SimSS napisał(a):
Tak śledzę tą rozmowe i mnie to zaciekawiło.. Tez mam 1Z i temperatura do 90 doszła mi może ze dwa, trzy razy..(jak jechałem z pracy 40 km jakies 120 km/h potem wjechałem w miasto i sie trochę pokręciłem wolniej - szybciej).
W tej chwili jest tak że np. wsiadam do zimnego autka.. przejadę 10 km i temperatura nie wychodzi daleko poza te pierwsze gęsto umieszczone kreski ?? Aha.. i mam pytanko. jak wogóle jak tam jest ta skala przedstawiona ??
http://lcs.net.pl/simss/audi%20006-2.jpg Jaka temperatura kryje sie pod 1. 2. 3. kreską.
Sory za moją niewiedze !! ale sie szybko ucze !!
Może i u mnie coś jest nie tak. Wymieniałem co prawda ostatnio płyn na HEPU. Ale to nic nie zmieniło.. Nadal mam temperaturę trochę poza pozycją 2 - zgodnie ze zdjęciem.
I jak temp. wpływa na prace silnika.. ?? czy silnik niedogrzany pali więcej ? Jakie to są zależności od temp.??
Pozatym mam pytanko o ten termostat. Jaki jest jego numer oryginału. Składa sie tak ze pracuję w cześciach samochodowych i może bym go sobie jakoś namierzył.
no jak nie widac jak widac jaka jest tam na kreskach temp. co 10 stopni
1-60
2-70
3-80
co do termostatów to jest tak wiele firm co je robi ze trzeba szukac
sa o róznych stopniach otwarcia ale przewaznie nie oryginalne maja nizsza temp. otwarcia moj ostatni jak sie okazało miał 80 stopni i autko cały czas miało około 75 stopni
a teraz w AEL-u mam na wskaznikach 65-70 a na climatroniku 80 i stoi jak zakleta no moze ma wachania in plus 3-5 stopni