.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 19:53:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 08:19:09 
Użytkownik

Tak na marginesie to sprawdź układ chłodzący - może po założeniu instalki nie został odpowietrzony lub jest za mało płynu. Z tą temperaturą moze być wiele rzeczy -czujnik temp., lub uszkodzony zegar, który ją wyświetla. A na postoju wzrasta temp. do 90 i wyżej i czy włączaja się wentylatory? - to sprawdź.

Mój pali średnio 11-12 l gazu. Trasa 10 przy spokojnej jeździe 12 przy ostrzejszej. Miasto z tym jest różnie - zależy jakie odcinki. Od 12l do max. 16 przy krótkich odcinkach i włączonej klimie w lato.

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 09:37:28 
Użytkownik

Witam.
czuniki temperatury czyściłem (były lekko zakamienione ale są już ok.)
układ chłodzący jest odpowietrzony.
wentylator załącza mi się gdy mam na blacie temperatury ok. 95*C czyli zegary są jak najbardziej OK.

Hmmm już nie wiem co mam począć z tą temperaturą i spalaniem gazu...

Alubuty ALLUET 15' opony 195/60 FULDA

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 09:40:42 
Użytkownik

Robert, może i niektórzy zaniżają swoje spalanie, ale w większości jest ono zgodne z rzeczywistością. Już pisałem, że mój (taki sam ABT, na takiej samej elektronice) w trasie schodzi do 10,5 l LPG. W mieście to co innego. Dużo zależy od tego jak długie odcinki się pokonuje. Np. jeśli robisz dwa razy dziennie odcinek 3-5 km. (szczególnioe zimą) rano (do pracy) i wieczorem (do domu), to w takim układzie może nawet i 20 l wypić. Dlatego, że parownik nie zdąży się wystarczająco dobrze nagrzać i odparowanie gazu jest słabe, a w zwiążku z tym dużo więcej gazu jest zasysane do silnika (mimo elektroniki) bo sterowanie odbywa się objętościowo, a nie wagowo. Jak gaz jest słabo ogrzany to stosunek wagowy do objętosci jest dużo wyższy niż przy dobrze rozgrzanym. Niestety elektronika tego nie uwzględnia i stąd różnica.
Co do sterowania to pisałem już, że sonda jest podstawowym i jedynym praktycznie czujnikiem w II gen. który steruje kompem LPG. Nic nowego. Jak nie ma sygnałów z sondy to elektronika ustawia krokowy na wstępne PWA i tak już zostaje (robi się z niej I gen.). Dlatego wtedy odrazu widać, czy instalka jest prawidłowo zestawiona i wyregulowana.

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 16:52:14 
Klubowicz

Sprinter napisal:
Cytuj:
Nie będę się z wami kłócił, bo to bez celu... Po prostu są ludzie, którzy twierdzą, że ich auta palą mało, a inni podają wyniki rzeczywiste.

Pewnie ze nie bedziemy sie klocic! Ale sa ludzie, ktozy twierdza, ze eksploatuja samochod w trasie - 10 km i sie dziwia, ze im samochod duzo pali. Sa tez ludzie - ( tu pisze o sobie) ktozy eksploatuja samochod w trasie ( Hamburg - Goldap 1000 km prawie non stop) i sie nie dziwia, ze im samochod malo pali. Tak wiec wszystko zalezy od przyjentych kryteriow, bo jak widac trasa - trasie nie rowna. Miasto - miastu pewnie tez nie. Black_Fighter!Wyregulujesz instalke, zrobisz konkretna trase ( pow 100 km) spalanie w Twoim wozie spadnie do 10 L LPG Jesli nie stawiam ... :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1