.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 18.lip.2025 18:09:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4b7]Mp3/USB do seryjnego radia + BT
PostNapisane: 23.lis.2010 16:36:04 
Użytkownik

Witam
chodzi o seat exeo 2010 - a4 b7 reactivation z motorem od b8
Stan obecny:
jest takie seryjne radio z mp3 bez navi, sterowane z guzikow przy kiero + wyswietlanie na fisie
jest takze miejsce na interface usb/ipod w schowku obok radia (na zdjeciu pod).
Obrazek
Pytanie: czy te "klucze" spokojnie posluza do wyciagniecia tego radia? Potrzebuje 1, 2 czy 4 kluczy by to zrobic?
Czy potrzebuje tych kluczy/wyciagac radio? Moze odkrecajac schowek bede mial dostep do radia? - powiedzmy cenowo/mozliwosciowo kabelek-przedluzka mi wstepnie odpowiada

Na jakiejs auckji znalazlem taka skrzyneczke (niby od audi albo vw/nie pamietam) co wyglada jakby pasowala do tej mojej wneki (po lewej zdjecie wypasionego seata z katalogu z tym toolem)
Obrazek
PytanieCzy ten tool powinien pasowac do mojego wozidla, jakiego kabla potrzebuje jeszcze i czy jest to tzw standard AMI a jezeli no to jak to sie nazywa?
Obrazek
Na allegro mozna znalezc tez takie unowersalne adaptery usb/czytnik kart oraz kabelki- przedluzki USB "pod audi"
Pytanie
- zakladam, ze skrzyneczka uniwersalna to udawczka zmieniarki i laczy sie analogowo z radiem i tu czy to ford czy audi nie ma wiekszego znaczenia (jezeli aradio obsluguje zmieniarke) - zadziala?
- zakladam, ze ten usb/przedluzka to uproszczona wersja skrzyneczki pod ipoda (jak z katalogu), to radio "odczytuje" MP3 - zadziala? - czy to tez AMI?

Przy okazji
nie mam zestawu BT pod komorke (na kiero nacisnienie guzika chyba do odbioru rozmowy wyswietla tylko "no function" na fisie) - nice to have jest BT wiec jak jest patent na rozbudowe "za jednym zamachem" mojego caraudio zarowno o mps w USB jak i BT to czekam na sugestie
=>wg wstepnego research do BT to caly modul osobny jest i to droga zabawka nawewt w uzywce... ktos moglby w 2 zdaniach sprawe rozjasnic co za graty trzeba zorganizowac by to guzikami na kiero dzialalo?

Jezeli sa jakies zaleznosci typu: "grat X pasuje pod warunkiem ze numer sterownika czegos tam konczy sie na literke L a nie D" to prosz o info bym nie wtopil?
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2010 17:14:32 
Użytkownik

1. 4 klucze zwykłe spasuja
2. Zobacz czy przypadkiem nie spasuje tam Phatbox:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=106444
Napisz wiadomosc do tego uzytkownika z allegro (jest bardzo pomocny, dodatkowo moze skonfigurowac wiele rzeczy za darmo przed wysyłką)
3. Z tym bluetotthem możesz rozwinac co chcialbys uzyskac i czy z dodatkowym sprzetem czy z przystawkami do obecnego ?

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 11:09:51 
Użytkownik

z BT:
po prostu tel polaczyc z autem, wsadzic mikrofon "gdzies" (pewnie teraz nie ma) i gadac w aucie (slysze z glosniakach a gadam prowadzac 2 rekami)
super by bylo jakby odbieranie rozmow bylo przy kiero seryjnym guzikiem i na fisie sie wyswietlalo kto dzwoni itp (ale domyslam sie ze tu jakies vw/audi graty musza byc - tyle ze nie wiem dokldanie jakie + potencjalne problemy "bo steronik czegos musi konczyc sie literka K a nie L")
- gdzie te "interface' seryjnie sie montuje? Elementy? (kabelk fikusny, skrzyneczka interface)

Co to ten kabelek jak przefluzka USB? to laczy cyfrowo pendriva z radiem i to "radio" odczytuje i odgrywa mp3ke ? To standard AMI czy jeszcze cos innego? jak to sie ma do tych skrzynek interfacow ipodow "seryjnych"?
Jak sie domyslam te wszystkie udawaczki zmieniarek same interpretuja mp3 i kablem idzie do radia juz dzwiek analogowy - boje sie tego bo:
- strata jakosci
- ryzyko ze chinole cos namotali i bedzie trzeszczalo, rwalo itp
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 15:19:23 
Użytkownik

Dedykowane zestawy to koszt 700zł w góre.
Co do zmieniarki Phatboxa - to nie jest żaden tani dziadowski chińczyk.
Dźwiek z tego sprzetu w mp3 320kbps, czy formacie FLAC mogę śmialo stwierdzic jest lepszy niz z oryginalnych zmieniarek Audi (Alpine, czy Panasonic).
Korzysta z fabrycznego przewodu radio -> zmieniarka.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 16:19:53 
Użytkownik

a co jest nie tak w tym samym kablu z usb za 160 zyla?

