.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 00:44:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stacyjka się grzeje ;/
PostNapisane: 05.sty.2006 17:33:41 
Użytkownik

sprawa jest taka, że jak mam włączone światła w b3 to na początku starsznie grzała mi sie stacyjka, postanowiłem to pominąć i zamontować przekaśnik tak co by prąd przez stacyjke nie szedł, no pomogło stacyjka sie już nie grzeje, ale za styki przekaźnika teraz sie nagrzewają do niebezpiecznych temperatur ;/ zmierzyłem natęzenie prądu na światłach wyskakuje mi 8,3A czy dobrze? i jak można pozbyć sie tego problemu?

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2006 18:09:03 
Użytkownik

pewnie czeka cie w niedługim czasie wymiana kostki w stacyjce,u mnie podobnie było i kostka padła.

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 06:14:54 
Użytkownik

Wymieniaj i to szybko .Takie własnie są przyczyny zapalen samochodów.Taka kostka to ok 50 zł a wymiana to ok 30 min wiec zabieraj sie do roboty .:):):)::):):):):)

Tytuł: Re: Stacyjka się grzeje ;/
PostNapisane: 06.sty.2006 07:53:08 
Użytkownik

qbis22 napisał(a):
sprawa jest taka, że jak mam włączone światła w b3 to na początku starsznie grzała mi sie stacyjka, postanowiłem to pominąć i zamontować przekaśnik tak co by prąd przez stacyjke nie szedł, no pomogło stacyjka sie już nie grzeje, ale za styki przekaźnika teraz sie nagrzewają do niebezpiecznych temperatur ;/ zmierzyłem natęzenie prądu na światłach wyskakuje mi 8,3A czy dobrze? i jak można pozbyć sie tego problemu?

Czy panowie koledzy dobrze przeczytali posta ?
Kolo pisze, że stacyjka już się nie grzeje i jest ok.
Natomiast jeśli chodzi o przekaźnik to do światełek powinien mieć zakres prądu 30-40A. Polecam Boscha lub Hellę. Polskie przekaźniki mają czasem problemy. Prąd rzędu 8-10 A jest dobry. Jak policzysz to na światłach mijania obie żarówy dają razem jakieś 110W. Podziel przez jakieś 12V i wyjdzie ci tyle ile masz na przekaźniku. Wszystko jest dobrze. A jak dalej się będzie grzał to poszukaj dla bezpieczeństwa przekaźników firm, o których pisałem wyżej.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 09:43:46 
Użytkownik

tylko sprawa jest taka że nie cały przekaźnik się grzeje tylko piny nie wiem czy właśnie o to chodziło i czy wymiana tego przekaźnika może pomóc?

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 09:51:50 
Użytkownik

aha i jaka jest ewentulana cena takiego przekaźnika?

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 10:16:05 
Użytkownik

Jeśli chcesz by się to nie grzało to kup dobry przekaźnik, a nie taki który ma styki wewnątrz z jakiegoś brązu czy czego tam. Najlepsze są styki srebrzone. Druga sprawa to kontakty i przewody jakich użyłeś do wykonania podłaczeń. Jeśli posłużyłeś się badziewnymi pinami z takim kolorowym plastikiem to będzie się grzało zawsze i może się stać coś gorszego. Czy przewody masz o odpowiednich przekrojach (jakieś 1,5mm2) ?

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 10:39:28 
Użytkownik

przewody są dość grube a co do pinów to użyłem zwykłych miedzianych... grzeje sie tylko sytk, kable sa w porządku, no nie licząc kawałka kabla gdzie jest ciepły od końcówki, ale jeszcze spróbuje z tym przekaźnikiem tak jak radziłeś

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1