.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 07:52:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: czyzby sonda lambda??!!
PostNapisane: 03.sie.2005 21:30:25 
Użytkownik

miesiac temu spadla mi moc autka.znajomi zasugerowali bym sprawdzil sonde i okazalo sie ze na gazie nie pracuje (caly czas 0,9) a na benzynie bylo ok.wyregulowali mi ja i bylo super - niunia nie do poznania. teraz zauwazylem ze przez kilka dni jest to samo (czyli brak mocy) a przez nastepne dni znowu zajebiscie.i tak w kolko.i nie wiem czy ta sonda mogla juz pasc na dobre i nie daje rady?? zaznacze ze tankuje gaz na shellu tylko i wylacznie!! dzieki za podpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 21:32:29 
Użytkownik

wyregulowali Ci sonde?? :peace: i jeszcze pewnie sporo skasowali :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 21:45:19 
Użytkownik

skasowali mnie 70. duzo??

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 07:33:38 
Klubowicz

Możliwe że sonda się zawiesza co jakiś czas.

było A4 1.9 TDI avant quattro /AFN/
jest: XC90 T6 i Nissan Juke

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 07:36:19 
Klubowicz

Może jestem zielony, ale jak się reguluje sondę????????????

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 09:38:33 
Użytkownik

Może się myle ale z tego co wiem to sondy sie nie reguluje! można ją tylko wymienić.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 11:28:23 
Użytkownik

Witam
A to dobre :peace: "wyregulować sondę", kurde też bym tak chciał. Sonda jest 'nieregulowalna". Wyregulować można skład mieszanki i pewnie to Ci regulowali, tyle, że jak sonda pada, to taka regulacja nie na długo pomoże. Poza tym instalki LPG II gen. do poprawnej pracy wymagają bezwzględnie sprawnej sondy inaczej są szopki, a na dłuższą metę np. gniazda zaworowe do wymiany. Tyle, że jeżeli na benie jest ok. to wcale nie musi być sonda. To może być wina rzeczywiście regulacji, zużytego parownika (membrany), przycinania się krokowego od LPG i jeszcze parę innych rzeczy. Podaj trochę więcej szczegółów dot. instalki (jaki komp, jaki parownik, czy filtr gazu dawno zmieniałeś itp.)
A sondę można stosunkowo łatwo sprawdzić (co prawda nie 100 procentowo, ale zawsze to jakiś punkt odniesienia). Bierzesz miernik cyfrowy (może być za 20 zeta z marketu) podpinasz bezpośrednio pod wyjście z sondy, odpalasz auto i sprawdzasz na mierniku czy wskazania się dosyć często zmieniają w zakresie 0,2 do 0,9 V (po kilkudziesięciu sekundach od odpalenia). Dla benzyny skoki mogą być mniejsze np. od 0,4 do 0,6, ale warunek jest taki, że ma się napięcie wyraźnie wachać, jak nie to d...a sonda do wymiany (albo się nie dogrzewa, albo już nie wyrabia), może być jeszcze jedna przyczyna słabej reakcji sondy; mianowicie wypalony/zatkany katalizator, też może powodować zakłócenia w pracy sondy, ale to rzadko.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 13:46:07 
Użytkownik

to fakt facet grzebal przy krokowym jakims pokretlem.wahania potem byly super i autko sie niezle zbieralo.teraz znowu jest kaplica. o instalce wiem nie wiele (kilkaa podzespolow jest z lovato a reszta to podobno szajs.nawet kompa nie mam tylko jakis polski kontroler sondy.
napiszcie ile kosztuje nowy krokowy ewentualnie parownik?? bo chyba zaczne sprawdzac po kolei.
filtr gazu zmienilem miesiac temu!!

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 14:45:03 
Użytkownik

Proponuję na początek zmienić gaziarza :), pewnie Masz najprostszą z możliwych instalkę, więc naprawdę lepiej pojechać do dobrego fachowca niechby to oblukał i wtedy Ci powie co można z tym zrobić. Na odległość trudno coś doradzić jak nie widać "pacjenta". Natomiast co do kosztów to niezły komp (polskie, ale dobre Bingo M) to wydatek rzędu 280-350 zeta z montażem i regulacją za cały komplet (krokowy, przełącznik, komputerek, wiązka i czujnik temp.), a parownik ok. 250. Jednak najpierw trzebaby sprawdzić gdzie jest feler. Podejrzewam jednak, że największy feler to gazownik :diabel:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1