Robert_P napisał(a):
Witam.
Mam B4 1.9 TDi z 1994 roku z silnikiem 1Z, 90 km, przebieg 228 tyś km.
Od 3 tygodni mam z nim problem. Podczas przyspieszania lub na dużych obrotach strasznie kopci na czarno z rury wydechowej. podczas przyspieszania lub wysokich obrotów słychać syczenie - jakby gdzieś zasysał powietrze. Samochód odpala bez problemów, nie gaśnie ( 2 razy się zdarzyło w tym okresie ale miałem rezerwę) Obroty prawie ok, bo niby ładnie chodzi ale ma leciutkie podrygi. Od strony pasażera mam wyciek oleju (trochę jego ucieka - 2 litry na 2000 km). Nie jest to wyciek z pod głowicy bo płyn w chłodnicy jest OK, nie jest to wyciek z pod pokrywy głowicy bo uszcelki są nowe. Cieknie jakby od kolektora wlotowego( przynajmniej te okolice). Syczenia nie słychać gdy otwieram maskę ale słychac w środku. Nie jest to wentylacja na 100% bo została sprawdzona.
Byłem u dwóch mechaników. Jeden posprawdzał rury i podstawowe rzeczy i wszystko było ok. Powiedział że nie wie co to jest i po;ecił djagnostykę komputerowa w serwisie BOSCHA którzy specjalizują się w Dieslach. Tam podłączyli go pod kompa i powiedzieli że wtryski i pompa wtryskowa jest OK tylko doładowanie z turbiny jest za małe. Sprawdzili intelcooler był ok i sprawdzili turbinę (bez wyjmowania - oględziny wizualne). Powiedzieli że turbo jest suche nie ma plam oleju i nie ma luzów. Powiedzieli aby je zdemontować (360 zł) i wysłać na diagnostykę ( 80 zł) wtedy będzie wiadomo czy cos jest nie tak. A z tym syczeniem to powiedzieli że może być od tego ale nie są pewni. Zapytałem z kąd ten olej leci, powiedzieli że gdzieś cos nie trzyma. Turbina wydaje prawidłowy dzwięk - lekki gwizd.
Pomocy, jeżeli ktoś wie co to może być to proszę o pomoc.
Robert
ja stawiam na nieszczelnosc w uklaznie dolotoym.. sprawdz dokladnie jeszcze raz wszystkie przewody gumowe, najczesciej robi sie pekniecie (1 cm-malo widoczne) w gumowym przewodzie od IC ..... albo moze sam IC sie rozszczelnil.......
a nie mowilem..........