.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 10:38:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wysokie wolne obroty
PostNapisane: 10.sie.2005 11:34:48 
Użytkownik

a wiec tak..mam silnik 1.9 SD na mechanicznym wtrysku z gazem (mikser).Zaraz po odpaleniu na zimno jest wszystko ok.Obroty trzymaja rowne 1000 tak na benie jak i na gazie..no ale jak juz sie troszki nagrzeje to sie zaczyna jazda..Obroty trzymaja najpierw te 1600..a potem coraz wiecej do 2000 a nawet wyzej.Nie ma zjawiska falujacych obrotow.Poprostu trzyma wysokie :/ nie mam pojecia jak sie do tego zabrac..A i filtr powietrza i swieczki NGK nowe..i jeszce jedna sprawa: autko na zimno ma duzo lepszego kopa niz po nagrzaniu,zauwazylem tez ze lepiej idzie noca i w chlodniejsze dni niz w upaly..
licze na porady :peace:

Tytuł: Re: wysokie wolne obroty
PostNapisane: 22.sie.2005 19:52:40 
Użytkownik

mario911 napisał(a):
a wiec tak..mam silnik 1.9 SD na mechanicznym wtrysku z gazem (mikser).Zaraz po odpaleniu na zimno jest wszystko ok.Obroty trzymaja rowne 1000 tak na benie jak i na gazie..no ale jak juz sie troszki nagrzeje to sie zaczyna jazda..Obroty trzymaja najpierw te 1600..a potem coraz wiecej do 2000 a nawet wyzej.Nie ma zjawiska falujacych obrotow.Poprostu trzyma wysokie :/ nie mam pojecia jak sie do tego zabrac..A i filtr powietrza i swieczki NGK nowe..i jeszce jedna sprawa: autko na zimno ma duzo lepszego kopa niz po nagrzaniu,zauwazylem tez ze lepiej idzie noca i w chlodniejsze dni niz w upaly..

panowie zlitujcie sie :/ nikt nie czai co to moze byc??

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2005 20:00:48 
Użytkownik

to, ze idzie noca lepiej to w kazdym aucie jakie mam zauwazylem :D

Jesli chodzi o obroty to sprawdziles dokladnie dolot np. starterem w sprayu psikajac w rozne miejsca? Bo moze jak sie nagrzeje dostaje gdzies lewe powietrze i dlatego obroty rosna? Jak stoi i ma wysokie obroty sprawdz czy przepustnica nie zacina sie i docisnij ja delikatnie.

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2005 20:43:46 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
stawiam na gazowników-partaczy. Po nagrzaniu niewysterowanego silnika obroty jałowe zawsze TROCHE wzrosną... 100, 200, noo 400 obr/min.

Sprawdź szczelnośc dolotu jak radzili koledzy wyżej - bo to najpewniejszy winowajca.. Przy pracującym silniku nie ma prawa być słychać syku, poza charakterystycznym odgłosem powietrza / mieszanki gazowej przez uchylaną przepustnicę. Jeśli cokolwiek syczy - szukaj aż znajdziesz.

Zobacz też, czy gaziarze nie odpięli/nie popsuli krokowca, zaworu przełaczającego w filtrze (jesli jest takowy), krańcówki zamknięcia przepustnicy (u mnie zakładając spi****lili wszystkie w.wymienione, bo przez rozszczelniony przez nich dolot albo gasł, albo łapał kosmiczne (2500-3000) obroty.

Tytuł: Re: wysokie wolne obroty
PostNapisane: 22.sie.2005 21:51:53 
Użytkownik

mario911 napisał(a):
mario911 napisał(a):

panowie zlitujcie sie :/ nikt nie czai co to moze byc??

Cześć.Podpowiem ci bo miałe taki sam problem z mojm Audi ale na pełnym wtrysku z silnikiem ABK 115 kM 2,0 E; U mnie siadł zawór biegi jałowego , objawy po zapaleniu 800 obr. po nagrzaniu silnika dochodzio nawet do 2500 obr. Podmianka zaworu i problem ustapił.Doradzę można samemu ten zawór wyczyścić w czystej benzynie i nic nie kosztuje.Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2005 21:57:10 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
o! zawór biegu jałowego :-) (przez wiekszosc zwany krokowcem ;-), chociaz nim nie jest ). Ale jednak szukaj powietrza :-)

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2005 18:00:33 
Użytkownik

jesli chodzi o krokowca to jest on swiezo po kapieli w benzynce wiec jest raczej ok..Rowniez stawiam na "gazownikow-partaczy" :(: Ok, powesze troche przy dolocie, przepustnice tez obadam..

