.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 11:58:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy montował ktoś BOV do 1.8T AEB ?
PostNapisane: 29.lis.2005 11:38:09 
Użytkownik

Witam!
Interesuje mnie czy ktoś montował już zawór atmosferyczny BOV do silnika 1.8T [AEB] ? Podobno przy autach wyposażonych w MAF są problemy z przepływomierzem i auto jest zalewane. Głównie chodzi o upuszczenie nadmiaru ciśnienia z układu do atmosfery. Zakładam, że ciśnienie ładowania będzie w granicach 0,6-0,65 bara, więc można zawór ustawić na około 0,7-0,75bara co powodowało by, że turbinka nie traciłaby znacznie obrotów podczas zmiany biegów. Nie wiem czemu, ale jakoś odczuwam to podczas jazdy :/

aha, i jeszcze jedno. Czy założenie BOV może mieć negatywne skutki (pomijając problem MAF) ? Bo rozumiem to tak, że gdy zawór się zepsuje to biorę pod uwagę dwa wyjścia - auto nie jedzie bo ciśnienie jest upuszczane w całym zakresie prędkości obrotowej lub auto jedzie z zachowaniem wszystkich seryjnych parametrów bez efektu upuszczanego powietrza (wersja optymistyczna, przy zamkniętym zaworze :) )

ZA wszelkie porady z góry dziękuję :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2005 19:48:22 
Użytkownik

niby tak jest jak silnik ma MAF to nie powinno sie zakladac BOV
u mnie skonczyl zywot orginalny DV i zamowilem sobie nowy, a dzisiaj pozyczylem od kolegi BOV (z upustem tylko w atmosfere) i sobie zamontowalem na probe w seryjne miejsce DV i powiem ci ze jak narazie zero bledow,wszystko cacy cisnienie laduje tyle co ladowalo o niebo lepsza reakcja przy zmianie biegow no ten dzwiek :D ,poganiam tak pare dni i zobacze jak bedzie cacy to seryjny badziew do kosza a to sobie wstawie tylko ze juz przed przepustnica

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2005 22:12:04 
Użytkownik

A czy jechałeś może z VAGiem i sprawdzałeś błędy ?
Czy firma i jakość wykonania BOVa ma wpływ na jego "działanie" ? Słyszałem, że niektórzy sobie wkładają jakieś samoróby i jest OK, a niektórzy zaś kupują zawory po około 1500zł i na czym polega taka znaczna różnica ? Wg mnie zarówno te tańsze BOV jak i droższe powinny spełniać dobrze swoje zadanie, bo w sumie to chodzi tylko o upuszczenie nadmiaru powietrza :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1