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 16:24:11 
Użytkownik

1. Nie masz takich opcji konfiguracji (playlisty, albumy, formaty, rozmiary)
2. Nie jest stabilny, te w/w zmieniarki zawieszają się, tzreba je czesto odłaczac by sie zresetowały, PB tego nie robi
3. Jakosc dzwieku

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 16:46:14 
Użytkownik

qww napisał(a):
1. Nie masz takich opcji konfiguracji (playlisty, albumy, formaty, rozmiary)
2. Nie jest stabilny, te w/w zmieniarki zawieszają się, tzreba je czesto odłaczac by sie zresetowały, PB tego nie robi
3. Jakosc dzwieku

o ile sie nie myle zasadnicza roznica standardu ami wzgledem zmieniarko-ubs:
- kazda zmieniarkousb jest podlaczona analogowo...to znaczy to urzadzenie samo odczytuje i dekoduje mp3ki a kabelkiem idzie juz muzyka analogowo i tutaj chinczyk moze sie wieszac a cos tam super za 600 zyla nie
- ami to standard cyfrowy z tego co wiem i to radio dekoduje sprawe...
- nie chce miec zadnych stacji dokujacych i wielkiego urzadzenia w samochodzie... chce miec gniazdo usb do ktorego wloze pendriva i guzikami najlepiej z kiero bede zmienial utwory - nie interesuja mnie playlisty (nie jestem tak wymagajacy :peace: )

Pytanie czy na 100%:
czy kabelek usb to ami?
czy ami to standard cyfrowy?
czy ktos uzywal takiego kabelka usb (na wspolnym zdjeciu z jakaks zmieniarkousb) UWAGA: na zdjeciu zamiejszczony razem ze zmieniarikousb ale to 2 zupelnie inne urzadzenia
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 18:53:12 
Użytkownik

W takim razie Tobie wystarczy coś takiego http://allegro.onet.pl/ami-mmi-audi-3g- ... 85798.html tyle, że nie dla MMI lub http://allegro.onet.pl/audi-music-inter ... 29399.html To ma standard AMI o który Ci chodzi. Pytanie tylko, czy Twoje auto obśługuje Audi Multimedia Interface ? Phatbox nie. Nie wiem jednak czy pod Twoje radio będzie wyswietlac nazwy utworów jak w w/w sprzecie (pewnie nie, co najwyzej track i cd (w stylu cd01 TR01 itd)

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 19:57:17 
Użytkownik

qww napisał(a):
W takim razie Tobie wystarczy coś takiego http://allegro.onet.pl/ami-mmi-audi-3g- ... 85798.html tyle, że nie dla MMI lub http://allegro.onet.pl/audi-music-inter ... 29399.html To ma standard AMI o który Ci chodzi. Pytanie tylko, czy Twoje auto obśługuje Audi Multimedia Interface ?

a takie radio ma AMI (bo ja wizualnie takie mam- z reszta jak caly srodek auta)? - czy ten kabelek przedluzka usb tu podejdzie
Obrazek
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 21:10:43 
Użytkownik

Dla pewności możesz sprawdzic po wyposażeniu (po VINie), jeśli nie masz czegos takiego: http://allegro.pl/audi-a3-a4-a5-s3-s4-s ... 61410.html to nie.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 08:18:37 
Użytkownik

qww napisał(a):
Dla pewności możesz sprawdzic po wyposażeniu (po VINie), jeśli nie masz czegos takiego: http://allegro.pl/audi-a3-a4-a5-s3-s4-s ... 61410.html to nie.

to chyba nie tak - to co przedstawiasz na zdjeciu to taka "wkladka" do schowka gdzie podlacza sie ipoda albo cos na usb - jakbym to mial to bym watku nie zakladal. Kable za 160zyla to jak sadze uproszczona wersja tego - podlaczasz do radia i masz usb (bez skrzynki i interface ipod)
EDIT:
chyba jednka masz racje
wg tej auckji
http://allegro.pl/sterownik-modul-inter ... 14235.html
widac, ze w skrzynce jest kulawe oczywoscie do male czego pasujace gniazdo do ktorego wlozony jest dopiero ten kabel za 160zyla
W katalogu exeo ta skrzyneczka byla mniej kulawa bo miala normalne USB i juz tego kabla nie potrzeba

Pytanie:
czy zeby ta skrzyneczke-interface podlaczyc do radia (w instruckji odblugi do radia od strony uzytkownika jest opisana wspolpraca z ta skrzynka) trzeba jakies "w okreslonym standardzie" kabla?
Czy skrzyneczka komunikuje sie cyfrowo czy analogowa z radiem - to znaczy czy ma jakakolwiek przewage nad urzadzeniami tylku zmieniarkousb?
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 10:11:49 
Użytkownik

