.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 18:57:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tiptronic w A6
PostNapisane: 20.cze.2005 11:35:12 
Użytkownik

Witam
posiadam A6 2,4 '99 z Tiptroniciem. Mam kilka pytań ponieważ auto mam od niedawna:
1. Czy to prawda że nie trzeba wymieniać oleju w skrzyni (tak w jak zwykłych automatach) a tylko sprawdzac stan co 60 tys km?
2. Czy takie postępowanie nie wpłynie na jej żywotność?
3. Czy ktoś posiada jakieś doświadczenia (pozytywne i nie pozytywne ) związane z tą skrzynią
4. Proszę o jakieś specyficzne uwagi co do obchodzenia się z tą skrzynia.
Dzięki

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 12:04:44 
Użytkownik

ja mam tiptronica u siebie tylko ze w A4, i z tego co sam pytalem tutaj na forum i sie dowiedzialem olej sie wymienia co 80 - 100 tys. lub raz na 4 - 5 lat...traci swoje wlasciwosci wiec wymieniac trzeba....
sam wlasnie u siebie wymienilem przy przebiegu niecale 80 tys km...kolejna wymiana za tyle samo
ogolnie jazda jest komfortowa, biegi zmieniaja sie szybko i plynnie, "kickdown" dziala rewelacyjnie , szkoda tylko ze auto nie ma ze 300 KM :P, bo zaczyna brakowac mocy :D

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 14:21:17 
Użytkownik

Byłem w dwóch serwisach w Łodzi i w obu stwierdzili że w tych skrzyniach się nie wymienia oleju. Nawet pod maską mam naklejkę żeby kontrolować stan co 60 tys.
Jaki olej nalewałeś.
U mnie musi być specjalny olej VAG. Zwykły Dextron nie może być . U mojego ojca w A8 tiptronic jest Dextron II i wymienia się co 60 tys.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 15:18:58 
Użytkownik

Ja też mam tiptronica i olej się wymienia co 60-80 tys.Najlepiej zadzwoń do serwisu,to Ci dokładnie wszystko powiedzą.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 15:55:43 
Użytkownik

witam

ja mam "przyjemnosc" jazdy audi a2 1,4 tdi z tiptronickiem

i musz powiedziec ze skrzynia dziala potwornie wolnie jak jade na tip..
to wole nie zmieniac biegow niz co chwile redukowac szybciej przyspieszam z niskich obortow niz jak zmienie bieg

naciskam bieg obroty spadaja pozniej sie podnosza i co dopiero wskakuje bieg

nie mowie juz o zmianie z 5 na 3 bo to juz jest totalna tragednia

jak to u was wyglda???? z predkoscia przełaczania
jest wogle jakas funkcja sport
oglnie to wole smigac na pelnym automacie niz na tip bo na automacie szybciej sie zmieniaja biegi

pozdor

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 18:36:18 
Użytkownik

Automat za wolno przełącza jak dla mnie, więcej jeżdżę na tipie.
Ale zauważyłem (wcześniej gdzieś o tym czytałem) że skrzynia au się programuje. Tzn. jak wciskasz pedał gazu mocniej na automacie to po jakimś czasie skrzynka szybciej przełącza biegi i je trochę przeciąga (przełącza przy większej ilości obrotów) a auto jest żywsze. :)
Wymieniać olej chyba trzeba i trochę to kosztuje (szczególnie olej) w zależności ile tego oleju wyleci, a z tym bywa różnie.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 18:17:53 
Użytkownik

Pawej napisał(a):
Byłem w dwóch serwisach w Łodzi i w obu stwierdzili że w tych skrzyniach się nie wymienia oleju. Nawet pod maską mam naklejkę żeby kontrolować stan co 60 tys.
Jaki olej nalewałeś.
U mnie musi być specjalny olej VAG. Zwykły Dextron nie może być . U mojego ojca w A8 tiptronic jest Dextron II i wymienia się co 60 tys.

olej kupowany byl w ASO konkretnie do skrzyni tiptronica 5 biegowego, niecale 30 zl za litr. co do przelaczania biegow to przelacza dosc szybko,jazda jest bardzo komffortowa, co do jazdy na tiptronicu to trzeba sie nauczyc zmiany w gore i w dol oby przy kickdownie "automat" sam nie zredukowal jeszcze nizej biegu ;)

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 19:50:39 
Użytkownik

Zakładam że tiptroniki nie różnią się aż tak bardzo, więc poniższe będzie ważne też dla twojego (oprócz ilości oczywiście).

Olej niby "wieczny" - ale każdy kogo znam z AT jednak już go wymieniał. Zazwyczaj przy ok. 90tkm.

Do mojej skrzyni skasowali mnie niestety ok. 80pln/ltr ich cennego wynalazku. Pewnie można by dobrać jakiś tańszy olej (bez Audi na butelce ;-) ), jest jednak kłopot: Trudno jest spuścić wszystko i warto mieć pewność, że to co dolewamy przy wymianie na 100% nie będzie żreć się z tym co zostało w skrzyni.

Mnie np. udało się spuścić 5ltr z całkowitej pojemności 9,7ltr - reszta pozostała w konwerterze. Być może przez dobę spłynęłoby wszystko, ale to też nie jest pewne.

Wymienia się też tzw. filtr w skrzyni - też ładne koszty, na szczęście tu spokojnie można zazwyczaj dobrać zamiennik.

A naklejkę pod maską też mam, i też podaje ona okres 60tkm - tyle że dotyczy ona sprawdzania oleju w tylnej przekładni :)

Programowanie skrzyni:
Skrzynia posiada możliwość doboru jednego z ok. 200 (?) tzw. programów, zależnie od parametrów jazdy w ostatnim okresie (DSP).
Można także np. VAG-Comem samemu zmienić jej parametry pracy - wpisując odpowiedni nr programu - inaczej przełącza, trzyma do odcięcia, prędzej zrzuca na niższe biegi i tego typu kombinacje. Operacja prosta, wystarczy znać tylko nr programów dla swojej skrzyni.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1