Paw1972 napisał(a):
Po długiej walce z wydobyciem czujnika poddałem się, przynajmniej na dzisiaj. Przestudiowałem tematykę z linku, za który bardzo dziękuję - kopalnia wiedzy. Zlokalizowałem czujnik dzięki zdjęciu, ale nie potrafię wyciągnąć go na wierzch. Natomiast czujnik wygląda na dość starowiutki i nie wykluczone, że pamięta dzień narodzin auta. Korzystałem z instrukcji, której udzieliłeś Meszrumowi. Jutro spróbuję jeszcze raz. Natomiast zapisałem pomiary, które czytałem z klimatronika. Nie wiem, czy jest to wiarygodne, ale zapisałem dane z wszystkich grup. Pozdrawiam

Witam!
Paweł, na dane z klimatronica mozesz wogole nie zwracać uwagi, ponieważ nasze auta mają nowsze modele klimatronica i żadne oznaczenia kodow które możesz znaleść na tym forum nie są zgodne z tymi jakie są w naszych autach !!! Przetestowałem to i jestem tego pewny na 100 %
W naszych autach nie ma w klimie przycisku OFF, za to jest ECON. U nas jest 88 kanałów w klimie i sygnały z G2 na zegary i G62 do ECU znajdują się zupełnie gdzie indziej niż w kodach które mozesz znaleść na forum. Generalnie przeszukałem już masę różnych miedzynarodowych forów w internecie i nie znalazlem kodów klimatronica od naszych modeli. Zaczołem zatem samemu rozpracowywać co i jak, nie pamietam teraz dokładnie bo jestem w trakcie ustalania poszczegolnych kanałów i rozpiskę mam w aucie, ale z tego co pamietam interesujace Cię parametry są u nas na kanale 34 i 35, a nie jak pisze wiekszość na kanale 57 i 58....
Zatem zajmij się narazie wymianą samego czujnika, tak jak poleca ci Piotruś. Czyszczenie styków w kostce i samym czujniku jest bez sensu, bo te czujniki mają powlekane złotem styki i jezeli nie zauważysz tam jakiś szczególnych syfów to czyszczenie nic nie pomoże... Metodę wymiany Wowo przetestowalem osobiscie i jest jak najbardziej prawdziwa. Ze swego doswiadczenia mogę Ci jeszcze poradzić nastepujace kroki:
Najlepiej wymienić czujnik na zimym silniku rano. Odpal auto na minutę, zgaś silnik, odktęć delikatnie zakretkę zbiornika wyrównawczego tak aby odprowadzić podcisnienie powietrza, wypompuj strzykawką z rurką maksymalną ilość płynu chlodzącego ze zbiorniczka wyrównawczego (aż bedzie praktycznie pusty) PAMIĘTAJ ABY NIE ZAKRECAĆ PÓŹNIEJ KORKA ZBIORNICZKA !!! MA LEŻEĆ Z BOKU !!! Teraz już pozostanie Ci tylko ściągnięcie zawleczki z czujnika i wyjięcie samego czujnika. Stosujac tą procedurę po wyjięciu czujnika wyleje się odrobinkę plynu chłodzacego, a jeżeli podłozysz ponizej jakąś szmatkę, to po jego wymianie nie pozostanie praktycznie żadnego śladu na bloku silnika !!!
Piszę o proceduzie wymiany tego czujnika tak szczegółowo, bo nasi koledzy nie podali na forum tak oczywistego faktu jak odpowietrzenie ukladu chlodzącego przed procedurą wyniany czujnika i nie zakręcaniu korka zbiorniczka wyrównawczego !!! Pewnie dla nich specjalistów jest to oczywiste, ale ja podobnie jak Ty jestem laikiem i u mnie skończyło się to fontaną płynu G12 po wyjiecu czujnika

, bo wymienialem go na goracym silniku i po odprowadzeniu plynu chłodzacego ze zbiorniczka wyrównawczego zakrecilem korek

Goracy płym w silniku wytworzył zatem podcisnienie i tak to sie skończyło

Ale cóż, brak doswiadczenie kosztuje...
Paweł, wymień ten czujnik dla swiętego spokoju, bo kosztuje nie wiele i warto to zrobić, ale mi osobiscie wydaje się ze przy wymianie rozrzadu musisz pamietać o wymianie termostatu, bo to on zapewnie jest sprawcą tych głupich odczytów - nic strasznego się nie dzieje, to jest standartowa procedura przy wymianie rozrzadu...
pzdr
Rafał
p.s
Przegladaj nasz wątek ws multitronicka. Mam kolejne info w tym watku, ale jestem tak zajeb.. robotą, że nie mam kiedy tego wrzucić na forum.