.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 20:29:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 b4 2.0 ABT - problemy z silnikiem !!! - pomocy !!!
PostNapisane: 30.lis.2005 01:09:04 
Użytkownik

Witam serdeccznie jestem posiadaczem takiego auta jak w tytule.
Auto jak jest zimne działa bardzo dobrze.
po przejechaniu XX kilometrow i lekkim zagrzaniu silnika zaczyna swoj koncert.
Mianowicie po odpaleniu plywaja obroty momentami wydaje sie jakby palil na 3 gary po dodaniu gazu wyczówalna jest taka dziura w gazie jakby chciał jechać ale cos go hamowało. Po mocniejszym nacisnięciu pedału gazu jest efekt szarpnięcia i auto zaczyna się wkręcać na obroty ale czasami nawet podczas tego momentu czuje się że auto się dusi. Napisze co zostało wymienione:
Kopułka , Palec, Sonda Lambda, Czujniki tempreratury (komp, wskaźnik), filtr powietrza, olej (ale mniejsza o to ), świece. Co sugerujecie drodzy koledzy !

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 01:59:37 
Użytkownik

przewody wysokiego napiecia., sprawdz prawdopodobnie masz tak jak ja miałem, jeden z przewodów tak ześniedział przy fajce ze juz niełaczył..... spróbuj moze pomoze,

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=23870

B4 ABT 2.0 +LPG 91r.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 10:26:38 
Klubowicz

Te objawy masz cały czas, czy też jak silnik chwilę popracuje nierówno to zaczyna normalnie jechać? Ja rok temu miałem podobnie, szukałem przyczyny ale nie znalazłem, a autu samo przeszło. Ja obstawiam u siebie jakąś nieszczelność w dolocie, ale nic nie znalazłem, a samochód jeździ normalnie to dałem spokój.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 11:18:46 
Użytkownik

sebolec napisał(a):
Te objawy masz cały czas, czy też jak silnik chwilę popracuje nierówno to zaczyna normalnie jechać? Ja rok temu miałem podobnie, szukałem przyczyny ale nie znalazłem, a autu samo przeszło. Ja obstawiam u siebie jakąś nieszczelność w dolocie, ale nic nie znalazłem, a samochód jeździ normalnie to dałem spokój.

Dokładnie tak jak go trochę pocisne w gaz lub pojade chwile to mu przechodzi ale nigdy mu nie przejdzie nie ruszajac go jeśli zapale po tym jakims czasie o ktorym pisalem to jest on w stanie tak sie dlawic ze trzesie calym autem.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 14:23:59 
Użytkownik

W zgadywanie można się bawić ale chyba to nie ma większego sensu. Dobrze byloby żeby ten samochód zobaczył ktoś kto jest dość oblatany w tych sprawach:). Jeśli nie masz kogoś takiego mogę dać Ci nr do dobrego mechanika z Lublina, może będzie mógł i chciał Ci pomóc. Jak będzie pytał jak Go znalazłeś powiedz mu że masz ten nr ode mnie: Marcin Pęcak. Tak się składa że gość ma to samo nazwisko co ja ale to tylko przypadek-nie jesteśmy spokrewnieni :064: Opowiedz Mu dokładnie co jest, co już zrobiłeś i poproś o wskazówki to może będzie mógł Cię naprowadzić na właściwy trop
Nr do warsztatu: Pęcak Marek 081-7438888
Jak się zdecydujesz zadzwonić to napisz jak było :piwo:
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 14:58:24 
Użytkownik

to w takim razie musisz podjechać do mechanika zeby podregulował ci wolne obroty...... bo widocznei masz je źle ustawione...

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=23870

B4 ABT 2.0 +LPG 91r.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 15:26:43 
Użytkownik

Kevin napisał(a):
to w takim razie musisz podjechać do mechanika zeby podregulował ci wolne obroty...... bo widocznei masz je źle ustawione...

czym sie reguluje wolne obroty ? w silnikach ABT ?

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2005 15:50:16 
Użytkownik

No i coz no i znalazlem przyczyne - po raz kolejny sonda lamba ale to moja wina bo zawsze na nia zaluje raz kupilem jakas uzywke a teraz jakas japonska podrobe ktora strzela w moj komputer 3 - 4 V a powinna od 0.1 do 1

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2005 17:31:13 
Użytkownik

Dawidszn, z zasady działania i budowy sondy lambda 1 woltowej wynika, że sonda sama z siebie nie jest w stanie wygenerować napięcia wyższego niż 1 V. W związku z tym nasuwa się tylko jedna przyczyna, przebicie do obwodu sygnałowego napięcia z obwodu grzałki. Może to być spowodowane kilkoma przyczynami: przebicie na przewodach lub wtyczce np. z powodu wilgoci (nie w samej sondzie), przebicie wewnątrz sondy z powodu przepalenia izolacji na przewodach oraz przebicie wewnątrz sondy przez przepalenie izolacji samej grzałki. Proponowałbym poszukać przyczyny padania sondy, jeśli jesteś pewien kiepskiej jakości sondy to ok., ale jeśli nie to możesz wtopić kasę, a efekt będzie żaden.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1