.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 18.lip.2025 19:40:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 08:41:55 
Klubowicz

Zgadzam sie z przedmówcą. Antena Sirio Triflex sprawdza sie w trasie , zasieg jaki zapewnia w zupelnoscci wystarcza do sledzenia sytuacji na drodze. Najwazniejsze jest ze nie zwraca uwagi amatorów cudzej wlasnosci - nie widać ze w samochodzie jest CB.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2006 18:39:22 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
bezduszny napisał(a):
subzer0 napisał(a):
W przyszlym tygodniu bede montowal u siebie antene Triflex firmy Sirio, jest to antena 3 w 1. Radio/CB/GSM - moze ktos powie, ye jak cos jest do wszystkiego to tak własciwie do niczego... ale ja wyznaje zasade potestujemy to zobaczymy, napisze moje wrazenia z odbioru.
Najwazniejsze w tej antenie jest to, ze antena wyglada jak standardowy bat ze stajni VW i nikogo nie zainteresuje ze masz CB, czytaj nikt nie bedzie chcial zwedzic gruchy, dodatkowy plus to to, ze montuje sie ja w istniejacy otwor dachowy, masa jest z dachu a dlugosc anteny to 1/4 fali, przy takim rozwiazaniu powinny byc 2-4 km odbioru a tyle wystarczy zeby sie zapytac "...jak tam bracie z czerwonej Scani druzka na Wroclaw... :diabel:

Mam taką antenkę od ponad roku i jestem zniej very zadowolony.

Zasięg spokojnie 5km... jakość odbioru naprawdę dobra.

Od razu do tej antenku musisz załozyć wzmacniacz antenowy (zamontować go za radiem, koszt około 15-20 pln) bo dość znacząco ścina zasię FM.

No tak ... magia marketingu ...
Koledyz , zapamiętajcie jedno ... założenie małej anteny + wzmacniacza da efekt w postaci spotęgowania szumów ... zasięgu nie zwiększy. Dotyczy to ogólnie technik przesyłu drogą radiową.
Albo porządna antena, albo dać sobie spokój ...
Zatsnawialiście się dlaczego czasem, gdy jedziecie , ktoś was spyta : "Koledy jak ścieżka na x....", odpowiadacie mu , a on próbując się dopytać sieje tylko syf w eter , a efekt jest taki że rozmowa się ucina dość szybko ... ale za to ma magnesówkę i mega wzmacniacz ...
Powodzenia ...

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2006 18:57:20 
Użytkownik

Basket. Ten wzmacnicz nie dotyczy pasma CB.... a zwykłego radia

Standardowa antena radiowa (dachowa) montowana na na autach VAG ma wbudowany od razu już wzmacniacz.

Kiedy zmienimy ją na SIRIO Triflex tracimy na jakości odbioru zwykłego radia niestety... stąd ten wzmacniacz.

Tytuł: Triflex - juz mam
PostNapisane: 02.lis.2006 10:07:53 
Użytkownik

Zamontowalem Triflexa i zrobilem traske nad morze 1480km, zadna suszareczka mnie nie zaskoczyla, dodatkowo zaoszczedzilem stania w korku - i chyba o to w tym wszystkim chodzi.
Teraz do wrazen:
1. W moim przypadku mam ja podlaczona do radyjka Alana 42 Multi (takie przenosne malenstwo wszystko miesci sie w gruszce) jest to chyba najgorszy z mozliwych wariantow, teoretycznie slaba antena i dodatkowo slabe radio - ale to dziala. Szumy co prawda sa slyszalne caly czas ale ja CB nie uzywam do nasluchiwania co kto ma do powiedzenia o Giertychu bo swoja opinie juz mam :/ tylko do konkretnej wymiany informacji i podczas takiej rozmowy odbior jest czysty i wyrazny. Zasiegu tego zestawu jadac jeszcze nie mierzylem, na postoju uzyskalem potwierdzone 7 km, z mijajacymi sie autami rozmawialem i bylo ok na jakies 2-3 km.
A teraz hit radyjko perfekt miesci sie na polce z lewej strony kierownicy, tam wypuscilem kabel antenowy i zasilanie. Teraz tylko siegam lewa i mam radyjko w reku, mam automat wiec prawa jest wolna, podczas jazdy gruszke mozna polozyc na uchwyt drzwi i spoko uzywac kiedy bedzie taka potrzeba.
2. Antena bardzo dobrze spisuje sie rowniez jako FM i GSM, mam oryginalny zestaw glosnomowiacy na Nokie 6110 i na calej trasie nie stracilem zasiegu (przynajmniej tak mi sie wydaje).
3. Radia CB nie widac, antena wyglada jak zwykla VW i nie rzuca sie w oczy, mam nadzieje ze tak pozostanie i nikt mi jej nie zwedzi.
Jak zrobie fotki to je tu wrzuce.
pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2006 11:25:59 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
Ja mam u siebie ONWE MK3 i antenke ALANA PC4 na uchwycie klapowym. Jestem MEGA zadowolony, teraz audio w moim aucie ma urop bo tylko z radyjkiem śmigam :peace:

