.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 18:11:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: sonda L w kacie ... silnik 2.0 3A w B3 `88
PostNapisane: 06.wrz.2005 19:01:30 
Użytkownik

Auto: a6 c5 99 apu
Witam , zapewne temat ten był poruszany juz... mialem zamiar wyciąć kata w tym tygodniu ponieważ zmieniam ostatni tłumiczek, wrocilem w tej chwili jednak z "kanału" i dowiedzialem sie ze mam sonde L w katalizatorze ( w przedniej części wkrecona), teraz sprawa jest taka: co zrobic zeby pozbyc sie kata ? "wypukać" wnętrzności, wyciać kata a w rurke wstawić sonde ? nie znam sie na tym a sporo z was zapewne przebrnęło przez ten problemik, co polecacie ?? :|

Tytuł: Sonda Lambda w kacie.
PostNapisane: 06.wrz.2005 20:04:54 
Użytkownik

Cześć.
Bardzo się dziwię tobie dlaczego chcesz wyrzucić katalizator, żywotność katalizatorów jest bardzo duża nawet przetrzymują właścicieli pojazdów. Musimy trochę jeszcze pooddychać nie zanieczyszczonym powietrzem. Przepraszam za wykład ale ja też chciałem wymienić kata ale mi odradzili myślę że bardzo dobrze.
Jeżeli chodzi o sondę lambda to bardzo ciężko jest ją ustawić ponieważ musi mieć odpowiedni kąt ustawienia bo będzie źle pracować - dotyczy pomiaru składu spalin.
Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2005 20:47:48 
Użytkownik

hm zakładam ze katal. jest od nowości wiec ma jakieś 17 lat ... ? inaczej , chodzi o to ze autko na zimnym silniczku "chodzi" lepiej niż na ciepłym.

1) nie wiem czy jest to wina katalizatora dlatego chcialem sporbować go usunac bo to po kosztach zrobię ?

2) czy tez moze niesprawnej sondy ?

3) mozliwe że jak sie nagrzeje to źle pracuje ?

4) jak sprawdzić taka sonde L czy jest sprawna ?

ps. jak odpale auto to delikatnie zalatuje benzyną ( nie spalinami ) moze zła mieszanka... ?

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2005 21:40:29 
Użytkownik

sonde sprawdzasz w taki sposób ze podłączasz miernik pod sonde a właściewie pod czarny kabelek napiśecie powinno falować od obrotów jak stoi np na 5 to nie za dobrze(ja tak miałem) a 2 sposób odłącz sonde i sprawdz czy czujesz jakąś różnice, a z tym kontem to ja nie bardzo rozumiem czy pod innym kontem przedostaje sie przez nią więcej powietrza, a katalizatory nie sa aż tak bardzo trwałe chyba coś koło 100tys spełniają swoją role a później należy je wymieniać, ja sie zastanawiam czy czasem nie usunąc swojego bo przez jakiś czas jeżdziłem samochodem który spalał dużo oleju dużo biąłego dymu za autem i chyba przez to kat troche uciarpiał, jak cos napisałem źle to niech ktoś mnie poprawi

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2005 22:21:05 
Użytkownik

nom tylko jak usunąć kata jak w nim sonda jest ... czy jak wsadze tą samą sonde w rurke 55mm to bedzie sonda działała poprawnie ? bo w sumie wszyscy pisali ze katy wycinają a o sondach sie doczytac nic nie moglem :|

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1