.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.cze.2025 19:12:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: B3 automat wyciek ze skrzyni
PostNapisane: 10.cze.2005 08:37:58 
Użytkownik

Hej

Ostatnio zauważyłem ze w czasie postoju np na swiatlach przy rozgrzanym silniku czuc w kabinie zapach spalonego plynu ze skrzyni. Totez po przyjezdzie do domku wlazłem pod auto i okazało sie ze jest jakas nieszczelność w skrzyni wyglada na to ze przy pólośkach (dokładnie nie wiem bo jest osłona) i stamdad kapie olej na wydech. Moje pytanie dotyczy tego czy takim autem można jeździć oczywiście sukcesywnie dolewając oleju i jeszcze jedno czy ktos z was orientuje sie jaki mógłby być szacunkowy koszt naprawy i gdzie to mozna zrobic w okolicach Krakowa.

Z góry dziekuje za odpowiedź:)
Pozdrawiam
Przemek K.

Tytuł: b3- automat wyciek
PostNapisane: 10.cze.2005 08:39:59 
Użytkownik

Aha jeszcze jedno, nie wiem czy to istotne jest to automat 3 biegowy, autko z 88 roku, 1.8 gaźnik

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 08:49:24 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
No z aytomatem jest tak ze nie wolno lekcewazyć zadnego wyciaku lepiej zrób to jak najszybciej, jeżelo to tylko uszczelniacze na półosiach koszt nie bedzie wielki.

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 20:42:33 
Klubowicz

....a powiedz mi jak Ty rozróżniasz zapach przygrzanego plyny transmisyjnego ze skrzyni z np. plynem od wspomagania??
Pytanie moje bierze sie stad że ja tez miałem takie podejrzenia i na czym stanelo:
Zrobilem usczelnienia i przy okazji generalke aut. skrzynki biegow. Odpalam autko robie 20 km i znowu smierdzi spalonym olejem. Myśle co jest.. :-/
Przyczyną nie był jak wczesniej myslalem wyciek ze skrzyni tylko dokładnie nad oska jest przwod od wspomagania i to on mial mikro nieszczelność i olej najpierw kapał na poloske a potem na wydech i stad zapach w autku.
Sprawdz wszystkie przewody cisnieniowe min od wspomagania bo to one moga byc nieszczelne

Pzdr

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 20:48:15 
Użytkownik

kubus5429 napisał(a):
....a powiedz mi jak Ty rozróżniasz zapach przygrzanego plyny transmisyjnego ze skrzyni z np. plynem od wspomagania??
Pytanie moje bierze sie stad że ja tez miałem takie podejrzenia i na czym stanelo:
Zrobilem usczelnienia i przy okazji generalke aut. skrzynki biegow. Odpalam autko robie 20 km i znowu smierdzi spalonym olejem. Myśle co jest.. :-/
Przyczyną nie był jak wczesniej myslalem wyciek ze skrzyni tylko dokładnie nad oska jest przwod od wspomagania i to on mial mikro nieszczelność i olej najpierw kapał na poloske a potem na wydech i stad zapach w autku.
Sprawdz wszystkie przewody cisnieniowe min od wspomagania bo to one moga byc nieszczelne

Pzdr

sorry ale jak to 88 to on nie ma wspomagania :/

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 20:52:05 
Klubowicz

uuuups no to plama.
Byłem przekonany że we wszystkich autkach COOO było to opcjonalne i może kolega "przemmko" akurat ma.
Sorki w takim razie dałem d... :D

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2005 10:15:45 
Użytkownik

Wyciek z połosi to olej z dyferencjału - podobno w B3 łatwo można sobie w ten sposób załatwić dyferek. Z tego co słyszałem aby wymienić uszczelniacze nie trzeba rozbierać skrzyni ( wystarczy tylko polosie poodkrecac z kolnierza). Ale teraz to lepiej sprawdz poziom oleju w dyfrze - to taka sróba ( korek) w obudowie koło polosi na wysokości jej osi. Oleju ma być właśnie pod ten otwór. W B4 4 biegowy automat mieści sie 1 litr oleju.
Acha automat ma 2 oleje transmisyjny do dyfra i "płyn hydrauliczny".

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2005 08:34:46 
Użytkownik

Hej

Jak juz kolega pisał wspomagania nie mam, bardzo mozlie ze to wyciek z dyfra, chociaz zapach tego palonego plynu zdecydowanie swiadczy o tym ze to ze skrzyni,a czy ktos z was orientuje sie gdzie to mozna naprawic w Krakowie,no i czy wszystkie skrzynie maja osobny wlew do dyfra, pytam gdyz kiedys z mechanikiem szukalismy tego korka i nie udalo nam sie znalesc.
Pozdrawiam
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2005 09:03:43 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
przemmko napisał(a):
Hej

Jak juz kolega pisał wspomagania nie mam, bardzo mozlie ze to wyciek z dyfra, chociaz zapach tego palonego plynu zdecydowanie swiadczy o tym ze to ze skrzyni,a czy ktos z was orientuje sie gdzie to mozna naprawic w Krakowie,no i czy wszystkie skrzynie maja osobny wlew do dyfra, pytam gdyz kiedys z mechanikiem szukalismy tego korka i nie udalo nam sie znalesc.
Pozdrawiam
Przemek
Hehe olej z regóły nalewa sie przez miarke bagnetu, a spuszcza zdejmując dekiel , oczywiście trzeba przy tum wymienic znajdujacy sie filtr. Radził bym to robić w wyspecjalizowanym zakładzie gdyz na podstawie drobinek leżących na dnie skrzyni i stanie oleju moga zdjagnozowac ew uszkodzenia i zużycia elementów. Poczytaj sobie ta stronke znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. http://olczak.home.pl/vademecum/index.html

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2005 13:29:11 
Użytkownik

Hej

Dziekuje wszystkim za odpowidzi, jak ktos z was mogłby mi dokladnie opisać w ktorym miejscu znajduje sie srubka do sprawdzenie poziomu oleju w dyfrze to bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam
Przemek K.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1