.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 11:43:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WNIOSKI - moje boje z ukladem chłodzenia 100 c4 2.5 tdi aat
PostNapisane: 23.cze.2005 08:23:31 
Użytkownik

brak klimy wiatrak tylko na sprzęgle wiskotycznym brak elektrycznego.

Po zakupie na wiosnę 2004 temp. silnika wynosiła w porywach do 60 C w lecie do 80 w korkach.

Baran z gościa który miał ją przedemna ukręcił jedną z śrób od wiatraka (4 śróby) na sprzegle wisko. Wpadł na genialny pomysł aby wyrwać jedną z łopatem na wiatraku aby zrobic przeciwagę dla siły ciągu. Druga od drgań i bicia mu się złamała i rezała po chłodnicy. Zanim doszedłem o co biega z tym wiatrakiem miałem już chłodnicę do wymiany (700).
zaraz po tym wymieniłem wiatrak 140 zł Magicy w zakładach chcieli za samą wymianę 150 zł. Gdyż według nich trzeba było demontować przód włącznie z chłodnicą. Udało mi się grzechotką mała bez wymiany chłodnicy wymienić sam wiatrak (wtedy doszedłem z tą zerwaną śruba).
Zakręciłem nowy wiatrak na trzech śróbach. Gdyż aby gwintować czwarta musiałbym przód rozbierać. Jeżdzilem delikatnie sprawdzając bicia i drgania wiatraka (3 z 4 srób) zrobiłem już po wymianie ok 15 tys. - WNIOSEK 1 WIATRAK MOŻE BYĆ NA 3 SRÓBACH POD WARUNKIEM ŻE SĄ WSZYSKIE ŁOPATKI WIATRAKA.

Przyszła późna jesień więć wymieniłem obowiązkowo termostat. TEMP skoczyła mi do 91-93 C - NA zimę było OK.

PRZYSZŁO LATO OKAZAŁO SIĘ ZE TEMP skoczyła do 93-96 C nie w korkach lecz na trasie. - dobrze ale lekko za wysoko wg. mnie bo trzeba załozyć jazdy ekstremalne w korkach.

W grilu od środka mam osłonę którą można było zdjęć. Zdjołem ją odstałniając całą chłodnicę przez grila. Przedtem tylko w grilu był otwór na wlot do zasysu do silnika. Teraz gdy chłodnica jes cała odsłonięta. Temp. w lecie w korkach i na trasie = 90 C i o to mi chodziło.
Na jesień i tak założę osłonę grila.

WNIOSEK Podejżewam iż sprzęgiełko wiskotyczne już nie pracuje najlepiej.

Tytuł: Re: WNIOSKI - moje boje z ukladem chłodzenia 100 c4 2.5 tdi
PostNapisane: 23.cze.2005 21:27:22 
Użytkownik

gkorzen napisał(a):
Na jesień i tak założę osłonę grila.

A po co?
Od tego jest termostat zeby regulowal temperature.
Wszelkie zaslanianie chlodnicy to patenty z duzego fiata i trampka :peace:

Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2005 08:09:16 
Użytkownik

Osłona grilla w AAT bez wentylatora elektrycznego za bardzo zasłania chłodnicę. Brak jest właściwej cyrkulacji powietrza.
Dlatego na lato zdjałem a na zimę założę.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1