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2006 20:26:18 
Użytkownik

Ja miałem wcześniej w toyocie radyjko pod sterowaniem nawiewami a nad popiołką tam gdzie miejsce na kasety,było głęboko schowane,ale super sterowanie było.Wtedy miałem antene Magnum około 1,8m(na klapie,ale sedan) za 120zeta i nie było szału.

W mojej A6 teraz mam w półce pod fajerą też głęboko schowane,troche gorzej ze sterowaniem ale nie jest źle i nie zawdzam kolanem,jest dobrze,Antena na stałe na klapie bagażnika(Avant) u góry i tylko 1.4m(dlatego że i tak jest wysoko i chyb a jak bym dał 1,8 to czubki drzew bym zachaczał) ale za to president za ponad 200 i jest o niebo lepiej mimo że krótsza.Co firma to firma.

A więc panowie radio dużej różnicy nie robi może być nawet staruszek,ale antena to jest najważniejsze,nie jakieś tam najtańsze na mały magnes krótkie badziewie,żeby mieć zasięg na 1km podczas jazdy,ale pożądna i wtedy wszystko czysto i wyraźnie.
Pozdrawiam

Audi A6 C4 2.5TDi quattro Avant było :(
BMW 330d sedan

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2007 20:06:17 
Użytkownik

witam przeczytałem cały wontek i nadal nie wiem jaka różnica czy radyjko kupować z FM czy AM w zupełności wystarczy ?

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2007 22:14:40 
Klubowicz

Przyjelo sie ze nadajemy w AM i raczej sie nie zanosi na przejscie w FM.
Do normalnego - drogowego - poslugiwania sie CB radiem w Polsce w zupelnosci wystarczy tylko AM.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2007 22:44:46 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
jjanek napisał(a):
witam przeczytałem cały wontek i nadal nie wiem jaka różnica czy radyjko kupować z FM czy AM w zupełności wystarczy ?

Chłopie "odgrzewasz" rocznego kotleta i zadajesz pytanie jak dziecko. Moim zdaniem jedz do majserka niech Ci to odpali ,zestroi, i pokaze "" co i gdzie,,, a pózniej to juz mozesz stawiać nośną i walić muze w eter. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2007 03:47:28 
Użytkownik

dziękuje za odpowiedź a tak na marginesie mały v8 nie denerwuj się tak ja mam zasade nie wiem to pytam a nie udaje że sie znam na wszystkim fakt jest taki że temat jest z 2006 ale myśle że wiele osób najpierw zanim zada pytanie to poszuka to co było by nie zakładać nowego wątku i nie śmiecić na forum ZiPi odpowiedział w dwóch zdaniach i mam sprawe wyjaśnioną teraz wiem jaka to różnica i spokojnie mogę kupować a do fachowca jechać by dobrał to fakt jest taki jak za bardzo sie nie jest w temacie to facet wepchnie to co mu nie schodzi albo to co bedzie chciał wypchać a tu na forum jest wiele ciekawych odpowiedzi które podpowiadają co kupić by z zakupu być zadowolonym pozdrawiam wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 06:28:10 
Użytkownik

witam upatrzyłem coś takiego mam zamiar wieczorem zamawiać co sądzicie o tym zależy mi przedewszystkim by tanio było i z anteną http://www.allegro.pl/item209533541_cb_ ... agnes.html

