Mam mały kłopot. Podkusiło mnie i zabrałem się za wymianę skrzyni biegów w mojej setce. Ale pojawił się problem - fabrycznie miałem skrzynię "użebrowaną" (czyli zakładaną od 1988 roku) a zakładam skrzynkę "gładką" od silnika 2,2 z 1983 roku. Po zdjęciu okazało się że są inne wałki sprzęgłowe (średnica, frez, długość). Po długich poszukiwaniach znalazłem kompletne sprzęgło od silnika 2,3, wszystko pasuje, tylko nie mam jeszcze łożyska wałka sprzęgłowego - tego od strony silnika. Średnica wałka sprzęgłowego w miejscu, gdzie współpracuje z łożyskiem to (wg mojego pomiaru) 18,2 mm. Na zewnątrz chyba 32 mm, ale w wale jest jakoś dziwnie przetoczone, wiec nie mam pewności (może 24mm, zależy w którym miejscu łapać wymiar). Samochodzik stoi od czwartku na kanale (na szczęście mam jeszcze Cygarko 1,8, ale to nie jest jazda...).
W związku z tym, ze w okolicznych sklepach nikt nie podejmuje się wybrania takiego łożyska z katalogu, proszę o informację, jaki rozmiar powinno mieć to łożysko (a może to jakieś nietypowe?).
_________________ “Life in every breath, that is Bushido". "Jedyny prawdziwy odpoczynek, to wieczny odpoczynek". http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... qjmh3ScqMU
|