.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.cze.2025 23:35:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: b4, 1.9TDi - nie działa licznik i prędkościomierz
PostNapisane: 20.cze.2005 12:26:41 
Użytkownik

Od momentu zakupu auta nie działa mi zarówno licznik kilometrów, jak i prędkościomierz - nawet nie drgnął. Obrotomierz, wskaźnik paliwa, temperatury, zegar oraz podświetlanie są OK.
Kierując się wskazówkami forum wykluczyłem już:
-> zimne luty: wielokrotnie wyjmowałem i wkładałem licznik (czyściłem styki). Poza tym ta części zegarów wogóle nie drgnęła mi, a przy zimnych lutach zawsze coś działa...
-> czujnik prędkościomierza: przełożyłem swój do innej Audicy i tam działał...

Z zegarami kolegi nie dało się tego zrobić, ponieważ były tak dziwnie zamontowane, że nie dało się wyciągnąć wszystkich wtyczek (za krótkie kable - brak dojścia), a nie chciałem koledzie pruć auta. Poza tym mój licznik był firmy VDO, a jego jakiś inny i na pierwszy rzut oka wtyczki były inne...
Umówiony jestem na dzisiaj z gościem, który chce sprzedać zegary do dizelka b4 (VDO) na próbę - jeżeli będą działały, to po problemie, ale dmuchając na zimne mam kilka pytań.
Jeśli zegary nie ruszą, to zostaje mi jeszcze ten wirujący magnesik w skrzyni biegów oraz kable - sygnał ginie gdzieś po drodze...

Pytanie:
:?: Jak dostać się do tego pierścienia podającego sygnał? Czy trzeba rozbierać całą skrzynię, czy jest jakieś inne dojście (dzwoniłem do kilku warsztatów i różni "fachowcy" różnie twierdzili). Poza tym oszacowali mi koszty robocizny od 100 do 500zł :(: :!!: :!!:
Spotkałem się na forum ze stwierdzeniem, że ktoś przeczyślił ten pierścień, bo się zaciął. Jak to się robi? Lecz przede wszystkim jak się dostać do cholerstwa?

:?: Może macie jeszcze jakieś inne sugestie, co mam zrobić?

Za wszelką pomoc będę niezmiernie wdzięczny... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 15:14:38 
Użytkownik

Zanim wezmiesz sie za wieksza dlubanine posprawdzaj sciezki w liczniku.
Musisz dostac sie do plytki drukowanej rozbierajac licznik na czynniki pierwsze.
Objawy wskazuja ze to bedzie to...wiem co mowie bo naprawialem takie cus 3x :

1. Predkosciomierz dzialal tylko na zimnym aucie (w zimie) - jak sie licznik podgrzal to przestawal dzialac. Kilometry nie dzialaly wcale. Audi Coupe.
2. Obrotomierz dzialal, a predkosciomierz bujal sie po cyferblacie 20km w dol 20 w gore.Kilometry staly.C3.
3. Totalna padaka obrotow i predkosci i km (C4 znajomego)

Wszedzie ta sama przyczyna - przepalona ktoras sciezka.

Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 15:29:43 
Użytkownik

Auto: A6 2,7TDi Q S Line
A czy ktoś ma taką płytkę drukowaną do odsprzedania,bo u mnie jakiś bałwan połamał i pokleił klejem a ścierzki tam porobił lutownicą że raz działa a raz nie.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 15:58:12 
Użytkownik

Samej plytki na pewno nie zdobedziesz - musisz kupic caly licznik.
Albo zrob obejscia przerwanych sciezek. Ja tak zrezalem swoj licznik do C3 :D

Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 22:24:20 
Użytkownik

Dzięki za pomoc :D

Ale zrobiłem tak: przejrzałem Allegro i znalazłem gościa, co chciał sprzedać licznik do dizelka b4 i był z Wrocławia. Umówiłem się z nim, że jak licznik będzie działał, to go wezmę...
Okazało się, że licznik co prawda działał (ufff - odpadła opcja z rozbieraniem skrzyni biegów :D ), ale był on bez obrotomierza - wersja z zegarem.
Efekt: kupiłem od niego ten licznik (100zł), przełożyłem moduł z prędkościomierzem i licznikiem kilometrów do swoich zegarów (oczywiście nr modułów są identyczne: VDO 88 311 113) i całość działa :D :!:

Wnioski:
-> teraz mogę spokojnie wymienić rozrząd - dają gwarancje na 90 tys. km, a kilometry juz mi się liczą :) ...
-> mam zbędny licznik do b4 z uszkodzonym jedynie modułem prędkościomierza - możliwość odsprzedania na części i częściowego zwrotu kosztów :) ...

Pytania:
1) gdyby okazało się, że licznik jednak był dobry, a uwalony byłby ten pierścień z magnesem, to jak się do niego dobrać?
Trzeba rozebrać całą skrzynię, czy jest jakiś prostszy sposób?
Pytam tak dla ciekawości... i dla przyszłych pokoleń... :)
2) Gdy podłącze autko do kompa (VAG), to pokaże mi, ile ma samochód przejechane km?
Czy ta informacja jest przechowywana gdzieś indziej poza zegarami?
3) Jeżeli tak, to czy warto korygować licznik (tzn. podkręcać go do odpowiedniej wartości)? Czy lepiej go nie ruszać i zapamiętać tylko różnicę?

P.S. Pikaś: napisz o co chodzi z tą płytką (co to dokładnie jest). Być może mam zbędne i jestem w stanie ci pomóc :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1