.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 17:57:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czyszczenie wnętrza kabiny...
PostNapisane: 10.sie.2005 08:09:58 
Użytkownik

Witam,
Czy znacie jakieś dobre sposoby na 'odświeżenie' elementów kabiny które są zrobione z czegoś tkanino podobnego? Tj. konkretnie chodzi mi o sufit, oraz o rzwi ( http://img11.allegro.pl/photos/oryginal ... 59858860_3 fotka zapożyczona, chodzi o ten jasny element wokół klamki na drzwiach, piszę to żeby wiadomo było o co mi chodzi).
Interesują mnie też porady czego nie należy robić przy takim czyszczeniu wnętrza samochodu :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 10:46:51 
Użytkownik

podlaczam sie, tyle ze nie mam weluru a tapicerke quattro dosc mocno zabrudzona.... karcherem ja ? :D

Edit> hmm nie wiem czemu wysyla mi sie dwa razy? oraz cofam pytanie i pokornie sam sie odsylam do szukaja....

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ght=pranie

Maridk: Po prawej stronie masz przycisk "X" do kasowania zbędnych postów. Posty które źle wyglądają mozesz edytować klikając "EDIT"

Ostatnio edytowano 10.sie.2005 10:59:54 przez para, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 10:54:01 
Użytkownik

Kercherem to nie bardzo bo pochlapia sie szyby w srodku :): :peace: :diabel: Ja tez sie podlaczam bo ten samochod jest taki upierniczony w srodku ze glowa mala, wszystko sie lepi i kleji, jak wcisnolem przycisk od blokady dyferka to mi zostal w srodku :): Musialem z niego zeskrobywac taki brud jak plastelina i teraz dziala okej, tragedia, dlatego nie robie zadnych fotek bo sie wstydze :zly: ale tez sie przylczam do pytania ;-)

MOJA RADA:
1. Boczki to chyba kupie Tuff Stuff (taka duza puszka czerwona zolta) to produkt do prania tapicerki, jest dosc skuteczny i to chyba bedzie to :peace:

2. Fotele to chyba bede musial wyciagnac i zdemontowac tapicerke z nich i do pralki i wtedy beda czyste, bo inaczej nie widze tego. P.S. ...moim samochodem jezdzila starsza osoba i tak smierdza fotele ze az zygac sie chce jak sie jedzie :> Fuj Fuj.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 11:24:12 
Użytkownik

Kiedyś na stacji Orlenu kupiłem na próbę środek do czyszczenia tapicerki i sprawdził się bardzo dobrze. Wystarczyło popryskać, odczekać chwilę i przetrzeć spryskane miejsce czystą szmatką. Po wyschnięciu tapicera jak nowa, żadnych plam, przebarwień itp. Jeśli chodzi o opakowanie to była to butelka podobna do tych z płynem do mycia okien, może trochę większa. Pianka w sprayu ze Statoila też nie jest najgorsza ale dobrze ja po czyszczeniu zebrać odkurzaczem. Jak macie dostęp do odkurzaczy piorących to można nim wyprać tapicere. Jedynym problemem jest wielkośc dyszy piorącej, w trudnodostępne miejsca się niestety nie podejdzie.

Audi 100 C4 2.8 V6 - było (2002 - 04.09.2005)
Audi 4 life!!!Homie.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 11:32:53 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Hehe co za filozofia :D

Vanish albo Wezyr do prania dywanów, ciepła woda, jakś szmatka albo gabka, troche wolnego czasu i nie poznacie autka w srodku :)

A co do podsufitki, jesli jest jasna i po poprzednicgh srodkach nie zlazło to mozna sprobowac CIFem (mleczko nie rysuje powierzchni :P), ale najpierw w jakims nie widocznym miejscu bo czasami moze sie cos popsuc

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 11:36:54 
Użytkownik

ja kiedys jak miałem zdjetą podsufitkę (nie jest to wielkie halo)
to ją przy okazji wyprałem odkurzaczem pioracym

była tez prana osłona szyberdachu no i po jednym lecie
po jeżdżeniu z odsuniętym sie okazało że to co wystawało
po maksymalnym odsunięciu dachu do tyłu jest brudno szare

boczki tez odkurzaczem pioracym albo środek w sprayu + szmatki

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 11:50:31 
Użytkownik

Moje (sprawdzone) pomysły:

PODSUFITKA: gąbka (dość mokra) +płyn do mycia naczyń +dużo szmat coby wycierać na bieżąco bogłupio jak cały syf kapie na łeb

FOTELE: warunek konieczny ->upalna pogoda +ogródek , wąż z wodą proszek (płyn do prania),dobra szczota i jazda po całości....a potem zostawić na słońcu..odcieknie i wyschnie..(całkiem szybko)

....efekt...w autku robi się tak jakoś JAŚNIEJ :D

PS. Dołączam pytanie dot wnętrza...
Kto wie jak podkleić podsufitkę która miejscami się poodklejała (szczególnie przy osłonach przeciwsłonecznych). Mój pomysł to zastrzyki z kleju "tapicer" ("butapren" ponoć odkleja sie na gorąco a ja mam czarne auto wiec dach sie czasem troszke nagrzewa :diabel: ) ZADZIAŁA??

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 11:52:35 
Użytkownik

Dzięki wszystkim za pomysły :) Jak tylko się poprawi pogodynka to się wezmę do roboty :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2005 20:08:24 
Użytkownik

Upssss....zapomnial;em dodac a propos foteli... przed praniem przy uzyciu wody z węża ogrodowego fotele WYMONTOWAC Z AUTA :D ...inaczej grozi mała powódź...pozdrawiam i miłego prania

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2005 20:23:36 
Użytkownik

Auto: a6 c5 99 apu
ja o podsufitce ... wiec zaczne od tego ze nie bylo ciepło na polu :), wziolem gąbke i zbytnio chyba namoczylem , po 2 miechach sparciala gobka pod materialem, noi zmuszony zostalem do wymiany... po paru telefonach powiedzieli mi od 300 do 500 zł a nawet nie wspomnialem o szyberdachu. pojeachalem do sklepu z materialami, troche wlasnego wysiłku, i tapicerka wyszla mnie 90 zeta, a 50 zł przepłaciłem bo niby tapicer spier* itak robote, i sam lepiej bym to zrobil, ale jest nowa teraz i nie smierdzi papierosami. teraz tylko jeszcze musze obkleic slupki z przodu skajem jakims bo zbytnio sie odrozniają od nowiuskiego materialu podsufitki

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1