demeo napisał(a):
Witam
Czy ktos moze potwierdzic moje obawy iz siada mi pompa w moim aucie? Posiadam B4 1,9TDI silnik 1Z.
Otóż w moim aucie V bieg da sie dopiero wrzucić przy prędkości ok 80km/h przy niższej prędkości 60-70km/h silnik się dusi, szarpie i traci ciąg. Podobnie jest z IV biegiem mogę go wrzucać dopiero przy prędkości koło 60km/h.
Ponieważ w pompie poleciał mi już nastawnik, mniemam iż powyższe zachowanie jest również winą popmy.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
TDI musi ciagnac juz od wolnych obrotow, wielokrotnie to testowalem i silnik musi ciagnac rowniutko bez szarpania i utraty ciagu.
Test jest nastepujacy:
rozpędzasz auto do ok 45 km/h wrzucasz V bieg i delikatnie puszczasz sprzeglo, powinien sie toczyc na V-tce. Wciskasz gaz do dechy i silnik musi ciagnac bez zajakniec, pierdnięć, i końskich podskoków (kopcac przy tym troche) az do mocy maxymalnej (tj ok 4000 rpm i 195 km/h). Jeśli jest inaczej - niestety cos nie dziala poprawnie.
Niestety musze Cie zasmucic ale nadal masz ewidentny problem z nastawnikiem lub czujnikiem temperatury na bloku (zbadaj organoleptycznie).