.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 00:01:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: nagrzewnica C4 klima
PostNapisane: 28.lis.2005 16:58:20 
Użytkownik

witam musze wymienic nagrzewnice jak juz sprawdziłem robi się to od podszybia na co zwrócić uwagę ? ile czasu to zajmie co trzeba demontować ?
a i jeszcze jedno wazne ubywa mi płynu dosyc szybko a jak właczam ogrzewanie to na początku jest lekki smrodek chłodziwa (stad diagnoza ze to nagrzewnica) gdzie leci płyn z nagrzewnicy jak jest nieszczelna może ktos wie miał juz to ?? a i czy poza nagrzewnicą może to być coś innego np jakis zawór bo co prawda nagrzewnica jest nonstop w obwodzie ale w etce widziałem jakiś zawór
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2005 00:12:16 
Użytkownik

WItaj
Kiedyś znalazłem post Bossa:
Demontaż nagrzewnicy: zaczynamy od strony kabiny. Odkrecamy polke pod kierownica oraz demontujemy schowek po stronie pasazera. Wyciagamy "kolanka" nawiewow. Odkrecamy nawiewy dolne po stronie kierowcy i pasazera. Wyciagamy gume nawiewu tylnego. Nastepnie rozlaczamy dwa zlacza elektryczne znajdujace sie centralnie za radiem. Mozna sprobowac zrobic to bez demontazu radia jednak sprawniej jest przy wyciagnietym grajku.
Teraz kolej na demontaz od strony silnika. Podnosimy maske na max i demontujemy wycieraczki oraz plastiki podszybia. WYcieraczki demontujemy wraz z silnikiem. Nastepnie odlaczamy wszelkie przewody oraz rurki polaczone z centralnie polozona nagrzewnica. Nastepnie rozkrecamy tasme oplatajaca nagrzewnice. Jezeli samochod posiada klime wyciagamy gume laczaca ja z nagrzewnica. Teraz odkrecamy przewody wodne podpiete po prawej stronie do nagrzewnicy. Troche wody wyplynie - bedzie konieczne odpowietrzenie ukladu wodnego.
Majac wszystkie przewody odlaczone lapiemy za nagrzewnice i zaczynamy ciagnac. Wielkosc przylozonej sily zalezy od wytrzymalosci gumowo-gabkowej uszczelki pod nagrzewnica. Wyciagamy nagrzewnice.
Powodzenia
Darp

A6 C4 2.5TDI 115KM

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2005 09:57:55 
Użytkownik

Oki temat chyba nieaktualny nasiałem paniki bo prawdopodobnie układ był zapowietrzony i sie powoli odpowietrzał jakiś dłuzszy czas temu wymieniałem płyn ale samochodem poruszam się na codzien na dystansie 2 kilomnetrów w jedną stronę więc pracuje w sumie na małym obiegu bo ubytki płynu po dwóch dolewkach ustały jak narazie jest dobrze i grzeje
jednak na przyszłość (odpukać) lub dla innych ale też z ciekawości zadam pytanie po co rozmontowywać elementy w srodku skoro nagrzewnica wychodzi od strony silnika ??

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2005 23:40:06 
Użytkownik

Przepraszam ale nie dodałem że to fragment z instrukcji demontażu większej ilości elementów systemu ogrzewania. Demontaż nagrzewnicy jest tylko pewnym etapem prac, stąd info o demontażu póek w środku itp
:-)
Pzdr
Darp

A6 C4 2.5TDI 115KM

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2005 14:26:04 
Użytkownik

darp ma racje - to czesc prac o szerszym zakresie. Natomiast nagrzewnice masz polaczona w srodku kablami oraz przewodami nagrzewajacymi. Po prostu nie wyciagniesz jej bez demontazu w srodku.
Ten uklad to nie testuj dolewajac tylko odpowietrz go samodzielnie. W podszybiu obok nagrzewnicy jest zawor do odpowietrzenia. 20 minut roboty i bedziesz mial "piecyk" w srodku.

A6, Q 2.5 kombi, full, recaro sport -jest
A3 2.0 Q full - jest
S8 Q full - jest

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1