.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 17:38:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 1Z - dziwne zadławienia (szarpanie) POMÓŻCIE
PostNapisane: 28.paź.2005 16:28:14 
Użytkownik

Jestem nowy wiec moge narobić głupich błędów - bądzcie wyrozumiali!
Posiadam B4 TDi 1Z '94 i czasem (podkreślam nie zawsze i jeszcze nie często) pojawia sie w czsie jednostajnej jazdy niezależnie od warunków i obciążenie i stylu jazdy, czasem na 3 czasem na 4 czasem na 5 biegu podczas przyspieszania lub jednostajnej jazdy pojawia sie takie krótkie szarpnięcie jakby uderzeniem kołem w kamień lub dziurę albo brak paliwa i potem jest spokój! Co to może być??
Podpowiedzcie mi co mam sprawdzić bo wcześniej miałem B3 TD i nie miałem takich problemów! Czy wystarczy podjechać na komputer i zlikwidować blędy bo jeszcze nic w nim nie robiłem bo to "nowy" nabytek! Od czego zacząć aby nie popsuć bardziej albo nie przepłacać za bezsensowne przeglądy!

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2005 18:13:17 
Użytkownik

Auto: A4 B6 1.9 TDI Avant
Tutaj coś było w tym temacie :peace:
http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... highlight=

zacznij od tego, a jak to jednak nic nie pomoże to VAG prawdę Ci powie

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 00:05:22 
Użytkownik

Mam dokładnie ten sam problem... raz stało mi sie to na 1-wszym biegu i kilka razy na 4... Podczas przyspieszania... dokładnie to określiłeś... "jakby najechanie na kamień" dokładnie takie samo odczucie miałem podczas szarpnięć, i też faktycznie zdarzało się to bardzo żadko, u mnie natomiast świeci się (przed zapłonem silnika) pomarańczowa kontrolka CHECK, podobno jest cos nie tak z elektroniką kierującą pracą silnika...

Audi B4 1.9 TDI 94r.

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 09:51:48 
Użytkownik

Dzięki chłopaki :) Widać nie jestem sam w tym problemie a co do postówo podobnej temetyce to do końca nie wiem czy innym chodziło dokładnie o to samo bo były pewne różnice wiec dlatego napisałem oddzielny post!
Małe pytanko bo jestem jeszcz laik (co to jest VAG - komputerowa diagnostyka ?)Z góry dzięki za podpowiedz ;) !!!
Tylko u mnie nie świeci swieci się Chek Engine - wtedy byłaby to ewidentna przyczyna elektroniki silnika (czasem złego paliwa ale mnie to nie dotyczy - na tym nie oszczędzam!!!! Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 10:11:14 
Użytkownik

Acha i jeszcze jedno - miałem taki przypadek (bo zawsze zaczynamid najprostszych rzeczy) zlokalizowałem dziurawy przewód dolotwy (chyba) do turbiny, gumowy łącznik około 10 cm na samej górze nad turbinką (całe 140 zeta :(: ) i teraz lepiej chodzi i fajniej gwiżdze... myślałem ze będzie to przyczyną bo łapał lewe powietrze ale szrpanie sie pojawia - niestety - dziwne bo tylko w trasie - w miescie jeszcze tego nie miałem! Zwróćcie uwage u Siebie!!

Tomo B4 TDi '94

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 10:14:45 
Użytkownik

U mnie raz jedyny raz przy szybkim starcie w mieście na 1-wszym biegu... kilka kolejnych powtórzeń tylko w trasie. Fuck, brak funduszy na przegląd elektroniczny :( jak coś zrobie to dam znać...

