.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 18.lip.2025 12:02:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poziom oleju.
PostNapisane: 22.sie.2005 11:11:41 
Użytkownik

Cześć!
Znalazłem Coś takiego.
Czy gościu ma rację?
"....prowadzę mały warsztat samochodowy i ostatnio mój znajomy pzryjechał do mnie Audi B4 2,8 V6 .mechanicy z konkurencyjnej firmy zminili mu olej ale mieli problem ze zweryfikowaniem poziomu oleju.Ja spoglądając pod samochód zwruciłem uwagę na miskę olejową,która jest bardzo płaska i nie jest mozłeiwe aby tak jaj w konwencjonalnym silniku zmiescił się w niej cały stan oleju.wydedukowałem,ze jest to rozwiązanie takie jak w PORSCHE gdzie poziom oleju sprawdza się na pracującym silniku.Zrobiliśmy próbę i stan oleju przy pracującym silniku jest na górnej kresce podziałki a na wyłączonym silniku ponizej dolnej.skazywało by to na to,ze tu faktycznie jest tzw sucha "miska olejowa".Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego dośc błachego problemu ale jkaże ciekawego."
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2005 11:23:06 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
nie przesadzaj! W żadnym cywilnym aucie nie ma suchej miski !!!

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2005 12:26:46 
Użytkownik

normalnie myslałem że z krzesła spadne :diabel:
Poziom oleju sprawdzasz jak w każdym innym aucie.

Tytuł:
PostNapisane: 03.paź.2005 10:05:26 
Użytkownik

Miałem ten sam problem kiedyś. Na ciepłym silniku ponad max a na zimnym normalnie na 3/4 miarki.
Dopiero znajomy i doświadczony mechanik powiedział żeby sprawdzać rano na zimnym silniku i to jest autentyczny stan oleju.
A tłumaczył to tak że bagnet jest w rurce która zasysa trochę oleju w czasie jego pracy (jak jest ciepły) w silniku stąd jest większy stan. Nie wiem czy we wszystkich silnikach bagnet jest w rurce czy wpada bezpośrednio do miski ale u mnie w 2.4 V6 jest rurka. Teraz sprawdzam rano na zimnym, kiedyś nawet spanikowany stanem ponad max (sprawdzany olej po 20 minutach) spuszczałem trochę oleju. Jak się okazało niepotrzebnie.
pozdr

Tytuł: Poziom oleju
PostNapisane: 03.paź.2005 20:16:44 
Użytkownik

Cześć.
Bardzo trudno jest ustalić poziom oleju na rozgrzanym silniku - zasadą jest mierzenie oleju po dłuższym postoju lub na zimnym silniku. Natomiast jak sobie przypominam "SUCHA MISKA" jest stosowana w pojazdach przeznaczonych do jazdy w bardzo wysokich górach lub w pojazdach specjalnych jak się mylę proszę
o sprostowanie.
Pozdro.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1