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 14:00:42 
Klubowicz

jjanek napisał(a):
witam upatrzyłem coś takiego mam zamiar wieczorem zamawiać co sądzicie o tym zależy mi przedewszystkim by tanio było i z anteną http://www.allegro.pl/item209533541_cb_ ... agnes.html
Radyjko potocznie zwane szumofonem - jak wszystkie tanie Alany, jest to ubozsza, europejska wersja amerykanskiej Kobry 19 i Midlanda 1001Z , ktorych tez nie polecam.
Antenka, jak na magnesowke, to moze byc.
Jak chcesz tanie i dobre radio, to proponuje radio Magnum MX, lub Unidena 510

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 15:18:37 
Użytkownik

Zipi a jak uważasz czy onwa będzie lepsza bo jest w mych stronach do sprzedania i nawed dzisjaj by mi sprzedała go pani http://www.allegro.pl/item210337684_rad ... ratis.html

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 17:40:37 
Klubowicz

Ta Onwa jest o tyle lepsza od tego Alana, ze ma dodatkowo modulacje FM, z ktorej i tak nie bedziesz korzystal. Poza tym Onwa MK3, to to samo co tani Alan 100+, ktory uwazany jest za najgorszy produkt tej firmy.
Jesli mam byc szczery, to dozbieraj kasy i kup lepsze radyjko, bo jak kupisz tani badziew, to nie bedziesz z niego zadowolony i za miesiac i tak kupisz drugi raz.
Dlaczego jezdzisz Audi a nie Polonezem ? Poldas tez jezdzi a w dodatku jest tanszy . Jezdzisz Audi, bo cenisz sobie jakosc, prawda ?
Wiec to samo kryterium wyboru zastosuj w przypadku kupowania CB radia . Nie bedziesz zalowal.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 19:05:28 
Użytkownik

oki przemyśle jeszcze to wszystko pieniądze by się znalazły ale ja obawiam się by nie grzmotneli mi radia z samochodu bo samochodem jezdzi również żona a wyciąganie bez przerwy radyjka było by dla niej uciążliwe i dlatego cały czas myślałem o czymś tanimw razie straty i żal by bardzo by nie było a jak wiemy w dzisiejszych czasach radyjko jest niezbędne nie po to bym szalał ale 50km na godz to troche mało a mandaty w cenie pozdrawiam i dzięki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 20:02:16 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
NO NO :diabel: mam ONWE i nie jest wcale tak zle.

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2007 20:31:50 
Klubowicz

Moja zona w swojej Corsie tez ma Onwe ( MK I ) stare dobre kilkunastoletnie pudlo :peace: i nie powiem ze radio jest zle, bo dziala jak nalezy, ale moj President Harry jest o kilka klas lepszy :): a to tylko jeden z najtanszych Presidentow, w dodatku uzywka z Allegro.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 20:06:30 
Użytkownik

zakup dokonany jest nim onwa
http://www.allegro.pl/item210337684_rad ... ratis.html

310zł z antenką i na początku zrobiłem faul ponieważ na radyjkku niema naklejki homologacji ze strony sciągnołem ksero dopuszczenia radyjka w kraju mam nadzieje że NIEDZWIADKI nie bęndą się doszukiwać . Oczywiście paragon posiadam pierwsze spostrzeżenia ok jeśli wytne szumy to odbieram dużo mniej niż w przypadku z szumami teraz wiem o co biega z tymi szumami ale ogólnie jest dobrze pierwsze co to po wypłacie zrobię wymianę anteny z magnesowej na klape do bagarznika mam wrażenie że rysuje lakier teraz mam antenkę Antena Cb magnetycna hustler Zysk 4 dBi mam nadzieje ze zakładając taką antenkę za 150zł która będzie mieć 6 dbi to zasięg będzie lepszy dla tego na koniec me pytanie czy ważne to czym wiecej DBI TO ZASIĘG LEPSZY ?

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 20:58:43 
Klubowicz

Ten zysk, to ma zadanie wylacznie marketingowe i w praktyce nijak ma sie do zasiegu.
Zasieg przede wszystkim zalezy od dlugosci anteny im dluzsza tym ma wiekszy zasieg, ale dlugie anteny sa " czulsze " zbieraja wiecej sygnalow i zaklucen. Radio wtedy bardziej szumi :):

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 05:35:58 
Użytkownik

Zipi wielkie dzięki za info

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1