.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 21:05:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tylne światła w B4 -lepsze wykorzystanie niewykorzystanych..
PostNapisane: 05.wrz.2005 09:26:12 
Użytkownik

Zainteresował mnie ten temat:
http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... ciwmgielne
bo jak sobie uprzytomniłem, że tyle wolnej powierzchni tylnych świateł w moim samochodzie jest niewykorzystanej, to od razu poczułem że coś z tym trzeba zrobić :)
Jak wynika z wpisów w przywołanym wątku, 21-watowe światła stopu zrobione z przeciwmgłowych byłyby cokolwiek dyskusyjne (oślepiające) ale są inne możliwości.
Np. dwuwłóknowe żarówki 21/5W można wstawić do świateł p/mgłowych i podłączyć tak, że 21W będzie się zapalało jako p. mgłowe a 5W jako dodatkowy STOP lub ewentualnie jako pozycyjne. W obu przypadkach roboty jest tyle samo bo trzeba przeciągnąć przewody z bagażnika na klapę.
Szczególnie frapujące są te puste (ślepe) miejsca na klapie po zewnętrznej –wstawienie żarówek wymagałoby sporo wysiłku (przeróbki opisał Koru) bo miejsca tam nie ma a poza tym brak jakiegokolwiek odbłyśnika powodowałby pewnie punktowe świecenie żarówki zamiast ładnego świecenia całą powierzchnią. Ale są przecież diody :) No właśnie tylko diody mają zawsze trochę inny kolor. Można wstawić białe tylko że białe przeważnie są trochę niebieskawe. Jednak po przefiltrowaniu przez czerwony klosz może by przeszło? Tylko czy da się je równomiernie rozmieścić? Czy ktoś to już robił?

Co Wy na to? Bo może nie warto kombinować i porpostu: jak działa, to nie naprawiać?...

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2005 10:14:05 
Użytkownik

a wiesz, ze odleglosc miedzy swiatlami stop, a przeciwmgielnymi minimalnie musi wynosic 10 cm?

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2005 10:31:55 
Użytkownik

Naprawdę jest to tak szczegółowo określone w przepisach??? Poza tym chyba nawet w oryginale nie ma aż 10cm?
A odległość między przeciwmgłowymi i pozycyjnymi? :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2005 10:33:19 
Użytkownik

No dobra, na razie i tak nie będę robił większych atrakcji bo musiałbym przerabiać wiązkę czyli dopchnąc dodatkowe przewody idące z bagażnika na klapę a wolę nie dłubać niepotrzebnie. Spróbowałbym tylko z prawym przeciwmgłowym i tu jest pytanie:
gdzie znaleźć oprawkę do żarówki 21W 12V do tylnego przeciwmgłowego?

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2005 14:58:34 
Użytkownik

kupowałem kiedyś w servisie.Jakieś nieduże pieniądze.Jak miałem b4 to własnie zrobiłem te wolne światła.Przewodów nietrzeba dodawać zadnych.Ja podłaczyłem się od zasilania podświetlania tablicy rejestracyjnej.Nigdy się policja nie przyczepiła.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 08:30:49 
Użytkownik

Jarej - rozumiem że mówisz o tym o czym ja myślałem czyli tych pustych odblaskach? Pomysł jest ciekawy. Włożyłeś tam żarówki czy jakieś diody? Bo jeżeli żarówki to standardowe mają przecież po 21W a w najlepszym wypadku 5W lub te małe postojówki T4W. Tak czy owak na tym obwodzie siedzą różne drobiazgi jak schowek na rękawiczki –razem ok. 25 W. Bezpiecznik ma 5A więc nic większego tam nie dorzucisz ale diody spokojnie można by podłączyć. Powiedz czy byłeś zadowolony z osiągniętego efektu? Jak to wyglądało?

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 17:14:33 
Użytkownik

Witam.Mój brat teraz jezdzi ta b4.Byłem zadowolony z tego fajnie wygląda.Nawet innym też się podobało.Z prawej strony kupiłem oprawkę w servisie i założyłem żarówkę 5w dużą.Po lewej stronie jest żarówka od przeciwmgielnego i tutaj założyłem żarówkę 21w/5w ,do styku 5w dolutowałem przewodzik z konektorkiem i podłączyłem do przewodu w złączce od podświetlania tablicy rejestracyjnej.Bezpiecznika nie wywalało.Ja to robiłem ze 4 lata temu.Ja miałem jeszcze duży spoiler ze światłem stopu po środku.Łatwizna a efekt bardzo fajny.Pozdrawiam.Jakbyś potrzebował wskazówek to pisz.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1