akobus napisał(a):
Witam wszystkich klubowiczow!
jestem nowym uzytkownikiem, moje auto to A3 TDI 110 HP
Moje pytanie zwiazane jest z praca silnika. Otoz bardzo czesto a nawet nagminnie zdarza sie ze przy jezdzie na biegu jalowym (np. przy dojezdzaniu do skrzyzowania) silnik zaczyna pracowac bardzo niestabilnie, tak jakby mial za chwile zgasnac. Dzieje sie tak do momentu calkowitego zatrzymania auta, tzn. do chwili w ktorej wskazowka predkosciomierza przestaje cos wskazywac.
Podejrzewam, ze to jakis czujnik. Czy ktos moze wie jak temu zaradzic?
Objaw ktory opisujesz pojawia sie rowniez w moim autku. W moim przypadku sa to początki końca nastawnika w pompie wtryskowej (dziś miałem wahania obrotów sięgające 890-1300 rpm na wolnych obrotach a dodatkowo nagly gwałtowny wzrost mocy i ilości dymu z wydechu).
Odsyłam Cię najpierw na diagnozę w wyspecjalizowanym warsztacie (VAG lub VAS i podpięcie pod złacze diagnostyczne - wydruk do kieszeni - i ewentualna naprawa pompy).
Drugim powodem mogą byc obluzowane lub skorodowane przewody czujnika temperatury płynu chłodzacego, wtedy jednak wahania obrotów sa niewielkie , niemniej ten trop też musisz sprawdzić. Czujnik ten umieszczony jest na tyle silnika ( u Ciebie z lewej strony bo silnik masz umieszczony poprzecznie).