.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 08:41:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Eska zes..ła się na rzadko - jakieś sugestie?? :/
PostNapisane: 21.sty.2006 01:19:31 
Użytkownik

No i w pi..zdu. Przed godziną zesrała mi się S2. Ale od początku. Ok półtorej godziny temu poszedłem odpalić eskę i troche nią pojeździć by się rozgrzała w te mroźne nocki.
Tak więc odpaliłem ją, postała z 7 minutek na 1500obr. Ja w tym czasie się przebierałem. Jak przyszedłem do samochodu miałem już temperature wody ok 80 stopni. Nie zwróciłem na to uwagi, gdyż pomyślałem że byłem dłużej w domu i że się rozgrzała. Wyjeżdżam obie. Jak zwykle spokojnie i delikatnie do 2000-2500obr. Po ok kilometrze strzał z tłumika. Hmm myślę dużo paliwka dostaje bo zimno to się dopaliło w wydechu. Po kolejnych dwóch kilometrach kolejny strzał. Tym razem droga była oświetlona i we wstecznym lusterku widzę kłeby dymu. Po 10-20 sekundach spokój- dym zanika.Tu już się zastanawiem co jest. Turbo mi padło?? I olejem rzyga?? Patrze na wskaźnik ciśnienia oleju - wszystko w porządku. Jadę dalej. Sytuacja się powtarza - strzał, bąk i spokój. Po 6km staje na światłach. Temp. wody, oleju OK. Ciśnienie też dobre. Ale kurcze obr jakieś małe 500-600 i na światłach tworzę ogromną zasłonę dymną. Myślę sobie no ładnie pewnie głowica, uszczelka, albo blok padł i mi przepala płyn chłodniczy. Niezwłocznie staję na stacji, otwieram maskę a tam silnik zarzygany olejem. Płyn chłodniczy w zbiorniczku jest(niezasyfiony). Odkręcam korek wlewu oleju- lekkie masełko jest ale to standart przy stożkach i wilgoci. Wyciągam bagnet by sprawdzić poziom oleju - olej jest na min. czyli toszkę mniej niż powinno być, masła nie ma, ale ten olej jak woda rzadki. Szkoda że nie miałem zapalniczki, sprawdziłbym po bagnecie czy paliwo czasem się nie dostało do oleju. Próbowałem zlokalizować wyciek oleju, nic nie było widać. Odpaliłem samochod - też nie widać wycieków. Zaraz zgasiłem i sholowałem go.

No i po tej długiej opowieści pytanie. Co się mogło stać? Odrazu uprzedzam że zanim odpaliłem samochód sprawdziłem płyn chłodniczy w zbiorniczku czy nie jest zamarznięty(nie był). A ten wyciek oleju jest od strony bagnetu.

PS. Zmarzłem jak cholera

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 02:53:14 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
prawdopodobnie nic wielkiego tylko Ci odma zamarzła :D

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 08:57:46 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
rok temu zamarzła mi odma. wtedy zaczyna kopćić olejem z rury. u mnie na szczeście ;) miarka nie siedziała ciasno to co chwila wysuwała sie i cisnienie uchodziło. przy tym właśnie obroty sobie falowały.

przyczyną zatkania była zamarzniety "majonez" w przewodach od odmy.

zobacz moze u ciebie jakiś simering przedmuchało.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 09:50:58 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Potwierdzam zamarznięta odma, ja miałem ostatnio to samo, ale coś mnie tknęło i zaraz po odpaleniu wyciągnąłem wąż od odmy z bloku i było wielkie booom, gęba cała z cząsteczek oleju :D
u mnie zdążyło wywalić uszczelke pod deklem rozrządu ma trzecim garze. :peace:

p.s puść odme wolno jeśli tak nie masz.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 09:54:31 
Użytkownik

Kolega mój stwierdził że wywaliło mi bagnetem olej, ale ja mu nie wierzyłem gdyż bąki mi nie odpowiadały. Troszkę pocieszyliście mnie tą odmą :). Tylko czy olejbyłby taki wodnisty przez zatkaną odmę?

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2006 15:52:31 
Użytkownik

:D :D Póki co jest w miare dobrze. Przewód od odmy jest zatkany. Przewód zdjęty i jest oki.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1