.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 19:00:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem: Piszczenie z przodu audi80.
PostNapisane: 27.cze.2005 11:46:37 
Użytkownik

Witam Panowie,
Mam niestety malutki problemik i chciałbym zasięgnąć waszej fachowej rady osób, które napewno będą wiedziały co dolega mojej 80-tce B4. Problem wydaje mi się jest kwestią jakiegoś smarowania, a raczej jego braku i jest strasznie wkurzający :/
Podczas jazdy na 1 - biegu, najczesciej przy lekkich skrętach kierownicą słszyalne jest dosyć głosnawe piszczenia, cos jakby tarcie klocków o tarcze, taki pisk jak przy hamowaniu jest cichy to tu jest glosny, ze dostaje czasem krwotoku z nosa :D . Najgorsze jest to, ze jak jezdze zimnym samochodem to tego niema, po 10 minutach jazdy pojawia sie i do konca podrozy mi towarzyszy. Jestem przekonany ze to dochodzi z przedniego lewego koła, sprawdziłem przypadkiem czy to nie układ kierowniczy, nasmarowałem maglownice i przekładnie, ale kompletnie nic nie pomoglo, odgialem oslone kola ale tez nic nie pomoglo. Prosze pomozcie mi bo nie wiem co to moze byc, watpie zeby to byly łozyska bo by chodzily nawet na zimny samochodzie glosno.... Strasznie to wkurza, a pewnie to jakis duperel. Dzieki z góry

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 12:21:38 
Klubowicz

a odginales tez metalowa oslone tarczy?

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 12:22:14 
Użytkownik

tak odgiąłem :/ i nadal jest to samo:(

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 12:25:30 
Użytkownik

... tę od wewnętrznej strony tarczy.
Po wymianie tarcz piszczało jak nie wiem. Po lekkim odgjęciu osłony śrubokrętem ustało natychmiast.
Sprawdź to.

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 12:26:33 
Użytkownik

Dzięki serdeczne za podpowiedz. PRzepraszam za głupie pytanka ale z audi jestem nowy:) Fajne autko kupiłem a takie coś mi psuje całokształt zakupu;)

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 12:33:56 
Użytkownik

mam nadzieje, że to zadziała bo nie chciałbym ponosić wysokich kosztów naprawy czegoś wewnatrz;) Powiedzcie mi tylko jeszcze, co ew. moge nasmarować i czy z przodu pojazdu oprocz silnika cos nalezy jeszcze oliwic/smarowac w ramach eksploatacji? :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 13:59:37 
Klubowicz

1. Przejedź się aż zacznie piszczeć,
2. podnieś koło które piszczy,
3. kręć nim ręką i postaraj się zlokalizować co piszczy.

Sprawdź w jakim stanie są klocki i tarcze, tj. czy klocki nie są nadmiernie zdarte i czy tarcza nie ma "progu" na zewnętrznym obwodzie (zarówno od strony koła jak również od strony nadwozia). Czasami ten próg ociera się o metalową część klocków i piszczy - w czasie hamowania tego nie słychać, bo klocki układają się inaczej pod wpływem obciążenia. A tak w ogóle to sprawdź te klocki, nawet jeśli grubość jest OK (widziałem magików, którzy je "regenerują" za pomocą nitów - zedrze się troszkę i trze metal o metal - masakra).

Jako nowy użytkownik pamiętaj że: "NAJWIĘKSZĄ WADĄ AUDI JEST POPRZEDNI WŁAŚCICIEL"

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 15:12:54 
Użytkownik

Auto: AUDI 80 B4 92r ABT Sprzedane :(
Miałem podobne odgłosy tzn. na zimnych hamulcach nic nie piszczało, czasami się pojawiało i znikało a wiedziałem że przed zakupem były wymianie tarcze i klocki. Wiec założyłem, że muszą się hamulce trochę dotrzeć. Odgłos popiskiwania pojawiał się jednak nie jak hamowałem, ale jak zwolniłem nacisk z pedału hamulca.
Wiec rozebrałem i okazało się, że na tłoczku jest blaszka, która styka z klockiem. Na tej blaszce są łapki, które wchodzą do wewnętrznej części tłoczka. Łapki te były jednak na tyle mało odgięte, że przy powrocie tłoczka nie wracały z nim i dalej blokowały klocek.
Więc sprawdź czy one nie są luźno i powodują blokowania się klocków.

W ogóle to nie wiem czy akurat te blaszki są konieczne, ale skoro są to je tam zostawiłem tylko wygiąłem łapki mocujące i wcisnąłem do tłoczka. Po tym zabiegu przeszło.
Oczywiście wyczyść zaciski i przesmaruj tłoczek żeby wszystko dobrze pracowało i tłoczek się chował do zacisku bo przy wymianie poprzedni "właściciel" tego nie zrobił.

cyt. "Jako nowy użytkownik pamiętaj że: "NAJWIĘKSZĄ WADĄ AUDI JEST POPRZEDNI WŁAŚCICIEL" - święte słowa :) Sprawdzone na własnej skórze ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 20:25:01 
Klubowicz

Jest to nic innego jak nie odbijajacy klocek.
Przerabiałem to w prawym jak i lewym kole.
Wystarczy wyjąc klocki przeczyścić wszystko i poskładać do kupy-satysfakcja gwarantowana :)

Audi A6 C7 Avant ultra
Jest
Audi Q7 4M TDI
Audi Cabrio 8G 1,8t

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1