.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 18:12:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: CLIMATRONIC... pytanko
PostNapisane: 03.sty.2006 14:56:20 
Użytkownik

To moj pierwszy samochod z climatronikiem, ale wczesniej juz takimi sie poslugiwalem i nie sprawialo mi to zadnych klopotow... ale teraz zauwazylem pewne rzeczy, ktore mnie irytuja...
ustawiam sobie powiedzmy temp 20,5 st C i nawiew na kratki srodkowe i gorne... bez opcji AUTO, z najnizsza sila nadmuchu, zeby nie halasowalo mi podczas jazdy, klima wylaczona (ECON)... dlaczego podczas szybszej jazdy, albo po prostu, po chwili, sila nadmuchu wzrasta nawet do 4-5 kresek z 1???
Przeciez nie ustawialem AUTO, zeby natychmiast doprowadzil temperature wnetrza do wybranej przeze mnie? jak wzrasta do 4 kresek to zjezdzam z sila nadmuchu do jednej... wszystko ladnie i znow pyk pyk coraz to mocniejszy nadmuch... nie da ustawic sie recznie sily nadmuchu zeby taka zostala??

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 15:09:36 
Użytkownik

U mnie jest tak samo. Ustawiasz temp i gdy silnik sie rozgrzeje to climatronic proboje szybo nagrzac wnętrze samochodu a pozniej gdy temp. wnet. zostanie osiagnieta taka jak na wyswietlaczu to siła nadmuchu maleje. Ale to tylko moje złote mysli ;)

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 15:21:21 
Użytkownik

A nie wiecie może jak w Climatronicu przestawić minimalną temperaturę z 18 st. C na np. 16 st. C.
W zimę te 18 st. to trochę za dużo jak się siedzi ciepło ubranym, a zmniejszając na LO jest znowu za zimno.
Czy kroś próbował zmieniać temperatury w Climatronicu?
W jaki sposób to zrobić?

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 17:38:21 
Użytkownik

To chyba tak ma byc u mnie jest tak samo u ojca w A6 tez szwagier ma A4 i to samo takze nie zwracaj uwagi.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 20:05:00 
Klubowicz

Hehe... u mnie tez tak bylo. Nigdy nie chcial ustac na jednej kresce.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 20:45:15 
Użytkownik

nie poprawiaj fabryki,ustaw sobie na "auto" i pozbędziesz się problemów. Ja w zimie mam ustawione na 20 stopni i jest cool

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 21:57:32 
Użytkownik

lukas23 napisał(a):
U mnie jest tak samo. Ustawiasz temp i gdy silnik sie rozgrzeje to climatronic proboje szybo nagrzac wnętrze samochodu a pozniej gdy temp. wnet. zostanie osiagnieta taka jak na wyswietlaczu to siła nadmuchu maleje. Ale to tylko moje złote mysli ;)

złote i poprawne :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 22:03:42 
Użytkownik

AvantosA4 napisał(a):
A nie wiecie może jak w Climatronicu przestawić minimalną temperaturę z 18 st. C na np. 16 st. C.
W zimę te 18 st. to trochę za dużo jak się siedzi ciepło ubranym, a zmniejszając na LO jest znowu za zimno.
Czy kroś próbował zmieniać temperatury w Climatronicu?
W jaki sposób to zrobić?

min 18 st. C
max 28 st. C
inaczej się nie da chyba że uchylisz okno :D
poniżej i powyżej same max-y

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 22:46:21 
Użytkownik

ustawienie temperatury już jest informacją dla sterownika, 'jaką temperaturę chcesz mieć w aucie' (niezależnie od tego, czy AUTOmatycznie ma wybierać którymi kanałami nagrzewać odpowiednie strefy, czy ręcznie mu je wskazać), stąd jego półautomatyczna praca przy uzyskiwaniu temperatury(to jest klimatronik, nie manual). I temperatura ta nie jest absolutnie temperaturą powietrza, jakie wylatuje z kratek. jeśli drażni cię półautomat - ustaw temperature np. 18,5 st. i nie bój się, że z kratek poleci 18,5, bo cieplejsze, tylko sterownik będzie starał się utrzymać tę temperaturę w środku, co nie będzie wymagało 'szybkiego' dostosowania się do tego przez nagły nadmuch powietrza. Najprościej, to tak jak koledzy piszą, ustawić go na AUTO, i zadać temperaturę, wtedy w najkrótszym czasie uzyskasz dtemperaturę, jaką ustawisz na sterowniku (chyba najkrótsza droga do tego co chcesz chyb aosiągnąć), i skorzystasz w pełni z funkcjonalności tych wszystkich termometrów, elektrycznych klap, itp. Przerywać cały czas pracę klimatronika, to tak jak mając Quattro, wychodzić przed wjechaniem w gruby śnieg, i odśnieżać, żeby się nie zakopać ;)

Tytuł: Re: CLIMATRONIC... pytanko
PostNapisane: 04.sty.2006 21:11:10 
Użytkownik

cookiemonster napisał(a):
To moj pierwszy samochod z climatronikiem, ale wczesniej juz takimi sie poslugiwalem i nie sprawialo mi to zadnych klopotow... ale teraz zauwazylem pewne rzeczy, ktore mnie irytuja...
ustawiam sobie powiedzmy temp 20,5 st C i nawiew na kratki srodkowe i gorne... bez opcji AUTO, z najnizsza sila nadmuchu, zeby nie halasowalo mi podczas jazdy, klima wylaczona (ECON)... dlaczego podczas szybszej jazdy, albo po prostu, po chwili, sila nadmuchu wzrasta nawet do 4-5 kresek z 1???
Przeciez nie ustawialem AUTO, zeby natychmiast doprowadzil temperature wnetrza do wybranej przeze mnie? jak wzrasta do 4 kresek to zjezdzam z sila nadmuchu do jednej... wszystko ladnie i znow pyk pyk coraz to mocniejszy nadmuch... nie da ustawic sie recznie sily nadmuchu zeby taka zostala??

pozdrawiam

dzieki wszystkim za rady.. tego sie obawialem ;-)
no to bede ustawial teraz na auto..

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1