.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.cze.2025 18:58:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4 2.5TDI AAT] Problem z zegarami, kontrolkami i Klimą
PostNapisane: 13.cze.2007 22:05:07 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie.
Napotkałem w moim nowym nabytku Kilaka problemów.
W autku mam krótką deskę.
1- po przekręceniu kluczyka zapalają mi sie tylko trzy kontrolki :Akumlator , ABS, Check Engine. Czy nie powinno się coś jeszcze świecić?
Nawet jak włączę światła to nie zaświeca się żadna kontrolka.
2.- U góry na środku deski jest wyświetlacz - czy powinno sie na nim coś wyświetlać ? Od czasu do czasu jak włączę radio to czasem pokazuje się napis RDS i nr stacji. Niestety ten napis pokazuje się tylko czasem i tylko przy wączonych światłach.

3. Wariuje poziom paliwka. W baku jest jeszcze 50 Litrów a na wskaźniku połowa.

4. Wskaźnik temperatury czasem nie pokazuje jak nagrzewa się silnik tylko od razu wstaje do 90 stopni-oczywiście juz po rozgrzaniu silnika.

5. Przy odpalaniu czasem coś piknie raz, czasem piknie dwa razy, a czasem nic nie piknie :)

6. Po otwarciu drzwi kierowcy nie zapalają się lampki. Krańcówka chyba działa bo brzęczyk od radia i świateł działa.

7. Czy instalacja radiowa jest na zwykłych kostkach iso?

8. Czy naciskając śnieżkę na klimatroniku przy włączonym silniku, dmuchawa powinna wystarować czy nie???

9. Czy w modelu z 1991 roku jest filtr przeciwpyłkowy?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za ich natłok.
Forum przeszukuję juz ze trzy tygodnie i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Są one dla mnie bardzo ważne ponieważ moim celem jest doprowadzenie autka do fabrycznego stanu.
Niestety instrukcję nie dość że mam po francusku to jeszcze na rysunkach jest długa a nie krótka deska.

Z góry bardzo dziękuje za rady i sugestie.

Pozdrawiam
gabson

Tytuł:
PostNapisane: 14.cze.2007 06:20:02 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
1,2,3,4,5 -na moje oko to zimne luty w liczniku,
6, Napewno stycznik w dzwiach, z tego co pamiętam ten od kierowcy ma dwie wsówki, może jedna spadła , albo nie łączy
7 Powinny być typowe jak w blaupunkcie, możesz miec jednak aktywne głośniki ze wzmacniaczami z tyłu, jezeli radio jest nie orginalne nie zagraja bez przeróbki.
8 Z tego co pamietam to chyba na pierwszym biegu powinna zacząć działać, ale nie jestem pewien.
9 Jezeli jest klima to nie ma.

Tytuł: Re: [100 C4 2.5TDI AAT] Problem z zegarami, kontrolkami i Kl
PostNapisane: 14.cze.2007 07:40:03 
Użytkownik

Auto: Audi A4 Avant B8
gabson napisał(a):
1- po przekręceniu kluczyka zapalają mi sie tylko trzy kontrolki :Akumlator , ABS, Check Engine. Czy nie powinno się coś jeszcze świecić?
2.- U góry na środku deski jest wyświetlacz - czy powinno sie na nim coś wyświetlać ? Od czasu do czasu jak włączę radio to czasem pokazuje się napis RDS i nr stacji. Niestety ten napis pokazuje się tylko czasem i tylko przy wączonych światłach.

3. Wariuje poziom paliwka. W baku jest jeszcze 50 Litrów a na wskaźniku połowa.

4. Wskaźnik temperatury czasem nie pokazuje jak nagrzewa się silnik tylko od razu wstaje do 90 stopni-oczywiście juz po rozgrzaniu silnika.

5. Przy odpalaniu czasem coś piknie raz, czasem piknie dwa razy, a czasem nic nie piknie :)

6. Po otwarciu drzwi kierowcy nie zapalają się lampki. Krańcówka chyba działa bo brzęczyk od radia i świateł działa.

7. Czy instalacja radiowa jest na zwykłych kostkach iso?

8. Czy naciskając śnieżkę na klimatroniku przy włączonym silniku, dmuchawa powinna wystarować czy nie???

9. Czy w modelu z 1991 roku jest filtr przeciwpyłkowy?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za ich natłok.
Forum przeszukuję juz ze trzy tygodnie i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Są one dla mnie bardzo ważne ponieważ moim celem jest doprowadzenie autka do fabrycznego stanu.
Niestety instrukcję nie dość że mam po francusku to jeszcze na rysunkach jest długa a nie krótka deska.

Z góry bardzo dziękuje za rady i sugestie.

