.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 17:46:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3] centralny zamek - "cycek" sie chowa
PostNapisane: 13.paź.2005 14:03:24 
Użytkownik

Witam,

W mojej B3 jest orginalny pneumatyczny centralny zamek, sterowany "z kluczyka".
Wczoraj po raz pierwszy zauwazylem, ze koleczek zamkniecia drzwi pasazera po jakis 5 sek. od otwarcia powoli zaczyna opadac. W pewnym momencie opada tak nisko, ze daje sygnal do zamkniecia wszystkich pozostalych drzwi.
Koleczek ten ["cycek" :)] nie opada za kazdym razem, czesciej wszystko jest OK...

Poradzcie, gdzie szukac przyczyny usterki?

Podobny problem opisuje GrzesB tu http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=14533
ale bez szczegolow rozwiazania problemu...

+ A80 B3 1800cm3 JN noLPG

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2005 14:35:24 
Klubowicz

Ufffff, myślałem, że to jasna sprawa i nie ma co się rozwodzić na ten temat dlatego zasygnalizowałem, że coś takiego miło miejsce... do rzeczy - rozbierasz tapicerkę drzwi, patrzysz co nie działa prawidłowo i heja!! Naprawiasz i po sprawie :peace: Swoją drogą u mnie blokował się mechanicznie i do dzisiaj nie wiem co było przyczyną, ale problem rozwiązałem w zdecydowanie inny sposób którego na forum nie mogę niestety opisać... Tak czy siak rozbierz drzwi, zobacz co wadzi/haczy i będziesz miał po problemie, tyle, że masz bardzo dziwny ten objaw... że sam spada na dół... u mnie się wcale nie podnosił...

P.S.
A jednak ktoś używa szukajki - to bardzo budujące!!! :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2005 14:49:18 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Tak czy siak rozbierz drzwi, zobacz co wadzi/haczy i będziesz miał po problemie, tyle, że masz bardzo dziwny ten objaw... że sam spada na dół... u mnie się wcale nie podnosił...

No wlasnie... Po otwarciu drzwi koleczek sie podnosi (choc wydaje mi sie, ze nie do samego konca) a potem zaczyna powoli opadac....
Faktycznie, nie wysuwanie sie do konca moze byc spowodowane jakims haczeniem, ale opadanie...?

Czy moze opadac bo sie nie wysuwa do konca?
[to brzmi dwuznacznie ;))]

Chyba bez zdjecia tapicerki sie nie obedzie.

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2005 16:30:19 
Klubowicz

Xeper napisał(a):
GrzesB napisał(a):
Tak czy siak rozbierz drzwi, zobacz co wadzi/haczy i będziesz miał po problemie, tyle, że masz bardzo dziwny ten objaw... że sam spada na dół... u mnie się wcale nie podnosił...

No wlasnie... Po otwarciu drzwi koleczek sie podnosi (choc wydaje mi sie, ze nie do samego konca) a potem zaczyna powoli opadac....
Faktycznie, nie wysuwanie sie do konca moze byc spowodowane jakims haczeniem, ale opadanie...?

Czy moze opadac bo sie nie wysuwa do konca?
[to brzmi dwuznacznie ;))]

Chyba bez zdjecia tapicerki sie nie obedzie.

Masz jakieś kosmate myśli :P

Nie bardzow wiem co może powodować to opadanie... rozbierz to się dowiesz pewnie - roboty na 30 minut...

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2005 11:42:29 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Nie bardzow wiem co może powodować to opadanie... rozbierz to się dowiesz pewnie - roboty na 30 minut...

W weekend znalazlem chwile na rozebranie tapicerki.
Okazalo sie, ze koleczek zacina sie w tulei w tapicerce. Po uwaznym zlozeniu tapicerki koleczek chodzi plynie i jak na razie problem wydaje sie byc rozwiazany.

Dotatkowym plusem rozebrania drzwi bylo wyczyszczenie otworow odplywowych i nasmarowanie wszystkiego co sie dalo :)

Dziekuje za porady.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1