.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 13:38:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: małe problemy z 1Z A4
PostNapisane: 09.lis.2005 10:43:37 
Użytkownik

Witam wszystkich Klubowiczów,otóż mam problem z moją A4, 1,9TDI, problem jest następujący,jak chece czy musze,pociągnąć autko powyżej 3 tyś obrotów to silnik nie przyspiesza płynnie tylko ma delikatne zacięcia,niesą to jakieś mocne szarpania tylko 1 sekundowe spadki mocy poczym zaczyna ciągnąć dalej,nie zawsze ma takie problemy,czasami się pojawia,p-otem przez jakiś czas nic,dzieje sie tak przy silniku ciepłym jak i zimnym, sprawdzałem VAG'iem i nic nie wykryło,żadnych błędów,wszytkie filtry wymienione,słyszałem że to może być problem z przepływomierzem,jak by któś miał jakąś wiedze na ten temat to poprosiłbym o jakieś wskazówki co to może być, auto ma przejechane 190tyś udokumentowane,a i jeszcze jedno, przy pierwszym rozruchu auta silnik przez jakieś 3 sekundy zachowuje sie tragicznie w sensie że strasznie nim szarpie, rodzice mają B4 z tym samym silnikiem i nic takiego sie nie dzieje,z góry dzięki za odpowiedzi

Tytuł: Re: małe problemy z 1Z A4
PostNapisane: 09.lis.2005 12:07:14 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
dark79 napisał(a):
Witam wszystkich Klubowiczów,otóż mam problem z moją A4, 1,9TDI, problem jest następujący,jak chece czy musze,pociągnąć autko powyżej 3 tyś obrotów to silnik nie przyspiesza płynnie tylko ma delikatne zacięcia,niesą to jakieś mocne szarpania tylko 1 sekundowe spadki mocy poczym zaczyna ciągnąć dalej,nie zawsze ma takie problemy,czasami się pojawia,p-otem przez jakiś czas nic,dzieje sie tak przy silniku ciepłym jak i zimnym, sprawdzałem VAG'iem i nic nie wykryło,żadnych błędów,wszytkie filtry wymienione,słyszałem że to może być problem z przepływomierzem,jak by któś miał jakąś wiedze na ten temat to poprosiłbym o jakieś wskazówki co to może być, auto ma przejechane 190tyś udokumentowane,a i jeszcze jedno, przy pierwszym rozruchu auta silnik przez jakieś 3 sekundy zachowuje sie tragicznie w sensie że strasznie nim szarpie, rodzice mają B4 z tym samym silnikiem i nic takiego sie nie dzieje,z góry dzięki za odpowiedzi

Pierwszy problem: przepływomierz lub zawór N75
Drugi problem: kąt wtrysku do ustawienia.

PostNapisane: 09.lis.2005 12:14:17 
Klubowicz

problem telepania po odpaleniu to raczej swieczki niz kat wtrysku bo z chwila uruchomienia motorka ECU juz sam sobie oblicza - korekta dynamicznego kata wtrysku to juz chiptuning.
jesli chodzi o przeplywomierz to sprawdz Vmaxa, ewentualnie odepnij przeplywomierz i zobacz czy niunia zachowuje sie tak samo.

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

PostNapisane: 09.lis.2005 12:19:51 
Użytkownik

Bilu napisał(a):
problem telepania po odpaleniu to raczej swieczki niz kat wtrysku bo z chwila uruchomienia motorka ECU juz sam sobie oblicza - korekta dynamicznego kata wtrysku to juz chiptuning.

Absolutnie sie nie zgadzam. Sprawdzone to zostało u mnie i nie tylko, zła wartość kąta wtrysku (08/000/01) oznacza złe odpalania i telepawkę, rozumiem ze w/g Ciebie korekta dynamicznego kąta na VAG`u to tez chiptuning ;-)
Świece w 1Z`cie mają znaczenie przy ujemnych temperaturach, przy dodatnich może ich nie byc a i tak auto odpala (też testowane i sprawdzone). :)
Niemniej oczywiścei można je też sprawdzić. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2005 12:46:07 
Użytkownik