Wg mnie zasada działania będzie podobna/czy taka sama (jesli chodzi o porównanie AMI i tych zmieniarek). jeśli chodzi o przewage. Standard AMI http://www.audi.pl/pl/brand/pl/tools/ad ... owser.html stosowany do dziś, Audi na pewno nie pozwoliloby sobie by system ten byl niestabilny, zawieszal się, czy jakosc dźwieku byla by zła. Poza tym obsługa wielu formatów. O chińczykach tego samego powiedziec nie można. Co tam siedzi w środku ? Musiałbys rozebrać oba te urzadzenia. Puszka na pewno łączy się z radiem (wg mnie cyfrowo), dlatego lepiej bylo by kupić taki sterownik z przewodem, tak co by to tylko podpiac i nic nie rzeźbić. Przewod zapewne mozna dokupic w ASO, ale cena nie bedzi zachecająca (zwykły kabel radio-> zmieniarka do mnie do A8 D2 kosztuje ponad 200zł).
Pytanie tylko - czy ma to sens ? Czy nie lepiej pomyśleć nad czyms innym ? Za taki sterownik widzisz ile musisz dać
Poczytaj ten temat: http://www.a6klub.pl/a6-c6-ami-audi-mus ... t19415.htm i chyba będzie jasne :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 10:22:55 
Użytkownik

chetnie kupilbym malutkie urzadzenie jedynie z usb i BT z malym wyswietlaczem i mikrofonem, podlaczyc to "jako zmieniarke" wdziergac pendriva i guziczkami przy kiero sobie zmieniac CD1-CDxx a nadchodzaca rozmowe odebrac guzikiem przy wyswietlaczu i w glosnikach sluchac rozmowy np jako "CD01" na zmieniarce

Podobna funkcjonalnosc jest ale jako transmiter (usb+BT) - nie znalazlem niczego takigo jako all in - zmieniarkousb"
Jezeli bylby zmieniarkousb z wejsciem np analogowym "minijack" i interface BT z wysjciem analogowym to by dalo sie to spiac

Przewaga rozwiazania seryjnego jezeli chodzi o to ami-usb jest taka, ze w schowku mam dedykowane na to miejsce, zadne kable nie dyndaja+nadzieja ze sie wiszac, trzesczec itp nie bedzie.

Przejdzmy do czesci "seryjny interface BT" - jakie elementy wchodza w skald tego, gdzie to sie montuje seryjnie w a4b7, jak to sie przypina do auta? do radia czy co canu????
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 10:42:29 
Użytkownik

Jak to fabryczne ma byc to coś takiego:
http://allegro.pl/bluetooth-audi-rnse-a ... 29192.html
(wg tego, do Twojego samochodu również powinno to pasować)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 11:03:36 
Użytkownik

Cytuj:
wg tego, do Twojego samochodu również powinno to pasować

nie koniecznie... radio, liczniki, kierownica z guzikami wygladaja ja "zywcem wziete" z a4b7 a w ogloszniu pisza o audi od 2008 (od 2008 szedl chyba b8) - ale to do wyjasnienia

Gdzie to sie podlacza? (do radia?)
Gdzie jest standardowe miejsce na metalowa skrzynke?
Gdzie jest "seryjne" miejsce na mikrofon?
Informacja w ogloszenie "brak zdalnej obslugi SIM" oznacza, ze nie bede widzial "Kaziu" tylko np 603555333?, nie bede widzial SMSow, nie bede mogl wybierac telefonu jak chce zadzwonic tylko musze to z tela robic?
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 20:21:10 
Użytkownik

O Simke chodzi chyba o to, że nie masz tam wejscia na karte (np wsuwasz karte do czytnika i na ekranie MMI masz liste kontaków, smsy itp)
Co do reszty pytań - nie wiem, nie posiadam A4, więc nie pomogę. Proponowałbym zaczerpnac wiedzy, czy popytać na forum A4 lub A6 Klubu (bo w tej kwestii akurat B7, C6 bedzie podobnie).

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2010 12:47:02 
Użytkownik

wybor wstepny padl na urzadzenie XCARLINK (wersja chyba "2" - z wejsciem BT/AUX IN) + "interface BT" do niego (na jutjubie mozna znalzc jak to dziala)
Koszt: okolo 370 - 400zyla xcarlink i okolo 200 modul/dostawka BT
Z jakiegos powodu o ile xcarlinka sprzedaja wszyscy to juz BT do niego ciezko dostac (wiec musze research zrobic czy to bledy miala albo cos w tym stylu i dlatego wstrzymali sprzedaz???)
Generalnie jak graja mp3ki i tel dzwoni to automatem sie na tel przelacza... zapewne nie ma juz tego automatycznego przelaczania sie jak gra na radiu (ale to domysly)
Teraz "wyjmaki" koluje, zeby nie bylo zonga zobacze czy to radio ma wyjscie identyczne jak concert 3 audikowego (front radia w moim seacie wyglada identycznie - ale zawartosc moze byc inna - jeden sprzedawca mnie przed tym przestrzegal bo mowil, ze podlaczenie zmieniarki w nowych radiach moze byc inne)
To tyle... dopisze jak calosc zorganizuje i podlacze
Pozdrawiam i dziekuje,
Przemek

Strefa czasowa: UTC + 1