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2005 12:30:49 
Użytkownik

Kurcze jade na komputer to dam znać czy pomogło!! A co do silników to kumpel miał 1Z w seacie toledo co prawda ale nigdy nie miał czegoś takiego a krecił go niemiłosiernie jak benzyne - efekt - zero dymu a zapier...... jak sanaki z górki wcale go nie oszczędzaliśmy! a ja jeżdze rozsondnie i co..... :|

Tomo B4 TDi '94

Tytuł: Re: 1Z - dziwne zadławienia (szarpanie) POMÓŻCIE
PostNapisane: 29.paź.2005 12:37:08 
Użytkownik

Auto: Renata
Tomo napisał(a):
Jestem nowy wiec moge narobić głupich błędów - bądzcie wyrozumiali!
Posiadam B4 TDi 1Z '94 i czasem (podkreślam nie zawsze i jeszcze nie często) pojawia sie w czsie jednostajnej jazdy niezależnie od warunków i obciążenie i stylu jazdy, czasem na 3 czasem na 4 czasem na 5 biegu podczas przyspieszania lub jednostajnej jazdy pojawia sie takie krótkie szarpnięcie jakby uderzeniem kołem w kamień lub dziurę albo brak paliwa i potem jest spokój! Co to może być??
Podpowiedzcie mi co mam sprawdzić bo wcześniej miałem B3 TD i nie miałem takich problemów! Czy wystarczy podjechać na komputer i zlikwidować blędy bo jeszcze nic w nim nie robiłem bo to "nowy" nabytek! Od czego zacząć aby nie popsuć bardziej albo nie przepłacać za bezsensowne przeglądy!

-> :!!: http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... sc&start=0 :!!: <-

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2005 10:02:23 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Tomo napisał(a):
Dzięki chłopaki :) Widać nie jestem sam w tym problemie a co do postówo podobnej temetyce to do końca nie wiem czy innym chodziło dokładnie o to samo bo były pewne różnice wiec dlatego napisałem oddzielny post!
Małe pytanko bo jestem jeszcz laik (co to jest VAG - komputerowa diagnostyka ?)Z góry dzięki za podpowiedz ;) !!!
Tylko u mnie nie świeci swieci się Chek Engine - wtedy byłaby to ewidentna przyczyna elektroniki silnika (czasem złego paliwa ale mnie to nie dotyczy - na tym nie oszczędzam!!!! Pozdrawiam!

Check engine odpala sie w krytycznyc dla silnika momentach i nie kicz ze bedzie cie informowal o byle pierdółce. :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 18:34:50 
Użytkownik

Dzięki, mam nadzieję zę zdiagnozuje usterkę i koszt nie będzie zbyt wysoki, w razie czego poprosze o dobry,sprwdzony adres diagnosty w wawie to tylko 120 km ode mnie :) Nie jest to jeszcze takie uciżliwe ale nie spoczne póki nie naprawie! I tak już dużo sie o was dowiedziełem!!

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 18:37:17 
Użytkownik

Auto: Renata
Tomo napisał(a):
Dzięki, mam nadzieję zę zdiagnozuje usterkę i koszt nie będzie zbyt wysoki, w razie czego poprosze o dobry,sprwdzony adres diagnosty w wawie to tylko 120 km ode mnie :) Nie jest to jeszcze takie uciżliwe ale nie spoczne póki nie naprawie! I tak już dużo sie o was dowiedziełem!!

adresy :
www.diagtronik.pl
www.tdi-tuning.pl

proponuje jechac od razu na kompletna diagnoze....... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 12:04:20 
Użytkownik

No i teraz szarpie coraz częście, niezależnie od tego czy jest ciepły czy zimny! Mój mechanik choruje wiec nie mogę podjechać na komputer! Moze znacie dobrego diagnoste w Lublinie lub okolicach bo jutro sie tam wybieram!! Podrzućcie jakiś sprawdzony adresik!! Będe wdzięczny!

A3 - AZS - tylko sie opiekuje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2005 17:36:39 
Użytkownik

http://www.tdi-tuning.pl/kontakt_lublin.htm

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2005 11:44:55 
Użytkownik

No i lipa! Komputer nic nie wykazuje!! Nie wiem co robić!! Jak to dalej diagnozować!!

A3 - AZS - tylko sie opiekuje ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1