Dzieki za odpowiedzi, zaczne sprwdzać wszystko pokolei, co do świeczek to rzczej nie bo z tym odpalaniem i szarpaniem było tak samo jak było jeszcze ciepło czyli świece nie grzały,aczkolowiek, miałem kiedys przypadek że kontrolka od świec mrugała podczas pracy silnika, ale znikło,mam prośbe czy macie jakieś linki do tych spraw:
-jak sprawdzic przepływomierz,
-jak sprawdzić N75 i gdzie się on znajduje w A4,
jak sprawdzić kąt wtrysku i ewentualnie czy można go porawić - skorygować we własnym zakresie(na przykład za pomocą VAG).
Dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2005 12:48:12 
Użytkownik

a zapomniałem dodać ze jak już autko było raz odpalone po nocnym postoju to nie ma problemu z tym szarpaniem i chodzi powiedzmy idealnie

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2005 13:12:04 
Użytkownik

dark79 napisał(a):
Dzieki za odpowiedzi, zaczne sprwdzać wszystko pokolei, co do świeczek to rzczej nie bo z tym odpalaniem i szarpaniem było tak samo jak było jeszcze ciepło czyli świece nie grzały,aczkolowiek, miałem kiedys przypadek że kontrolka od świec mrugała podczas pracy silnika, ale znikło,mam prośbe czy macie jakieś linki do tych spraw:
-jak sprawdzic przepływomierz,
-jak sprawdzić N75 i gdzie się on znajduje w A4,
jak sprawdzić kąt wtrysku i ewentualnie czy można go porawić - skorygować we własnym zakresie(na przykład za pomocą VAG).
Dziekuje

Migająca kontrolka świec w czasei jazxdy oznacza wodę w odstojniku filtra paliwa. Nalezy ją spuścic uzywajac korka w dolnej czesci filtra paliwa.
Cala reszta opisana w archiwum forum, poszukaj nieco ;-)

PostNapisane: 09.lis.2005 21:17:17 
Użytkownik

Auto: Renata
baskecior napisał(a):
Bilu napisał(a):

Absolutnie sie nie zgadzam. Sprawdzone to zostało u mnie i nie tylko, zła wartość kąta wtrysku (08/000/01) oznacza złe odpalania i telepawkę, rozumiem ze w/g Ciebie korekta dynamicznego kąta na VAG`u to tez chiptuning ;-)
Świece w 1Z`cie mają znaczenie przy ujemnych temperaturach, przy dodatnich może ich nie byc a i tak auto odpala (też testowane i sprawdzone). :)
Niemniej oczywiścei można je też sprawdzić. ;)

zgodze sie z basketem....... mialem to samo ,luz kola na wale korbowym = szalejacy kat wtrysku co za tym idzie po odpaleniu autkiem telepie przez kilkanascie sekund......... :peace:
reszta odpowidzi jest na forum.... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2005 00:44:43 
Użytkownik

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi,, zaczne chyba N75 potem przepływomierz i oczywiście koło na wale, dobrze sie sklada bo rozrząd jade w nastepnym tyg.wymienic to bedzie okazja sprawdzic,jak juz z tego wybrne to nie omieszkam poinformować co to było, arigatou :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2005 00:50:35 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
ktoś już opisywał kiedyś podobny problem, też miał do wymiany jechać...ale nie dojechał :P

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2005 00:53:33 
Użytkownik

A co do kontrolki, z tego co wiem w A4 nie ma czujnika wody w filtrze paliwa, bynajmniej u mnie,chyba ze gdzieś indziej sie znajduje, w B4 jest jakiś czujnik wkręcony od dołu w filtr paliwa,to może być to,w każdym razie świeczki też sprawdze,wielkie dzięki za szystkie informacje :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2005 06:50:19 
Użytkownik

dark79 napisał(a):
A co do kontrolki, z tego co wiem w A4 nie ma czujnika wody w filtrze paliwa, bynajmniej u mnie,chyba ze gdzieś indziej sie znajduje, w B4 jest jakiś czujnik wkręcony od dołu w filtr paliwa,to może być to,w każdym razie świeczki też sprawdze,wielkie dzięki za szystkie informacje :peace:

Czujnik jest-szukajcie az znajdziecie.
PS:rozrzad zlec fachowcowi... dobrze radze :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2005 09:05:07 
Użytkownik

Rozrządu sam nie wymienie ,jasna sprawa, mam dobrego mechanika, tak mi sie wydaje ;-) , dzisiaj ranno to strasznie dygotał, i mam prośbe bo nie moge znaleźć, jak sprawdzić kąt wtrysku za pomacą VAG COM i jakie parametry powinny być, a z tą kontrolką,narazie nie świeci, flterek paliwa nowy to raczej wody nie ma,Dzieki 4 all

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1