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 07:58:46 
Użytkownik

jak bedziesz grzebał przy dolocie sprawdz ruy gumowe od krokowego i gume od podstawy wtrysku do przepustnicy. obejrzyj je uwaznie bardzo bo czasem nie widac pekniec! powodzenia

Tytuł: obroty, słaby- jak ciepły
PostNapisane: 24.sie.2005 08:58:37 
Użytkownik

Witam, sprawdź jak chodzi klapka przełanczania powietrza ciepłe, zimne. Jak się nie przestawi po rozgrzaniu silnika na zimne to dostajesz gorące powietrze -(rozszerzone) i mniej go wchodzi do cylindrów, przez co silnik jest mniej doładowany a przez to słabszy. Pozdrawiam Waldek

Tytuł: Re: obroty, słaby- jak ciepły
PostNapisane: 24.sie.2005 19:13:04 
Użytkownik

nepek59 napisał(a):
Witam, sprawdź jak chodzi klapka przełanczania powietrza ciepłe, zimne. Jak się nie przestawi po rozgrzaniu silnika na zimne to dostajesz gorące powietrze -(rozszerzone) i mniej go wchodzi do cylindrów, przez co silnik jest mniej doładowany a przez to słabszy. Pozdrawiam Waldek

i tu bardzo sluszna uwaga bo musze sie "pochwalic" ze odkad kupilem autko nie mam tych rurek lapiacych cieple/zimne :zly: a ze naprawde malo jezdze takze problem zlewalem..No wiec pytankie:czy kupowac orginaly czy dopasowac jakies uniwersalne i wyprowadzic zimny np pod zderzak a cieply na kolektor?? :):

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2005 11:47:15 
Użytkownik

Witam, bez znaczenia byle przekrój się zgadzał. nie może być za mały bo przy większych obrotach zacznie się dusić-przy wyprzedzaniu tragedja. przy zbyt wielkim przekroju powietrze dolotowe ma zbyt małą prędkość i nie ma efektu samoczynnego doładowania. Pozdrawiam Waldek.

Tytuł: Wysokie wolne obroty.
PostNapisane: 02.wrz.2005 22:29:15 
Użytkownik

Witam.
Radzę Ci "MARIO 911" podłącz autko do komputera i wszystko będzie widać.
Powodzenia w dochodzeniu usterki.

Tytuł: Re: obroty, słaby- jak ciepły
PostNapisane: 02.wrz.2005 22:50:58 
Użytkownik

Auto: V8
mario911 napisał(a):
nepek59 napisał(a):

i tu bardzo sluszna uwaga bo musze sie "pochwalic" ze odkad kupilem autko nie mam tych rurek lapiacych cieple/zimne :zly: a ze naprawde malo jezdze takze problem zlewalem..No wiec pytankie:czy kupowac orginaly czy dopasowac jakies uniwersalne i wyprowadzic zimny np pod zderzak a cieply na kolektor?? :):

hej chlopcy jak bedzie tylko zimne powietrze to tez bedzie z kumplem nawet specjalnie my robili zeby cieplego niedostawal wiec ta opcja odpada
a to ze wyplukales regulator cisnienia nieznaczy ze pomoglo... zaloz iinny od jakiegos kolegi na probe
a moze tu cos nietak z czujnikiem temperatury?
pozdr

punk's not death
byly rozne audi qutro i nie qutro ale bylo:
treseraudi super200 2.2turbo 20v quattro avant i to bylo audi...
MONTAŻ LPG MECHANIKA 602244068

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2005 12:12:37 
Użytkownik

nieszczelne podcisnienie rury gumowe lub guma od podstawy przepływomierza do przepustnicy

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2005 12:13:07 
Użytkownik

sprawdztez czujnik temp

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2005 15:06:27 
Użytkownik

znalazlem pekniecie takiej gumy od krokowca..jest nawet spore i slychac ze ciagnie tedy powietrze..wymienie ja to zobaczymy czy cos sie poprawi...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1