Pozdrawiam
gabson

ad 8

powinna startować

harryON

Hyundai i30 2009 - sprzedany
Audi A6 2.5TDI quattro AKE+virus 2001 - sprzedany
Chrysler Grand Voyager 2.8CRD Comfort 2007 - sprzedany
Audi A6 2.5TDI Avant C4 - sprzedany

Tytuł:
PostNapisane: 14.cze.2007 13:26:44 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
1,2,3,4,5 -na moje oko to zimne luty w liczniku,
6, Napewno stycznik w dzwiach, z tego co pamiętam ten od kierowcy ma dwie wsówki, może jedna spadła , albo nie łączy
7 Powinny być typowe jak w blaupunkcie, możesz miec jednak aktywne głośniki ze wzmacniaczami z tyłu, jezeli radio jest nie orginalne nie zagraja bez przeróbki.
8 Z tego co pamietam to chyba na pierwszym biegu powinna zacząć działać, ale nie jestem pewien.
9 Jezeli jest klima to nie ma.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jak sprawdzić czy głośniki są ze wzmacniaczami??
Czy jak lukne od dołu i zobaczę spoð głośnika to będzie je widać?
Rozumię że przeróbka będzie polegała na przelutowaniu kabelków od tych wzmacniaczy bezpośrednio pod głośnik? Czy mam rację?
Pozdrawiam
Gabson

PostNapisane: 14.cze.2007 13:31:25 
Użytkownik

harryON napisał(a):

ad 8

powinna startować

harryON

U mnie niestety nic się nie dzieje.
Bezpiecznik sprawdzony i przekaźnik pod maską też.
W takim razie trezba się umówić na wizytę u speca od Klimy.
Co dziwne jak włączę ją np plusikiem od regulacji temp. lub regulacji siły nawiewu to na wyświetlaczu zaświeca się śnieżka. Nie ma jednak możliwości jej wyłączenia albo ja nie wiem jak to zrobić.

Pozdrawiam
Gabson.

PS. Wszelkie dalsze sugestie bardzo mile widziane :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.cze.2007 13:20:42 
Użytkownik

Wczoraj zanurkowałem do bagażnika i z tyłu są głośniki nokia ze srebrnymi koszykami.
Wchodzą do nich po 4-ry przewody. Czy to są te głosniki ze wzmacniaczami?
Czy lepiej kubić nowe głośniki - jeżeli tak to jaki rozmiar - czy może przeróbka nie jest problematyczna?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

Pozdrawiam
Gabson

PostNapisane: 15.cze.2007 13:47:50 
Użytkownik

gabson napisał(a):

na pewno powinny być czerwone kontrolki ciśnienia oleju i płynu chłodzącego
gabson napisał(a):

to nie ma nic do rzeczy
gabson napisał(a):
2.- U góry na środku deski jest wyświetlacz - czy powinno sie na nim coś wyświetlać ? Od czasu do czasu jak włączę radio to czasem pokazuje się napis RDS i nr stacji. Niestety ten napis pokazuje się tylko czasem i tylko przy wączonych światłach.?

coś jest źle podłączone w radiu
gabson napisał(a):

umierający czujnik temp. - też to miałem. Taki duży, mosiężny, na króćcu łączącym górę chłodnicy z silnikiem

Tytuł:
PostNapisane: 15.cze.2007 21:35:10 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź.
Podświatlałem wszystkie kontrolki latarką i po prostu nie ma u mnie tych kontrolek .
Co z tym radiam może byc źle podlączone? Tak jak pisalem czasem się wyśietla napis RDS a pod spodem np u1. Od trzech dni na tym wyświetlaczu nic się nie wyświetla.
Jak mialem za mało płynu chłodnicy to wyświetlał się duży znaczek termometra z falującym płynem ale po chwili migał coraz słabiej aż zgasł.
Czujnik wymienię w takim razie w przyszlym tygodniu.

A tak przy okazji.
jeżeli zakupiłbym długą deskę z A6 c4 TDI i chiał ją włożyć do mnie to będzie pasowała? Jak by się zachowywały liczniki przebiegu ? Zadzaiłałyby prawidłowo?

pozdrawiam
Gabson

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2007 08:14:19 
Użytkownik

No, no - jesli nie masz kontrolek to pozdrowienia dla poprzedniego właściciela :peace:
Jeśli raz coś się wyświetla a raz nie to może być jakiś skorodowany lub zaśniedziały styk ( z tyłu w radiu lub w desce) - trzeba dokładnie obejżeć, przeczyścić, zakonserwować.
Co ze zmianą deski - nie wiem, nie chcę "czarawać"

Strefa czasowa: UTC + 1