.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 20:01:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 15.7 bład i co dalej z tym robić(klima)
PostNapisane: 23.sie.2005 16:29:01 
Użytkownik

MAm błąd w klimie jak w temacie , z tego co odczytałem to problemz klapą nawiewu. Nie wiem która to klapa. Zaglądałem do tego od góry tzn. po zdjęciu filtra(chyba przeciwpyłkowy) z lewej strony pod maską i tam są dwie klapki jedna niżej druga wyżej. Ta wyżej stoi w pozycji półotwartej natomiast ta druga po włączeniu klimy podnosi sie do góry. Kiedy powinna poruszać sie ta wyżęj? Czy może przy przełączniu obiegu powietrza zewnętrze/ wewnętrzne? Zajrzałem tam także z drugiej strony tzn od środka (po zdjęciu schowka pasażera) to przy przęłączeniu obiegu cos tyknie i zaczyna chcoidzić jakś dźwignia tak jakby działało tylko że wtedy już złożyłem od góry i nic nie widziałem tylko mogłem zobaczyc jak chodzą dźwignie i usłyszeć przełączanie . Nie wiem czy na dobrą klapkę zwracam uwagę może chodzi o jakąś inna ? Aha jeszcze jedno czy mogę po zdjęciu filtra tego przy szybie po maską pryskać tam wewnątrz prepearatem od grzybów?

Tytuł: czekam i nic
PostNapisane: 25.sie.2005 13:45:39 
Użytkownik

czyz nic mi nie może podpowiedzieć wtym temacie , chodzi mi o to kiedy powinna poruszac sie ta klapka zaraz pod filtrem przeciwpyłkowym bo mam błąd kilmy jak wyżej, Już ustaliłem że klapa ta poniżej to otwieranie i zamykanie obiegu zewnętrzny, wewnętrzny. Możę ktoś ma jakiś link do strony niekoniecznie polskiej gdzie bedzie to na rysunkach pokazane. Pomózcie...lubię jak wszystko mi działa.

Tytuł: Re: czekam i nic
PostNapisane: 25.sie.2005 23:14:33 
Użytkownik

nianiul napisał(a):
czyz nic mi nie może podpowiedzieć wtym temacie , chodzi mi o to kiedy powinna poruszac sie ta klapka zaraz pod filtrem przeciwpyłkowym bo mam błąd kilmy jak wyżej, Już ustaliłem że klapa ta poniżej to otwieranie i zamykanie obiegu zewnętrzny, wewnętrzny. Możę ktoś ma jakiś link do strony niekoniecznie polskiej gdzie bedzie to na rysunkach pokazane. Pomózcie...lubię jak wszystko mi działa.

Witam, mam taka sama audiczke jak ty, nawet kolor i mam ten sam błąd na klimatroniku :) Z moich danych wynika, że błąd 15,7 to "klapa powietrza, czasem blokowana". Nie wydaje mi sie zeby było coś uszkodzone tymbardziej ze czasem ten błąd wyskakuja a zazwyczaj jest wszysko w porzadku. Moze opczekamy az ktos bardziej obeznany sie wypowie na ten temat......:)

Tytuł: nareszcie ktoś dał znak żę to czyta...
PostNapisane: 26.sie.2005 08:12:48 
Użytkownik

mamy takie same i te same problemy i szukamy rozwiązania. :): Może zglądałeś gdzieś tam do tej aparatury sterowania nawiewu, niw iwem o którą to klapkę chodzi? Bo u mnie pomimo że napisane jest że czasem jest blokowana , to jak podłączyłem sie vagiem i skasowałem ten błąd to za chwilę znowu mi sie pojawił, także to nie jest czasami tylko cały czas chyba że przypadek u mnie?. :!: :?: Teraz nie kasowałem , bo muszę kompa pożyczać a na razie nie mam swojego przenośnego. :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 20:56:25 
Użytkownik

Jesli chodzi o mnie to do aparatury sterowania nawiewu nie zagladałem. Wydaje mi sie ze chodzi tu o główną klape nawiewu, no ale to tylko mi sie wydaje. Pomyslalem sobie tez wczesniej ze moze blad ten wyskakuje w momencie kiedy na panelu sterowania wyłaczy sie calkowicie nawiew, wowczas klapa powietrza zamyka sie i jest to sygnalizowane. Ale byc moze gadam glupoty no bo skoro jest to blad to nie mozna mowic ze nic sie nie dzieje. Sam nie wiem...... Jak podlaczalem vag-iem tego akurat bledu nie syganalizowalo. Jeszcze poczekamy moze ktos sie odezwie :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2005 14:59:18 
Klubowicz

Nianiul.
Moim zdaniem czasem zacina Ci się klapa kierująca powietrze. Reprezentację jej położenia zobaczysz podglądając wartość potencjometru G113.
Najpewniej ramię siłownika lub sama klapa o coś trze. Niestety trzeba dostać się do tego siłownika i zobaczyć co jest.
Na początku możesz sprawdzić czy dochodzi do skrajnych wartości:
- kanał 42 dla krańcowej pozycji "zimno",
- kanał 43 dla krańcowej pozycji "gorąco".

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1