miescie,stalem w korkach :/ i na autostradzie. W korkach w temp 32 stopni :!: wentylatory slyszalem jak mialem ok 93-97stopni. Za to w garazu chodzily z dobre 10-15 minut :D

VW Golf VI 1.4 Tsi - jest

Tytuł:
PostNapisane: 01.cze.2005 13:19:30 
Użytkownik

No to w takim razie moje obawy wynika z tego,że były bezpodstawne. Na szczęście. Dzięki za Danio info o temperaturach. U mnie jest tak samo - wspominałem w pierwszych postach. Jeszcze tylko, jakby ktoś z podobnym motorem potwierdził nasze obserwacje, to byłoby extra.
THX, PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2005 19:11:33 
Użytkownik

Witam !!

moje B4 2.0 ABK zachowuje się bardzo dziwnie jeśli mówimy o temperaturze. Czasem b. długo jest zimny (<60 C ) , a prawie nigdy nie osiąga 90. W b. gorące dni (powietrze 36 C - stanie w korkach, wolna jazda) silnik dostał już ok 94 C i byłem bardzo wystraszony, bo nie słyszałem jeszcze wentylatora. Myślałem że to już awaria i starałem się zlokalizować przyczyny. Nie zlokalizowałem, bo czujnik-termostat w chłodnicy się otwiera gdy go podgotować na piecu.
Tymczasem olałem sprawę bo jeżdżę na glikolach a nie wodzie.

Jednocześnie zauważyłem bardzo niepokojące zużycie oleju, mimo że silnik ma dopiero 116 Tkm ('93 ;jestem 2 właścicelem). Kontrolki w ogole nie sygnalizowały niskiego stanu oleju, a było grubo poniżej min.

domyślam się ze nie powinien oleju zużywać przy tym przebiegu (samochód bardzo uszanowany) , może to kwestia temperatury silnika (niskie)? charakteru jazdy (1500-3500 obr)?

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 07:50:31 
Użytkownik

Myśle że ten przebieg powienienć pomnożyć co najmniej przez 2. Zużycie oleju natomiast najczęściej świadczy o zużyciu uszczelniaczy zaworowych, ewentualnych wyciekach i żadziej padniętymi pierscionkami.
Natomiast jeśli chodzi o jazdę 1500-3500 obr/min tym silniczkiem to prędzej panewki i korby zakatujesz. Oliwke szybciej wciąga przy wysokich obrotach w okolicy czerwonego pola :P

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 09:27:48 
Klubowicz

Lukasik napisał(a):
z tego co sie spotkalem w audikach, moja 2.2t , kolegi 2,3ng i 2,8v6 , wlaczniki termiczne w chlodnicy są na 93st i bieg , oraz 97st drugi bieg(rzadko wlaczajacy sie!, to taki bardziej awaryjny mi sie wydaje, jak jest na prawde ciezko i gorąco). w malych silniczkach jest zawzwyczaj wlacznik na jedna temp. 93st.

byc moze u ciebie tez jest dwubiegowy i po prostu pierwszy bieg nie dziala, a od razu zalacz sie drugi szybki przy 97st. sprawdz czujnik czy ma 2 czy 3 piny.

myśałem, że pierwszy bieg załącza się tylko w momencie uruchomienia klimy i się jednak myliłem. W mojej dwusetce 2,2 T MC sa dwa biegi, lecz ten pierwszy załączany jest w momencie uruchomienia klimy, a drugi załącza się w okolicach 98-99 st na wskaźniku. Podczas jazdy po mieście temp utrzymuje mi sie w granicach 97-99 st co powoduje częste włączanie się wiatraka. W trasie temp maleje wzlędem zwiększania prędkości i spada maks to 90-91 st. Zanim nie nabiłem klimy to jeździłem na "włączonej" tak aby wiatrak cały czas chodził na pierwszym biegu i dzieki temu temp oscylowała w granicach 91-92 st podczas jazdy po mieście.

Moje pytanie jest następujące: czy mam się martwić podczas jazdy po mieście stale utrzymującą się temp na poziomie 98-99 st.?? Co zrobić, aby ten wiatrak włączał się sam (bez uruchamiania klimy) na pierwszym biegu przy 92-93 stopniach?? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 10:07:43 
Użytkownik

pazdzioch...
u ciebie są ... 3 biegi:)

jak chcesz wiecej info na ten temat to www.sjmautotechnik.com , troubleshoting cooling...

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 10:19:50 
Klubowicz

nie rozumiem, mamy takie same silniki i Ty masz dwa biegi a ja trzy?? Chyba, że Twoj opis jest lekko przterminowany i nie masz już dwusetki z silnikiem MC.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1