.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 07:17:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Klima i zawor - BIG FOTO
PostNapisane: 26.cze.2005 13:38:16 
Użytkownik

Witam
Przy remoncie silnika (oznaczenie DZ) zauwazylem ze jedna wtyczka przy zaworze oznaczona na foto nr 1 ma urwane kabelki. Polutowalem je i silnik zaczal dziwnie sie zachowywac. Ledwo co zapalil a i tak chodzil tylko na 2 cylindrach. Po zdjeciu wtyczki chodzi rowno, pali bez problemu. Wykrecilem ten zawor i normalnie leci z niego benzyna. Oczywiscie mam go teraz odlaczonego ale czy tak powinno być?
Link do zdjecia: http://members.lycos.co.uk/rostex/forum/zawor.jpg
Nr 2 na foto tez mnie ciekawi. We wtyczce nie ma napiecia, to pewnie przeplywomierz. Czy mam racje i tak powiino być?

Drugie pytanie dotyczy sprezarki od klimy. Szukam sprezarki ale ostatnio znalazlem na allegro taki element ktory podtrzymuje sprezarke. Czy u mnie tez jest potrzebny? Dla ulatwienia zamieszczam zdjecie, ukazujace gdzie powinna znajdowac sie sprezarka.
http://members.lycos.co.uk/rostex/forum/klima.jpg

MOD : jak nie potrafisz zmniejszyc zdiecia tak zeby miescilo sie na stronie forum bez potrzeby przewijania w poziomie to nie umieszczaj zdiec w trybie wyswietlania :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2005 15:29:28 
Użytkownik

Nr 1. Wygląda to jak "wtryskiwacz rozruchowy". W moim silniku jest w innym miejscu.
Wtryskiwacz rozruchowy przy włączeniu rozrusznika i zimnym silniku wtryskuje dodatkowe paliwo do rury ssącej. Uszkodzony wtryskiwacz powoduje trudności w uruchomieniu silnika (zimnego i ciepłego), zakłócenia w sterowaniu silnikiem i duże zużycie paliwa.

Wtryskiwacz sterowany jest "termicznym włącznikiem czasowym", który zamyka lub otwiera obwód prądowy wtryskiwacza w zależności od temperatury silnika. Uszkodzony włącznik termiczny powoduje trudności z uruchomieniem zimnego silnika.

W instrukcjach obsługi są opisy sprawdzania tych elementów.

Nr 2. Nie mam takiego urządzenia, ale to raczej nie jest "przepływomierz".
Przepływomierzem nazwano dźwignię sterującą zaworami z przesłoną. Dźwignia jest pod kopułką z przewodami paliwowymi (na przedłużeniu strzałki 2).
Przesłona (na przedłużeniu strzałki 1) poziomo pod żebrowaną rurą doprowadzająca powietrze do kolektora ssącego.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2005 15:48:33 
Użytkownik

Lake napisał(a):
W instrukcjach obsługi są opisy sprawdzania tych elementów.

A gdzie mozna znalezc taka instrukcje? Mam silnik na mechanicznym wtrysku i chcialbym wiedziec co jest od czego, bo wyglada to troche skomplikowanie.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2005 16:00:28 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
odnosnie drugiego zdiecia to lape sprezarki juz masz tylko widze tam tez niezaslepiony krociec od klimy , jezeli tak jezdziles to obawiam sie ze mozesz miec duze problemy z uruchomieniem tej klimy , po piuerwsze wilgoc dostala sie do wewnatrz a po drugie kurz i piasek . conajmniej plukanie i czyszczenie ukladu bedzi epotrzebne jak i wymiana osuszacza

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2005 16:10:55 
Użytkownik

hans napisał(a):
odnosnie drugiego zdiecia to lape sprezarki juz masz tylko widze tam tez niezaslepiony krociec od klimy , jezeli tak jezdziles to obawiam sie ze mozesz miec duze problemy z uruchomieniem tej klimy , po piuerwsze wilgoc dostala sie do wewnatrz a po drugie kurz i piasek . conajmniej plukanie i czyszczenie ukladu bedzi epotrzebne jak i wymiana osuszacza

Nie wiem nawet gdzie znajduje sie i jak wyglada ten osuszacz. Chyba bede musial poszukac jakiejs instrukcji/ksiazki bo nie wiem czy brakuje tylko sprezarki czy moze czegos jeszcze :(

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2005 16:14:26 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
alu puszka przykrecona do podluznicy .... aha .. brakuje Ci podlogi pod silnikiem . zrob cos z tym :!!:

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2005 16:57:05 
Użytkownik

hans napisał(a):
alu puszka przykrecona do podluznicy .... aha .. brakuje Ci podlogi pod silnikiem . zrob cos z tym :!!:

Ta puszke mam. A oslone pod silnik moglem kupic 2 szt za 50 zl,ale stracilem nr tel do goscia. Cos trzeba bedzie wymyslec.
To co jeszcze powinno byc aby klima dzialala? Jakie elementy?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1