.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 09:01:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tuleje tylnych wachaczy w C3 (oska)
PostNapisane: 28.cze.2005 22:52:36 
Użytkownik

Moje pytanie bedzie bardzo proste i krotkie:

- czy musze wyciagac cala belke aby wymienic tuleje w wachaczach z tylu w C3 oska? Czy dam rade je wybic mlotkiem i wcisnac nowe w ten sam sposob czy musze to wszystko rozbierac i wsadzac na prase??

Z gory dzieki za info
Pozdro
mAlIbOr

Tytuł:
PostNapisane: 29.cze.2005 07:37:54 
Użytkownik

cze
Dasz radę niewiem jak ,ale mechanicy jak wymieniali to tyłu nie zciągali.

Tytuł:
PostNapisane: 29.cze.2005 08:21:52 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
mozna wymienic bez wyciągania calej tylnej belki. ja to robiłem u siebie. na podnosniku. odkrecilem z jednej strony tą śrubę przechodzącą przez tuleję. opusciłem ją do dołu tak ze sie zaparla o podwozie (o krawędź) zeby byl dostęp do niej (jak odkrecisz to bedziesz wiedzial o czym mówie), od razu mowie ze calość jest dość sztywna:) i musialem z drugiej strony uniesc podporką kolo do gory zeby zmniejszyc naprezenia.

stara tuleje wyjalem w nast sposob. wydlubalem gume razem z wewn. tul. , a zewnetrzną tuleje (elegancko zapieczoną) przecialem brzeszczotem, a potem znowu 1cm obok. po tym sama wypadła.

...zapomnij ze nową tuleje włozysz młotkiem!!! (ja przez to stracilem niepotrzebnie czas, wejdzie do polowy i dupa) ... najpierw delikatnym papierkiem sciernym wyczysc gniazdo, posmaruj smarem grafitowym. w nowej tuleji, tą krawędź ktorą bedziesz wkladal dobrze jest pilniczkiem delikatnie "zaostrzyć" (tak mniej wiecej 45st) , zmniejszy to skutki przekosu, nie zrobią sie zadziory. musisz sobie zmajstrowac urządzenie do wpychania... długa śruba, 2 podkładki co najmniej o śr zewn tuleji, kawałek rurki (dl. co najmniej 1cm) wiekszej sr. od tulei i nakretke, zebys mogl bezstesowo wsadzić nową tuleje na miejsce. i przy dokrecaniu do nadwozia, ustaw najpierw kola na normalnej wysokości, tak zeby nowa tuleja nie miala niepotrzebnego naprezenia.

powodzenia:)

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2005 21:12:53 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
ale nie ma napreżeń, bo dokręcone prawidłowym momentem przetyczki nie zaciskają miejsca mocowania całkowicie i pozwalają tulei obracać się w podwoziu. ;-)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1