Robert_P napisał(a):
Wczoraj rozebrałem wszystkie gumowe rury i dokładnie sprawdziłem - są ok. Czyli dzisiaj muszę dokładnie sprawdzić te metalowe. Ale czy sa tam jakieś rury z których może wyciekać olej. Może to jakaś uszczelka. Tylkio teraz mam pytanie. Aby dostać sie do tamtej części silnika (kolektor i okolice) to na bank trzeba zdjąć sprężarkę. Jak to rozmonyuje to starych uszczelek nie załążę w miejsca które rozkręciłem. Chodzi mi o to że wiąże się to z ryzykiem dodatkowych kosztów na inne uszczelki. Wiem wiem że to i tak będzie dobre dla Audi bo wymienię stare uszczelki. Czyli przed rozebraniem muszę skoczyć do sklepu i kupic jakieś podstawowe które na bank będę rozbierał.
Wielkie dzięki za zainteresowanie.
A czy moze to miec cos wspólnego z pompą wtryskową. łzawi mi ropka z pod górnej pokrywki pompy. Nie jest to nic wielkiego ale może ma wpływ na zachowanie się Audi. Myslę że dodałem za dużo oczyszczacza do paliwa i mi trochę rozszczelniło układ paliwowy. Czy to mozliwe?
Twoj problem to tylko i wylacznie rozszczelnienie sie ukladu wezy cisnieniowych ukladu chlodzenia powietrza doladowujacego. Swist spod maski wskazuje ze nieszczelosc powstala blisko turbiny, dodatkowo czarny dym i spadek mocy potwierdzaja ta regule. Podobny przypadek zdarzyl mi sie w sytuacji gdy opaska mocujaca wąż na WYLOCIE z turbiny byla slabo doscisnieta i popuscila. Pieknie gwizdalo spod maski ale i pieknie kopcilo.
Szukaj nieszczelnosci i obejrzyja jeszcze raz weze i stan opasek. Usterka do usuniecia w 5 minut i zerowym kosztem.
Jest jeszcze inna opcja pod tytulem uszkodzony zawor upustowy turbiny - wtedy rowniez para idzie w gwizdek, auto traci moc i kopci, takie przypadki zdarzaja sie co prawda czesciej w nowszych konstrukcjach ale niewykluczone ze u Ciebie moglo sie wydarzyc cos podobnego.
Sugeruje rowniez sprawdzic stan wezykow podcisnieniowych od zaworku elektrycznego sterowania turbinka do zaworu upustowego.
Rozszczelnienie uladu paliwowego nie ma wplywu na glosne dzialanie turbiny, i kopcicha z wydechu, pomysl logicznie.
Powodzenia.