.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 19:24:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana paska rozrządu
PostNapisane: 06.wrz.2005 16:20:34 
Użytkownik

Witam kolegów.

Ponieważ nie mam stałego dostępu do kompa, bo mnie w pracy odcięli (zmiana stanowiska) i mogę wpaść tylko na chwile to nie mogę skorzystać z opcji szukaj a potrzebuje pomocy:

Chcę wymienić pasek rozrządu i rolkę w audi 90 2,3 NG [10V]. Chcemy to zrobić ze szwagrem tylko nie mamy opisu jak się po kolei do tego zabrać. Jak ustawić punkty? Mile widziana każda literaturka z opisami i wasze wskazówki i uwagi. :): :): :):

dzięki za pomoc.. :D :D

nr gg. 2389161

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2005 17:46:56 
Użytkownik

nie jest to specjalnie skomplikowane.
pod zadnym pozorem nie krec kolem od rozrzadu (chodzi mi o to kolo przy glowicy jesli zdjales pasek) tak wiec najpierw stary pasek przekrec tak by taka mala kropeczka wygrawerowana od strony zderzaka na kole (tym na gorze trafiala dokladnie w taka strzaleczke na gorze pokrywy od zaworow. kolo pasowe (dolne) powinno trafic takim nacieciem jak sie patrzy na nie od gory na taki wypust z silnika z jago prawej gotnej strony patrzac od przodu silnika (jak stoisz z przodu samochodu). jak juz zalorzysz pasek to calosc naciaga sie pompa wodna wiec nie ma zadnych napinaczy. jesli zalorzyles wszystko ok to pokrec dolnym kolem dwa obroty (czyli caly cykl pracy silnika ) i punkty na kolach powinny dokladnie pasowac w punkty na silniku.... Niektorzy twierdza ze warto wymienic takze pompe wody na nowa ale gdy w danej chwili licza sie pieniadze to warto ja wymontowac, zmienic uszczeleczke pod nia i nalac do pompy troszke oleju.
Aparatu zaplonowego nie muszisz ruszac ale jesli cos sie popieprzy to pamietaj by ustawic kola na punktoach dodatkowo na aparacie zaplonowym jak zdejmiesz kopulke jest taka kreseczka ( patrzac od gory) i takze od gory jest kreseczka na obudowe aparatu. musisz je razem zgrac.
pamietaj ze potrzeba wielkiej sily lub dobrego klucza do odkrecenia kola pasowego na ddole a dodatkowo musz miec dobry srubokret by zablokowac kolo zamachowe wsadzajac go miedzy jego zabki w otworze na laczeniu bloku silnika i skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2005 17:47:33 
Użytkownik

troche zagmatwalem opis ale sam zobaczysz ze to wielka polityka nie jest

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 08:22:17 
Użytkownik

ma jeszcze jedno pytanie załóżmy że musze wymienić uszczelniacze, uszczelki to może mi ktoś poda parametry katalogowe. Chodzi mi o ot że jak pójdę do sklepu to żebym wiedział co dokładnie zamówić i jakie.

Pasek i rolkę mam kupiony. bo huczy mi z przodu jakieś łożysko i nie wiem czy na pompie czy to rolka, ale to się okaże jak się zabiorę do pracy. a uszczelki i uszczelniacze to bum już sobie zamówił.

Może ktoś jeszcze coś od siebie doda mile widziana każda rada.

dzięki

nr gg. 2389161

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 19:08:10 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
1. co do numerów katalogowych zobacz na www.etka.auto2.ru
1. sprawdź łożyska alternatora

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 20:28:26 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
a jak już zdejmiesz koło pasowe, to przy zakładaniu pamietaj o zapunktowaniu przykręconych już śrub koła...

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2005 20:46:31 
Użytkownik

Dlaczego nie wymieniasz pompy wody????? To podstawa w tym zestawie! Za pół roku będziesz znowu rozbierał rozrząd.

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2005 14:24:23 
Klubowicz

lmarco napisał(a):
Dlaczego nie wymieniasz pompy wody????? To podstawa w tym zestawie! Za pół roku będziesz znowu rozbierał rozrząd.

Przesadzasz. Pompa spokojnie wytrzymuje 2 paski, co nie oznacza że można ją zostawić na ślepo. Ale jeśli jest OK to czemu nie? Chociaż z drugiej strony to nie jest wielki wydatek, coś pomiędzy 80-90 zł jak dla mnie (normalnie chyba wiecej).

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 09:26:50 
Użytkownik

Ja bym radzil pompe wymienic-wydatek nie taki spory a bedzie spokoj.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1