.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.cze.2025 22:09:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4 AFN '96] Pomożecie mi ?
PostNapisane: 16.lip.2006 14:39:38 
Użytkownik

Witam ponownie!
Panowie mam prosbe: jestem nowym uzytkownikiem, od kilku dni jezdze A4 AFN z 96 roku. Jako, ze auto nie jest nowe bede musial przeprowadzic w nim maly serwis. Problem w tym, ze bede mial na to bardzo malo czasu wiec chce zgrac wszystko by nie bylo niepotrzebnych przestojów. Na codzien mieszkam w Belfascie, we wrzesniu wybieram sie do Polski (Łódź) i wtedy bede chcial odstawic autoi do mechanika:
Chcial bym sie poradzic, co powinienem wymienic przy okazji tego serwisu.
Czesci jakich firm kupowac, jakich sie wystrzegac. Ceny (orientacyjne) milo widziane...
Oto lista rzeczy ktore chce zrobic, powiedzcie co jeszcze przy okazji, jakim kosztem udam isie to zrobic i na jakich podzespolach.

1. wymiana oleju, filtra oleju (tu wiem ze kazdy byle nie Castrol ) zgodny ze specyfikacja Audi, ale jaki filtr? Polskie stosowac?
2. wymiana rozrzadu - pasek rolki. Czy pompe wody wymienic przy okazji - jaki koszt??
3. filtr powietrza j.w.
4. Plyn chlodzacy
5. przynajmniej sprawdzenie lub ewentualna wymiana plynu hamulcowego
6. wymiana uszczelki pod pokrywa zaworow.
7. diagnostyka amortyzatorow
8.Wymiana filtra paliwa. (jaki?)

tarcze i klocki sa swiezo po wymianie.

Przy zakupie auta nie dosluchalem sie niestety stukania zawieszenia przedniego - moze dla tego ze nie otwieralem szyb... Stukanie slychac TYLKO przy otwartych szybach i wydobywa sie z przodu nawet na malych nierownosciach.
Metaliczny dzwiek pojawia sie po lewej i prawej stronie. Czy da sie dokladnie zdiagnozowac ktory wahacz (jesli to on) nawalil? Jak najlepiej wymieniac wahacz - pojedynczo/parami/komplet? Czy stosowac zamienniki czy czesci tylko z serwisu?
Na koniec (a moze na poczatek) diagnostyka VAGiem...

Co jeszcze powinienem wymienic przy takim serwisie? Czy w audi sa jeszcze jakies filtry (np. kabinowy itp (nie mam klimy).

z gory dzieki za pomoc- mam andzieje ze bede mogl sie kiedys odwdzieczyc. Niestety nie bede mial za duzo czasu, bo do kraju przyjezdzam na 2 tygodnie.

DZIEKI!

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2006 17:47:57 
Użytkownik

Ja jężdzę na Castrolu GTD magnetic półsyntetyk.
Filtr powietrza to cena 20-40 zł
Filtr oleju od 20-50 zł
Filtr paliwa okoła 100
Filtrów nie kupuj polskich tylko man lub kleht.
Rozrząd to zależy od firmy od 400 do 700 z częściami.
Pompa wody jest w tym silniku na zewnątrz wię nie musisz jej wymieniać z rozrządem jak nie ma potrzeby.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2006 17:55:06 
Użytkownik

troche poczytalem archiwum i uzytkownicy nie nazekaja na Filtrona. Jednak nie raz juz spotkalem sie z opinia ze lepiej kupic filtry firmy MANN.

A rozrzad jakiej firmy?
Co do pompy - kazdy mowi ze wymina pompy wody to taka sama robota jak wymiana rozrzadu i ze warto wymienic wszystko na raz.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2006 18:02:29 
Klubowicz

1. pełen syntetyk (jakikolwiek byleby dobry, wcale nie wykluczaj Castrola), filtr Mann/Knecht/Filtron - koszt łączny około 200-240zł

2. pasek, rolki, koło, śruba, uszczelniacze - około 300zł, pompę wymień - 100-250zł zależy jaka

3. filtron - ze 25zł

4. płyn chłodzący zmień na zgodny z normą, kosztu nie podam

5. wymień, jest tani

6. jeśli puszcza to zmień - koszt ze 20zł

7. sprawdź sam organoleptycznie, jak już jest miękkawo, to wymień, jeśli bardzo szybko tłumią, to są ok, szarpaki na stacjach diagnostycznych to nawet na słabawych pokażą i 70%

8. mann/knecht - 100-120zł

Wahacze zmieniaj najlepiej parami, sypią się w podobnym tempie, a jak już rozbierasz to po co dwa razy. Sprawdzić się da, jeden rusza w odpowiedni sposób kierownicą (szybkie krótkie ruchy w obie strony, wolniejsze krótkie, a druga osoba trzyma łapę na wahaczu i momentalnie czuć luz.
Jak masz możliwość, to bierz oryginały, jeśli nie to jakiś zamiennik typu Febi/TRW spisze się w miarę dobrze.

Sprawdź tak samo jak wahacze końcówki drążków kierowniczych.

VAG'iem sprawdź go dokładnie, najlepiej z kimś kto się na tym zna. Testy obciążeniowe w jeździe i na wolnych powiedzą o stanie osprzętu silnika.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2006 19:50:12 
Użytkownik

SUPER - juz cos wiem :peace:
Z tym sprawdzaniem organoleptycznie to troche ciezko bo auto ma sprezyny obnizajace i jezdzi na niskoprofilowanych 17tkach.
Co do zawieszenia - parami rozumiem ze chodzi o jedna strone auta :D para gornych i para dolnych?
U mnie da sie uslyszec metaliczne postukiwanie po obu stronach auta z przodu, gdy przejezdzam jakąś nierownosc. Slychac TYL:KO przy otwartych szybach - do srodka zadne dzwieki nie docierają - jakies sugestie co to moze byc??

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2006 19:54:38 
Użytkownik

Auto: Renata
Gmblr napisał(a):
troche poczytalem archiwum i uzytkownicy nie nazekaja na Filtrona. Jednak nie raz juz spotkalem sie z opinia ze lepiej kupic filtry firmy MANN.

A rozrzad jakiej firmy?
Co do pompy - kazdy mowi ze wymina pompy wody to taka sama robota jak wymiana rozrzadu i ze warto wymienic wszystko na raz.

co do rozrzdau to paski ContiTech'a albo Gates'a .... codp pompy wody to jak nie wiesz kiedy byla zmieniana to lepiej zmienic bedziesz mial swiety spokoj a i finansowo nie jest to takie straszne (max 200 zł)

P.S lepiej zrobic raz a porzadnie ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2006 23:53:19 
Klubowicz

Jak postukiwanie i tylko na zewnątrz, to amory mogą padać.

Parami to tak jak opisałeś, góra/dół po danej stronie.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1