.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.cze.2025 00:26:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Coupe 2,3 20V q- kilka pytan
PostNapisane: 12.lis.2004 00:20:55 
Użytkownik

Witam!

Jako ze to moje pierwsze quattro chcialbym spytac o kilka kwestii ktore moga ( ale nie musza ;) ) byc w moim autku problematyczne. A wiec:

:?:1. Podczas ostrzejszego przyspieszania na jedynce mam wrazenie ze drzy mi w rece lewarek. Na innych biegach spokoj.

:?:2. Przy zawracaniu, z minimalnym gazem( bez przyspieszania) mam wrazenie, ze opony "szuraja", czuje to na kierownicy. Cos podobnego tylko oczywiscuie w duzo wiekszym stopniu pamietam z Jeepa Cherokee ktory nie mial miedzyosiowego mech roznicowego i zawracalem w zapietym 4x4

:?: 3. Przy dynamicznym ruszaniu i zmianie biegu slysze stuk z okolic lewarka. Jak zmieniam biegi spokojnie problemu nie ma. Poduszki pod skrzynia podono nie sa dramatyczne. Czy to moga byc podszki pod silnikiem? Jakies inne koncepcje?

Z gory dziekuje za rady!
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.lis.2004 00:34:01 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
na jedynce masz najwiekszy moment obrotowy przenoszony na kola wiec wszeliego rodzaju drgania sa dopuszczalne chyba ze sa zbyt duze , trudno przez net mi jest okreslic czy to jest to czy nie to ale wydaje mi sie ze nic nie dolega Twojemu autku w tej kwestii

zawracanie ma to dosiebie ze przeciwdzialasz kierunkowi toczenia na wprost stawiajac opor a jednoczesnie zmniejszajac opor w kierunku w ktorym chcesz jechac. Akurat zauwazylem ze Audi quattro ma chyba ciut lepszy promien skretu i byc moze ze to chodzi o to .

te stuki to moga byc przeguby na wale lub poduszki tylniego mostuale rowniez nie przejmowalbym sie tym zbytnio bo tak jak pisalem , ostrezej ruszajac wymuszasz na zawieszeniu ukladu napedowewgo przeciazenie i to dosc znaczne ktore nawet jakbys mial wszystko sztywno zawieszone to objawialoby sie stuknieciem ale wszystko jest kwestia skali problemu a ja takowej nie znam bo tego nie slyszalem

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 12.lis.2004 00:50:04 
Użytkownik

hans napisał(a):
na jedynce masz najwiekszy moment obrotowy przenoszony na kola wiec wszeliego rodzaju drgania sa dopuszczalne chyba ze sa zbyt duze , trudno przez net mi jest okreslic czy to jest to czy nie to ale wydaje mi sie ze nic nie dolega Twojemu autku w tej kwestii

zawracanie ma to dosiebie ze przeciwdzialasz kierunkowi toczenia na wprost stawiajac opor a jednoczesnie zmniejszajac opor w kierunku w ktorym chcesz jechac. Akurat zauwazylem ze Audi quattro ma chyba ciut lepszy promien skretu i byc moze ze to chodzi o to .

te stuki to moga byc przeguby na wale lub poduszki tylniego mostuale rowniez nie przejmowalbym sie tym zbytnio bo tak jak pisalem , ostrezej ruszajac wymuszasz na zawieszeniu ukladu napedowewgo przeciazenie i to dosc znaczne ktore nawet jakbys mial wszystko sztywno zawieszone to objawialoby sie stuknieciem ale wszystko jest kwestia skali problemu a ja takowej nie znam bo tego nie slyszalem

Dzieki za odpowiedz! :) Czyli dramatu nie ma... :D Zadno z tych zjawisk nie jest uciazliwe ani nie sugeruje koniecznosi natychmiastowej naprawy, wiec widze ze nie jest zle. Ale tak czy inaczej chce zeby wszystko bylo TIP-TOP ;)
Jutro moj pierwszy spot, wiec moze inni quattro'wnicy cos podpowiedza...

Tytuł:
PostNapisane: 12.lis.2004 01:03:35 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
moge Ci tylko doradzic ze jezeli chcesz sie dlugo cieszyc sprawna skrzynia biegow to nie strzelaj ze sprzegla z odciecia :P ... ja wiem czym to sie konczy , Leo tez wie :D .... ja tylko moge podziwiac ze pomimo wszystko te skrzynie tak duzo wytrzymuja :)

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 12.lis.2004 01:09:44 
Użytkownik

hans napisał(a):
moge Ci tylko doradzic ze jezeli chcesz sie dlugo cieszyc sprawna skrzynia biegow to nie strzelaj ze sprzegla z odciecia :P ... ja wiem czym to sie konczy , Leo tez wie :D .... ja tylko moge podziwiac ze pomimo wszystko te skrzynie tak duzo wytrzymuja :)

No co Ty, rzeźnickie czasy mam juz za soba... :peace:
Wogóle strzały ze sprzegła jakos mi nie lezą. Jak sobie wyobraże jakie sa naprężenia w napędzie, to mi juz przechodzi... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12.lis.2004 01:32:46 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Raz możesz spróbować - sprawdź jak fajnie :P

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 12.lis.2004 01:38:53 
Użytkownik

DeS napisał(a):
Raz możesz spróbować - sprawdź jak fajnie :P

A potem DeS stawia napęd...? :D :D :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1